Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, June 28, 2012

Broadband SKMM Maxis

 

Assalamualaikum dan selamat petang…

 

DSC05663

wuhuuuuuuuuuuuuuuuuuuu lepas nie memalam pun kakakecik dah boleh online, kakakecik dah ada broadband skmm maxis…pagi tadi beli…nie baru guna..kira nya 1st entry menggunakan broadband skmm la…

 

takde la boring sangat kan kakakecik bila cuti dan malam..adik pun boleh jugak guna…siang2 tinggal kat umah bagi adik guna…memalam kakakecik la guna….

 

alhamdulillah line pun ok..biru…

DSC05665

 

pssst : kakakecik beli terus kat maxis centre…so takde la mahal sangat macam beli kat online..pastu modem ambik yang abang ipar punya..jangan nanti dia pun nak beli simkad nie…..jenuh….xpe mintak dengan adik ipar lak…jimat duit kakakecik kan..

Sayakah Follower Bertuah itu?

 

Erm…baru je kejap tadi Kak Es tinggalkan komen yang kakakecik telah ditag..dah lama x kena tag nie…erm, bukan tagged sebarang tagged yer..nie tag untuk meraih kemenangan sekiranya bertuah boleh la dapat beg dalam gambar kat atas tu…lawa gak kan beg tu…

 

Korang nak join..okey okey..sebelum tu, memandangkan syarat nya kena tag 3 orang..kakakecik nak tag sahabatku Ayu CR, Mrs Abi dan Onie Meaw…bagi yang lain tu..korang klik je kat gambar di atas utk ke tuan tanah Brooch Wholesaler…syarat2 nya seperti di bawah

Cara untuk join:

1. Follow blog Brooch Wholesaler - DONE
2. Buat entry Sayakah Follower Bertuah itu? –entry nie la
3. Copy gambar yang first -DONE
4. Tag 3 rakan anda -DONE
5. Tinggalkan link korang pada ruangan komen supaya senang dijejak –selepas nie

Senang kan? Jom Follow n Menang!

 

Good luck semua

Wednesday, June 27, 2012

TM Hutang Kakakecik

 

Assalamualaikum dan Selamat Petang…

 

Sambil asyik buat kerja..sambil online tapi line macam sengal je..kejap ada kejap takde…sabar aje la…dah hampir sebulan kot macam nie…nak kol 100 pun macam dah naik malas…tetapi arini terajin plak kol sebab gara2 TM hutang Kakakecik…

 

Eh bukan kol sebab nak tanya pasal hutang TM tu…tapi nak report kesengalan line..tapi operator teknikal macam ntah…opps tak baik kutuk…abaikan dia….

 

Sebenarnya tengahari tadi agak mengejutkan bila dapat bil TM…jumlah bayaran –RM 118.30..uit camne leh minus nie…TM Hutang Kakakecik…bila tengok item bayaran RM 520.00….haiiiiiii aritu bayar RM250.00 tunai…camne plak leh jadi RM520.00 nie…dorang silap type ke apa…lain la kalau kakakecik bayar guna cek mungkin la jugak kakakecik yang tersilap tulis ke apa….

 

Pikir punya pikir….tak tembus tembus….terpaksa la tengok bil yang sebelum nie….last bayaran kakakecik RM270.00 by cek pada 30 Mei 2012…bayaran sebenar-benar kena bayar RM270.75…kira nya kakakecik hutang TM la 75sen…

 

Tetiba teringat yang tengah bulan aritu pergi TM Point..Ntah camne masa pergi TM Point Astar untuk buat bayaran akaun penamat satu lagi..kakakecik dok ingat tak bayar lagi akaun yang aktif guna nie…pergi la bayar RM250.00 pulak.. pada 16 Jun 2012….

 

Demn…patut la sampai je bil tadi jumlah bayaran kakakecik RM520.00 dalam tempoh lebih kurang 2 minggu…HAHAHAHA..terlebih belanja la bulan nie…aduuuuuuuus..sabar je la..so, 2bulan la guna tanpa kena pikir bab bayar…sebab dah terlebih bayar…

 

 

pssst:line masih sengal walau dah bayar lebih….tasuketasuke

moral of story: lain kalai bayar bil tu refer la bil yang dapat jangan suka hati je g bayar

Wordless Wednesday #49 : Siapa Lagi..Aisya La

 

DSC05609

Tuesday, June 26, 2012

Best ke bersahabat dengan blogger?

 

Assalamualaikum dan Selamat Petang…

 

Dah hampir setahun lebih kakakecik baik, mesra dengan sahabat yang kebanyakan nya daripada blogger…sampaikan ada juga yang mempertikaikan bila sana sini kakakecik dengan sahabat2 blogger je…sedangkan dorang tu lagi lama kakakecik kenal..tapi tidak seakrab dan selalu bersama seperti mana kakakecik dengan blogger..erm ntah la…jiwa kakakecik lebih rasa serasi dengan dorang…bukan maksud kakakecik tak nak bersahabat dengan mereka…tetapi mungkin ada perbezaan citarasa macam tu…ada yang boleh masuk kakakecik ngam je kakakecik dengan dorang…

 

Sampaikan awal bulan aritu..semasa salah seorang sahabat dari dunia YM datang ke utara dari Melaka dan kami berjumpa…terasa akrab nya hubungan kami…walaupun kami dah hampir 2 tahun tak jumpa…berpeluk bagaikan tak nak lepas…borak lagi la sakan..memang tak ingat nak balik..

 

Semasa perjalanan pulang…kembo kakakecik (sahabat YM) tanya… “kembo, best ke kawan dengan blogger”

Jawapan kakakecik mudah sahaja… “BEST,SEBAB TERASA DEKAT DENGAN DORANG..SETIAP HARI TAHU PERKEMBANGAN DORANG..APA DORANG BUAT..SEBAB ADA SEBAHAGIAN NYA AKAN BUAT ENTRY KONGSI ITU INI TENTANG KEHIDUPAN NYA..KONGSI ILMU MASAKAN PUN ADA….DAH MACAM ADIK BERADIK 1 KELUARGA..TAPI INI KELUARGA ALAM MAYA LA”

 

Dan salah sorang sahabat YM yang sama2 berada di dalam kereta tu jugak turut mengiyakan apa yang kakakecik katakan..

 

So, tak salah kita ramai kawan, tak kira macam mana pun kita kenal nya..janji kita ikhlas berkawan bersahabat dengan mereka…itu yang penting…biar ramai kawan jangan ramai musuh..

 

 

pssst: family kakakecik dah kenal sebahagian sahabat2 kakakecik..dah siap datang tido kat umah lagi…alhamdulillah…EH kembo, kamu dah buat ke blog..

HANTU….waktu malam je muncul

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

 

Kalau dulu ada seorang sepupu kakakecik nie selalu tido bermalam di rumah..lepas tu dia dah tak sanggup lagi bermalam kat umah kakakecik..sebab dia takut….dia tak sanggup lagi tinggal..apa la yang dia takut sangat erk..

 

Malam tadi..masa di dapur…kakakecik tanya kepada Kakak Izzati, seorang lagi sepupu kakakecik yang tinggal bersama dengan kami sepanjang tempoh praktikal nya…

 

“Kakak, tak takut ke dok umah long, kak ani (sepupu kakakecik yang tinggal sebelum nie) takut dok umah long”

“Awat lak nak takut”

“Erm, kat umah long nie ada hantu..mau mau waktu malam macam nie….waktu tengah malam pun ada”

HANTU….hantu apa le plak….bela HANTU RAYA ke…nie HANTU MAKAN la…..hahahhaa..kakakecik dan adik jenis suka makan lewat malam…walaupun kami dah makan nasi sebelum or sesudah maghrib…dalam pukul 10 malam tengah rancak tengok TV mesti akan lapar semula…

 

 

Mula la adik akan kata “Kak shida, cheq lapaq..p la wat apa pun..tomyam ke apa ke” xpun kakakecik lak.. “adik, kak lapaq….nak makan apa erk..”

Itu ok lagi kan sebab masih awal…tapi kakakecik nie plak..kalau tido lewat,…mau pukul 12.30 malam tu terhegeh2 pergi dapur cari makanan…lapoooooooooo…kalau macam nie memang badan akan naik la……kena tido awal le lepas nie..malam tadi dah ngadu kat mak yang time jalan……….mak suruh kawal skit makan tu..dah kawal la nie mak…dah 2 malam tak makan nasi…hehhehe

 

moral of story : tido awal lepas nie…kalau x biar je perut tu lapar…kalau takut jadi katek…gemok pendek #OHTIDAK

Monday, June 25, 2012

Alergic Ikan Plata Ke Aku Nie?

 

Assalamualaikum dan Selamat Petang…

 

Hidung terasa berat….bibir mulut rasa semacam je, batang tengkuk rasa sakit…dahi rasa denyut….alamak kenapa nie…nak kata demam or selesma baru je baik…tapi bila part hidung yang rasa berat sangat tu….RESDUNG melanda ke…

 

Erm tapi lunch makan ikan plata goreng dan sayur lemak petola saja…nak kata alergic dengan ikan bilis, tak mungkin sebab sabtu aritu Kak Teh wat sambal ikan bilis ok je makan…EH mungkin sebab ikan plata kot (jangan tanya ikan plata tu cmne..yang tau pipi dia ada tanda hitam)….mungkin mungkin mungkin jugak nie sebab kakakecik memang x pernah atau dah lama sangat x makan ikan nie..mak yang nak beli sabtu lepas sebab kata nya dah lama dia x makan…

 

Aduuuui rasa nak balik awal..nak rehat2 diri nie…ohmycustomer..jom la balik.

Kek Pisangku dan MasterChef Selebriti Malaysia

 

Assalamualaikum dan selamat sejahtera…

MSM

 

Kakakecik satu family pengikut setia program MasterChef Selebriti Malaysia (MSM), boleh dikatakan tak pernah miss la untuk tengok..mau tak pernah miss..reminder awal2 lagi…malam tadi MSM Episod Penyingkiran antara Tomok, Angah, Farouk dan Thanuja…sempat nie kakakecik buat kek pisang…ye la pisang emas 1 tandan ada kat luar umah tu…teringin jugak nak buat kek pisang macam AYU CR buat…macam biasa la godek-godek cari resepi kat internet..dapat la 4 resepi yang berbeza…keempat-empat resepi tu kakakecik ambil..resepi kek pisang CMG, Kak Ummi Kuantan, Ayu CR dan Jintan Manis

 

Agak2 antara empat resepi tu resepi milik siapa la ye kakakecik guna pakai malam tadi…erm..salah…kakakecik guna resepi Jintan Manis…tapi tambah ovelatte sebab resepi CMG dan Kak Ummi ada letak ovalatte…dah siap semua adunan..bakar la sementara MSM nak bermula kan…masukan adunan kek ni dalam oven dalam pukul 8.40 malam…so dalam pukul 9.30 siap la bakar…dapat la tengok MSM dulu kan…

10705

Tapi dalam dok khusyuk tengok MSM tu, setiap kali iklan kakakecik tetap pergi tengok kek dalam oven tu takut gak terhangit ke apa…Elok sampai part nak rasa masakan semua peserta penyingkiran tu…time ni jugak la kek kakakecik dah nak masak…

 

Kalau sapa tengok MSM malam tadi..lepas juri rasa masakan hi-tea Farouk iklan kan…sebelum tu kakakecik de la kata.. “ish, farouk nie bawak mcm tu jatuh satg baru dia tau”….tup tup makanan farouk elok je sampai ke juri….yang kek kakakecik pun elok je masak je…konon nak bawak la kek tu ke 3 juri tetap di ruang tamu umah kakakecik…

 

Sekali…………………….

 

GEDEBUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUK…..

“maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak, uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kek pisang cheeeeeeeeeeeeq”

hambik…kek pisang kakakecik tergelonsor dari jaring…

    DSCN9175 

Huhuhu…habis berkecai kek pisang yang kakakecik buat malam tadi…Mak kata… “kita tengok sapa yang nak nangis…TOMOK ke Kak Shida…tu la tadi dok risau sangat Farouk bawak bekas tingkat mcm tu…pastu dok kata Tomok nak teriak tu..dok tahan je..”

 

Mak kan…mak kan….tak la nak buat macam mana….nie je rezeki kita nak merasa kek pisang….

DSCN9174

Hanya ini sahaja dapat diselamatkan….tak dapat la kakak izzati nak bawak p opis arini dan Ngah Nah jiran bawah umah pun xde la rezeki nak makan kek pisang….tengok la kalau rajin petang nie ke kakakecik buat lain….

 

Hahahaha….yang syok nya…kek tu hias macam bagai…susun la kepingan pisang atas nya..sambil dok potong n susun tu dok mengomel…”erm, nanti mesti ayu kata, ambooooi shida nie bukan main lagi dia..siap ada potongan pisang”

DSCN9173

Tak kira tak kira macam mana sekali pun nak gak kakakecik publish gambar kek pisang dan kegebuannya….

DSCN9179

See..gebu kan..tapi kenapa la ye tak nampak sangat urat2 pisang tu…ngadu jugak kat mak…awat tak de urat pisang pun mak..mak kata nie bukan pisang emas biasa tu..nie pisang emas kelantan ke apa ntah…hang lenyek sampai halus sangat kot…huhuhu….

 

Itu la kisah…MSM dan Kek Pisang…

 

psssst:jahat ampa nooo dok gelak kat kakakecik…menciiiiiiiiiiiiiik xmau kawan dengan ampa semua

Sunday, June 24, 2012

Jom Memasak : Nasi Tomato..Thanks Kak Ummi Kuantan

 

Assalamualaikum dan salam hujung minggu

 DSCN9147

Fuuuh lap peluh di dahi…1st time kakakecik buat nasi tomato menggunakan rempah ratus yang bikin sendiri (Eh bukan kakakecik cipta rencah nya) maksud kakakecik, kalau sebelum nie dok wat nasi tomato guna perencah Iman..yang ready made tu…last week teringin nak belajar buat nasi tomato..so godek2 la cari resepi kat blog Kak Ummi Kuantan…2 resepi di blog Kak Ummi yang kakakecik ambil…terima kasih Kak Ummi coz share resepi nasi tomato..

 

Tetapi kakakecik ada ubahsuai skit je nasi tomato nie..gabung 2-2 resepi hehehe…derhaka sungguh kan kakakecik nie..kalau korang nak resepi asal Kak Ummi sila ke SINI dan SINI..tapi nasi tomato kakakecik tak de le sesedap nasi tomato CM Adnan Ibrahim kita…CM pun buat nasi tomato arini..dengar2 Mrs. Abi pun nak buat nasi tomato weekend nie…tatau la jadi ke dia nak buat untuk jamuan makan2 pengantin baru..

  

RESEPI : NASI TOMATO

Resepi Asal 1:Nasi Tomato Ayam - Kak Ummi

Resepi Asal 2 :Nasi Tomato - Kak Ummi

 Olahan daripada kakakecik..

Bahan-bahan :-

  • 4 cawan beras - dibasuh dan ditoskan(xde beras basmathi..guna beras biasa je)
  • 3 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 keping dada ayam - didadu kecil
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 biji bawang besar - dibelah 4
  • 1 biji tomato - didadu kecil
  • 4 biji buah pelaga
  • 4 kuntuk bunga cengkih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1 helai daun pandan – disimpul
  • 1 sudu besar minyak sapi (x de guna minyak masak je)
  • sedikit garam

Cara Memasak:-

  1. Kisar hancur halia, bawang besar dan bawang putih bersama sedikit air.
  2. Panaskan minyak dan tumis rempah ratus (kulit kayu manis, pelaga dan cengkih) hingga naik bau.
  3. Masukan tomato, ayam dan sos tomato. Kacau dan masak hingga ayam empuk.
  4. Masukan air dan susu cair
  5. Masukkan daun pandan dan sedikit garam. Kacau rata dan biarkan mereneh.
  6. Masukkan beras dan masak nasi seperti biasa. (*Step 2 - 5 tu kakakecik terus buat dalam periuk nasi elektrik atas api dulu dan bila kuah mendidih, akak alihkan ke dalam rice cooker). Biarkan nasi masak dan kering.
  7. Apabila nasi masak, kacau rata perlahan-lahan supaya bahan semua sebati. Biarkan nasi benar-benar masak.
  8. Ceduk nasi dan taburan dengan bawang goreng.

DSCN9148

Hasilnya…nasi tomato

 

Nasi tomato selalu nya orang makan dengan ayam masak merah dan acar timun+nenas+carrot…so kakakecik pun mintak la tolong ayah potong2 kan ayam (kantoi xpandai potong ayam) untuk buat ayam masak merah…pelengkap nya hanya acar timun…..yummy…

DSCN9160

Nas Tomato Ayam Olahan Kakakecik + Ayam Masak Merah dan Acar Timun

 

Tapi malam tadi terpaksa bagi dekat Kak Hah nasi nie..sebab tak habis, xmau membazi..Mak n ayah tak berapa suka makan nasi tomato, nasi daging etc..dorang layan nasi putih je..mau2 sekarang ni musim petai…makan nasi putih panas dengan ikan tamban masin dan cabai tumbuk+petai bakar pun dah menyelerakan…

 

psst : tengah oncall dengan ayu

Jom Memasak : Kek Karamel versi Tebal

Assalamualaikum dan selamat petang…

Minggu lepas..4 orang sahabat kakakecik telah berusaha menghasilkan kek karamel…alhamdulillah sekurang-kurangnya apa yang kakakecik dapat dari page Dapur KakZue dapat kakakecik kongsikan dengan sahabat2 yang lain…tahniah kepada Mrs Abi, Sunah, Fasihah dan Munet…harap kalian tidak putus asa dan jemu untuk buat kek karamel lepas nie…Ehem ehem Lydia Miza dan Ayu CR bila plak korang berdua nak buat kek karamel nie sahabatku…caiyok caiyok…

Okey…masa selalu la kan..hari Jumaat hari masak untuk kakakecik…kebetulan petang khamis mak kol mintak buat kek karamel untuk jamuan perjumpaan mak dan sahabat2nya dengan Datuk YB..memandangkan susu sejat 1 Malaysia yang kakakecik beli tu ada lagi 2 1/2 tin…boleh la kakakecik buat 2 biji kek karamel yang tebal punya…telur pun masih ada lagi..ngam ngam je telur tu untuk 2biji kek karamel…

Jom kita semak resepi kek karamel versi tebal perasa tiru Sunah…hehehe

DSCN9143

RESEPI : KEK KARAMEL versi Tebal


Bahan-bahan dan cara membuatnya:

GULA HANGUS

2 @ 4 sudu besar gula

**Jadikan gula hangus. Ratakan pada keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pada loyang.

BAHAGIAN ATAS (karamel)

1 tin susu cair /susu sejat

80 gram gula kastor

1 sudu teh vanilla

3 biji kuning telur

2 biji telur (ambil semua telur kuning dan putih)

** Kacau sebati dengan perlahan dan ketepikan.

LAPISAN KEK (A)

140 gram tepung gandum

70 gram gula kastor

3 biji kuning telur

135 ml air

1 sudu teh baking powder

45 ml minyak (3-4 sudu)

** Pukul telur kuning, air, minyak dan gula hingga kembang.

** Masukkan tepung yang telah diayak bersama dengan baking powder tadi sedikit demi sedikit.

MERINGUE (B)

6 biji putih telur

70 gram gula kastor

1 sudu teh cream of tar-tar

** Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan gula serta cream of tartar. Pukul hingga adunan tidak menitis apabila bekas diterbalikkan.

** Campurkan adunan A dan B. Kacau dengan kaedah kaup balik.

** Kacau sebati, kemudian bahagikan adunan kepada tiga bahagian.

  • Pewarna coklat + perisa coklat
  • Pewarna hijau + perisa pandan
  • Pewarna merah jambu + perisa strawberry

Cara-cara membuat kek karamel:

  1. Tapis karamel ke dalam loyang berisi gula hangus.
  2. Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan. Ambil satu senduk adunan hijau pandan, tuang ke atas karamel dalam loyang tadi. Kemudian, ambil satu senduk adunan coklat, tuang ke atas adunan hijau pandan dan ambil satu senduk adunan merah jambu, tuang pula ke atas adunan coklat tadi. Ulang sampai adunan habis.
  3. Panaskan oven selama 10 minit.
  4. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunakan air panas.
  5. 40 minit pertama gunakan api bawah dan 15 minit lagi, api atas dan bawah pada suhu 180 darjah Celsius.
  6. Apabila kek sudah masak, biarkan ia sejuk sendiri, kemudian keluarkan dari loyang dan terbalikkan (lapisan karamel di atas).
  7. Simpan dalam peti ais sebelum dipotong untuk dihidangkan.

DSCN9137

*****Ita Yuzie de pesan kalau xnak bagi karamel tu lembut sangat letak 2sudu tepung kastad/tepung jagung…kakakecik je yang letak..saja nak cuba terai test…hehehe

Pssst: buat 2 biji ingatkan nak kongsi2 la makan dengan Aima dan adik beradik KBU yang lain…tapi Aima x jadi mai umah…rezeki jiran bawah umah la yang buat kenduri pada hari Jumaat tu…


P/S PENAJA: dah boleh buka tempahan Kek Karamel untuk AidilFitri nampak nya

Tuesday, June 19, 2012

Sudah Kemerahan…Sekarang Sudah Musimnya…

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

 

Banyak betul kemerahan nya sekarang nie…merah ini di jari, merah buah rambutan di pepohon nya, merah la hidung ini…

 

Bila musim inai merah di jari…jenuh la kita nak makan kenduri kan..memenuhi jemputan sana sini..(Tahniah kepada Adam dan Isteri, Siti Jusiza dan Amir Ridhwan…masing2 dah de tanggungjawab..Selamat Pengantin Baru)

 

Bila musim buah rambutan merah di pokok…waktu nie la nak selesma merah je hidung nie…inilah apa yang berlaku pada kakakecik sekarang nie…punya la makan buah rambutan tak kira siang atau pun malam…almaklum la pokok depan umah je..dah tu pokok nya tak tinggi mana…jinjat skit dah boleh paut dahan amik buah ngaaaaaaaap masuk mulut…Kebetulan weekend lepas..family kakakecik berkumpul kat rumah..so rancak la makan ramai2 sambil borak kan…

 DSCN9119 Kan senang je tu kakakecik nak amik buah rambutan untuk makan…

 

DSCN9130

 

Time makan tu x mau ingat…Tak pasal-pasal je dah 2 hari tekak nie perit..dok bersin tak berhenti..tadi plak air hidung menitik pun tak sedar..nyaris2 nak masuk mulut…sabar je la…Sapa nak makan buah rambutan datang la umah kakakecik…walau pun tak banyak tapi boleh la untuk kami anak beranak makan…tak perlu beli di tepi jalan…2 pokok dah berbuah merah…ada 2 pokok lagi yang belum masak merah…

 

 

Pssst: rasa nak buat WW auto-post la…sebab last week dah terlepas 2 entry WW

Cukup sampai di sini saja

Inikah caramu membalas cintaku
Kau nodai cinta yang ku beri
Inikah caramu membalas sayangku
Kau lukai sayangku untukmu

Teganya kau menari diatas tangisanku
Kau permainkan ku sesuka hatimu

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai di sini saja
Daripada hati gelisah
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai di sini saja
Daripada batin terseksa
Lebih baik ku pergi saja

T’lah berulangkali ku coba mengalah
Ternyata sabarku tak berarti untukmu

Teganya kau menari diatas tangisanku
Kau permainkan ku sesuka hatimu

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada hati gelisah
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada batin terseksa
Lebih baik ku pergi saja

Teganya kau menari diatas tangisanku
Kau permainkan ku sesuka hatimu

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada batin terseksa
Lebih baik ku pergi saja

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada hati gelisah
Cintaku kau balas dengan dusta

Sudah cukup cukup sudah
Cukup sampai disini saja
Daripada batin terseksa
Lebih baik ku pergi saja

 

-SUDAH CUKUP SUDAH-

by Nirwana Band

Sunday, June 17, 2012

Macam best jugak…..Boleh angkut sana sini


Assalamualaikum dan Salam Israk Mikraj

Waaah best jugak cuti 2-3 hari ni adik kakakecik dari Ipoh balik…bukan balik dengan tangan kosong tau..siap bawak balik Modem Wifi yang boleh bawak ke mana-mana…angkut ke sana angkut ke sini janji ada suis plug je…dapat la kakakecik online spanjang cuti nie..kalau tak, hari cuti..memang cuti jugak la kakakecik daripada FB dan Blog…sunyi sepi…kalau online pun by handphone je..tu pun leh online FB je..guna pakej hotlink…kecian kakakecik kan…

Erm…pasal modem wifi yang adik kakakecik guna ni…agak menarik jugak…terasa macam tukar je pakej yang kakakecik guna sekarang…sebab guna line telefon..apa kata kalau kakakecik potong line internet sekarang..just amik telefon je..pastu internet kakakecik amik pakej wifi nie..yang mana bila nak ke mana-mana pun kakakecik boleh bawak modem just plug in tanpa perlu line telefon…hanya perlu tahu je kawasan mana yang ada CDMA EVDO coverage.(kat umah kakakecik mana de line telefon TM lagi sejak kes kecurian kabel) bila hari cuti boleh la kan kakakcik bawak boleh modem wifi nie dan online..memang Pendang adalah kawasan liputan WIFI EVDO….best kan…

DSCN9112
Modem WIFI EVDO..line stabil elok je…

DSCN9117
Just plug-in dah boleh guna…

Rumah kakakecik semalam dah jadi macam CC..pakat on lappy dan online…untuk maklumat lanjut korang boleh la ke TM berdekatan atau kalau malas layari kat SINI..Eh ke korang semua dah tahu just kakakecik je yang terlambat tapi tak kisah la kan kakakecik nak gak kongsi dengan korang…

pssst: hanya boleh online beberapa jam je lagi..kejap lagi dorang dah nak balik Ipoh…thanks ye dik ilah n shahir nanti boleh bawak balik selalu

Saturday, June 16, 2012

16 Jun 2012 : Dekat Di Hati…

 

Assalamualaikum dah selamat malam…

 

Ada yang tengah menonton cerekarama TV3 “Begitulah Sayang”….kakakecik jeling jeling je sebab dok online..bukan selalu nak online malam hari…arini….program DEKAT DIHATI telah berjaya diadakan di SK Malau, Jitra…program nie lebih khusus kepada penduduk setempat sahaja..DUN JITRA..tetapi kakakecik ni kira special la sebab dari Pendang boleh lak berada kat program tu…alahai sapa pun leh je pergi kan…

 

EH EH kakakecik bukan pergi saja2 ok…pergi jual produk kat sana..produk apa…kek karamel memang sah sah kakakecik tak jual..sebab nya..baca la kat SINI

 

Dah tak jual kek karamel..kakakecik jual Decoupage ke….bukan jugak..habis tu apa..hahahha…suka je kan buat korang tertanya2…erm kakakecik pergi jual bunga daun getah yang mak kakakecik buat tu…

DSCN9106

Kali nie kakakecik pergi jual dengan adik bongsu tanpa mak..mak kan x sihat..esok pun mak de checkup dengan Dr.Chan kat PMC..Alhamdulilah ada jugak rezeki kami kat program tersebut…adik2 pelatih PLKN Kem Sintok yang banyak beli..puas melayan dorang..adik yang 1st time ikut kakakecik menjual terkejut gak kakakecik agak peramah melayan customer…hehehe..biasa la adik..cari makan…

DSCN9108

 

Macam-macam aktiviti yang diadakan..tapi apakan daya bila kita jaga gerai…tak dapat la pergi ke sana ke mari….hanya sempat tengok abang2 askar buat demo gerak tempur tanpa senjata..sebab masa tu masih awal dalam pukul 10 lebih macam tu..customer pun tak mai beli apa lagi..semua pakat dok tengok abang2 askar kita nie wat demo..tapi lepas je habis demo..ada adik PLKN beli bunga yang dalam casing tu berduyun duyun plak adik2 PLKN yang datang membeli..siap ada 1 group nie beli hampir 20 kuntum utk dihadiahkan kepada kawan dorang sempena birthday..bagus jugak budak2 tu…share duit dah beli bunga sebagai kenangan..

 

DSCN9098

Aksi abang abang askar yang menarik perhatian ramai pengunjung..

 

psst : mata dah tak boleh nak celik..nak masuk tido dah..esok nak bawak mak pegi PMC lak…boleh jugak ziarah kwan YM kakakecik yang operation…

Majlis Tergempar Tergempur

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

 

Malam tadi 1 majlis yang tidak dirancang berlaku dalam family kakakecik…ingat kan biasa2 je…alang-alang adik kakakecik dari Ipoh balik malam tadi..terus jadi meriah…Eh majlis apa la ye di malam hari…

 

Suspen suspen…

 

Antara juadah untuk majlis tersebut…

 

DSCN9078

Spagheti Kakakecik

 

DSCN9077

Mee Goreng Ibu Myrza…Wedges dan Chicken Finger…

 

Agak2 siapa la tetamu malam tadi ye… opps bukan la majlis formal sangat..santai2 je

DSCN9083

 

DSCN9082

 

Dah dapat agak ke majlis apa kat umah kakakecik malam tadi…hehehehe..

Majlis Birthday Aiman..15 June..genap 6 tahun Aiman..HAPPY BIRTHDAY AIMAN…

DSCN9056

DSCN9065

 

Kenapa ada plak nama Aisya tu…huhu kecian sangat budak tu..birthday dia 2 bulan lepas tak de sambut..just buat di Taska…

 

DSCN9059

Aisya yang bergaya lebih…macam la besday dia malam tadi

 

DSCN9075

Sebahagian daripada sepupu nya…anak2 abg on dan sorfina

 

DSCN9062

Aisya dan Aiman dengan Cik Jan, Alang dan Dek Mie

 

Bertuah la kan budak-budak sekarang nie…sambut birthday dengan kek SR lagi siap request lagi…"Ibu Ayah, aiman nak kek ice cream..” huhu..Ateh dia yang dah nak masuk 32 tahun hujung tahun nie pun xpernah sambut,ateh tak nak kek SR sebiji besar tu…nak 1 slice je..pastu nak cupcakes..hehee

 

Alamak…MSM dah bermula….stop dulu…

Kek Karamel Tak Jadi……….

 

Assalamualaikum dan selamat pagi..entry sepantas kilat

 

Kek Karamel Tak Jadi……

Apa yang tak jadi tu…kenapa kek tak menjadi ke kek karamel kakakecik buat kali nie…Eh tak de la…kek karamel tu menjadi elok je…

 

DSCN9091

 

Yang tak jadi nya tu…urusniaga…kakakecik tak jadi nak jual kek karamel tu untuk arini…Sebab kakakecik rasa macam tak suai dan berbaloi nak jual dengan harga dan saiz nya…

 

DSCN9097

Dalam bekas yang besar skit tu kakakecik nak jual kek karamel dengan harga RM3.00 dan yang saiz kecik tu RM 2.00 untuk setiap potong…tapi bila di congak, dicampur tolak bahagi rasa macam tak berbaloi dan tak padan plak…

 

Last2 bagi je mak sedara dan jiran makan..rezeki dorang la kan…

Okey dah nak gerak g SK Malau Jitra…harap2 murah rezeki kami arini

Jom Memasak : Kek Oren, Terima Kasih Sahabat

 

kek

 

Assalamualaikum…selamat tengah malam..mata dah klip pop klip pop mengantok je nie..tapi masih mampu untuk update entry jom memasak..kecian kat sahabat kakakecik AYU CR malam tadi menunggu kek oren kakakecik..sori ayu, shida semalam online guna hp je..nasib baik adik bawak balik modem TM dia…leh la online guna lappy kalau tidak Isnin depan la Ayu baru jumpa entry kek oren…

 

Rabu lepas..pasar malam area umah kakakecik, mintak Kak Hah belikan oren sunquick…alasan nak buat makan padahal nak buat kek oren…al maklum la buat 2 hari sebelum tu bukan jadi kek oren tapi jadi bahulu oren hahahaa…nak tahu sebab apa..sebab nya kakakecik derhaka teruk tak guna buah oren just jugak pati oren sunquick dan oren paste je hahhahaa..jangan la tiru perangai kakakecik nie yer…

 

kk

(bukan kek oren tapi bahulu oren)

 

Tapi kali nie kakakecik dah tak derhaka…memang ikut resepi nya..jom kita tengok resepi yang kakakecik dapat dari Ayu CR (EH awin akak buat dulu yer…kamu amik resepi je kan tak buat lagi)

RESEPI KEK OReN

Bahan-bahan

  • 1 biji buah orange **
  • 3 biji telur (tapi kakakecik guna 4 biji coz saiz C)**
  • 1 cawan Minyak Masak **
  • 1 cawan Gula pasir **
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar baking powder

 

Cara-cara menyediakan

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.
  2. Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus. (bahan2 bertanda **)
  3. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  5. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.
  6. Selamat mencuba

kek oren

Gedik gatai tangan terlebih rajin hias atas kek dengan badam lebihan yang Lydia Miza bagi dan parutan kulit oren…

 

kek oren2

(moist kan…buah rambutan tiada kaitan dengan kek oren)

 

Okey semua yang lupa mencuba kek oren yang sesangat mudah ini yer…kakakecik dah nak masuk tido esok nak g niaga kat SK Malau, Jitra..

 

pssst : tadi buat 2biji kek karamel ingatkan nak jual esok tapi macam tak berbaloi lak nak jual…tak padan…jual kecik mcm tak okey je…rezeki sedara yang dtg majlis besday aiman la

Tuesday, June 12, 2012

Holiday #4 : Jalan TAR & Wedding Aini

Assalamualaikum…ini adalah entry terakhir utk holiday kakakecik dan family abg din last week..

 

Jumaat…check out Glory Beach Resort pukul 8 pagi coz nak pergi Seremban tengok Angah game separuh akhir..ingatkan dah xdapat tengok Angah main..tapi dapat jugak tengok…kalau mengikut plan asal abg din dan kak niroh, Jumaat selepas tengok game angah terus dorang nak balik ke utara tetapi sekali lagi kakakecik berjaya memujuk dorang untuk terus tinggal 1 hari lagi di Kuala Lumpur..bagi memenuhi walimah Aini dan Baim di Shah Alam..takpe kakakecik sediakan tempat tinggal untuk 1 malam tu…tp bukan la hotel 5* hanya hotel budget sahaja…tak pasal2 Iffah dan Sunah menjadi mangsa kakakecik untuk tanya tempat dan no. telefon hotel budget yang dorang pernah duduk di Shah Alam dan Ampang Point…memang pilihan pertama nak dok Shah Alam la..konon2 malam tu nak g I-City…tetapi alangkah kecewa nya sebab tak de plak kosong kat MyHome Hotel Shah Alam…kami bermalam di Hotel Ehsan, Ampang Point…

 

Tak pegi jejalan mana pun..Abg Din tidur je..mungkin penat kot..dari hari Selasa lagi dia drive sorang ke sana ke mari…kalau la kakakecik dah biasa dengan kereta dia..mau je bawak budak2 tu jalan2 tengok KLCC dan Kotaraya KL di waktu malam…(konon la sangat sebab kakakecik lepas habis tengok bunga-bunga syurga terus zzzzzzzzzzz, penat)

 

Ok-ok dah melalut…banyak lak cite sehari sebelum wedding aini…pagi selepas bfst kat Restoran Nasi Kandar Pelita..set GPS ke Masjid India, Jalan TAR..untuk apa…alahai buat2 tatau plak kalau perempuan g sana..xde benda lain la..shopping la…kakakecik ingatkan nak beli bawal tone color tu 1 kodi sebab kakak nak..tup tup dah xde stok sangat untuk 1 kodi…so beli sehelai je la..kak niroh yang beli banyak tudung awning…kalau x silap kakakecik 5 helai kot….murah kot sehelai RM10.00 je…(gambar tak de sebab malas nak ambik ramai orang kat sana almaklum la hari sabtu..)

 

Hampir 2 jam dari 1 gerai ke 1 gerai kami jelajah…abg din dah bawak budak2 makan KFC..kak niroh pun dah penat…tengok2 jam dah dekat pukul 2 petang…alamak kenduri Aini…terus set GPS ke Wisma PKPS, Shah Alam…GPS plak time nie wat spoil tak dapat detect isyarat satelit…so main gamble je la..kakakecik suruh abg din ikut federal highway…sekali jammed plak sana…waktu tu dah pukul 2.45ptg..sempat ke sampai dalam pukul 3 petang..majlis habis pukul 4 petang..alhamdulillah di tengah perjalanan GPS dah boleh berfungsi membantu kami menuju ke Wisma PKPS…dalam pukul 3 ++ kami dah sampai…majlis belum selesai…

 

P1020609Kemeriahan Majlis Aini dan Baim di Dewan Wisma PKPS, Shah Alam…masih terasa walau dah hampir jam 4 petang

 P10205941st time melihat meja makan beradab dihiasi dengan ikan di dalam balang…ada 5 balang kalau tak silap kakakecik…meja makan yang simple tapi nampak menarik dan mewah dengan pelbagai jenis fresh flower

 

P1020608 Kakakecik dengan G (sepupu pengantin) dan Kak Nik yang hampir 6 tahun tak jumpa…Alhamdulillah di majlis Aini kami bertemu kembali

 

P1020598

P1020607Kakakecik dan Miss Fauziah..sahabat baik kakakecik zaman study dulu..dah 12 tahun bersahabat dengan nya..dari umur nya 19 tahun…so kira sendiri la umur dia berapa sekarang..walau pun kami beza hanya sebulan tetapi dia tetap panggil kakakecik.. “KAK SHIDA”

 

Apa…gambar pengantin yer…ye la…saja nak kasi korang jamu mata dulu…xmau tayang awal-awal gambar pengantin…tak suprise la kan…lagipun x banyak sangat gambar pengantin yang kakakecik snap..hehe..

P1020600Kakakecik bersama dengan adik2 G bergambar kenangan dengan Aini dan Baim..mempelai yang dirai

 

P1020602Athirah pun nak jugak bergambar dengan mempelai…ye la kan family G kata muka aini masa kecik macam athirah…ok sebenarnya time nie lampu kat atas stage dah padam…tepat jam 4 petang lampu dewan dorang akan padam..bermula dengan stage…

 

P1020606Opps sebelum balik …bergambar lagi dengan aini..amik berkat mana tau lepas nie kami lak ikut jejak aini

 

Kepada Aini dan Baim..kak shida ucapkan TAHNIAH, Selamat Pengantin Baru…Semoga ikatan perkahwinan ini akan berkekalan hingga akhir hayat dan ke syurga..selamat menempuh alam rumahtangga…terima kasih atas undangan ini..makanan sedap sangat2…terutama daging masak rendang tok dan ABC yang mebeles itu…

 

Tamat sudah holiday kakakecik untuk kali nie…sesudah memenuhi jemputan walimah aini, kami terus balik ke utara..singgah makan di CKT Sg Dua..tetiba ada sesuatu yang berlaku menyebabkan selera utk makan CKT sedikit hilang…

 

 

pssst:fauziahdankaknikbilaplakgilirankitanie…

Monday, June 11, 2012

Holiday #3 : Melaka Negeri Bersejarah Bandaraya Warisan Dunia

melaka3

Assalamualaikum…percutian kami bertujuh bukan sahaja kat Negeri Minangkabau..tetapi kami turut ke Melaka negeri yang penuh dengan sejarah..plan nak ke Melaka sepatutnya adalah pada malam pertama kami sampai..tetiba kakakecik berjaya mengumpan kakak ipar dengan asam pedas melaka..so plan di ubah kepada esok hari yakni hari Khamis…

P1020556

Konon nak makan asam pedas melaka untuk lunch ari khamis tu…tapi dah budak2 tu dok main kat kolam renang sampai ke pukul 11  lebih…mana nak sempat pergi lunch kat sana..pekena asam pedas kat Telok Kemang je la..tak bape nak best sangat asam pedas nya…Lepas je makan tengahari..kami meneruskan perjalanan kami ke Melaka mengikut jalan bawah…masuk je Melaka kami menyusuri jalan tepi pantai bermula dengan Pengkalan Balak, Tanjung Bidara, Pantai Klebang dan Pantai Putri…kami tak pandang laut dan ombak yang kuat dari dalam kereta sahaja..nak berhenti santai di tepi laut tu agak tak sesuai…bahaya…last2 destinasi kami menyusuri Pantai Putri..beli durian dan makan kat tepi pantai…best tau…(gambar takde sebab teruja nak makan durian) sepanjang perjalanan ke Melaka…banyak gerai2 tepi jalan yang jual durian..

 

Udah kenyang makan durian..semua pakat bau doyan…memandangkan Fitri (Ayie) nak pergi Perigi Hang Tuah..(bukan Perigi HanTu ye Afiq) Hang Tuah..kami terus ke sana..pusing 2-3x jugak la…SEMABOK jugak la kami semua…akhirnya kami sampai ke Perigi Hang Tuah…Fitri la yang bersemangat sangat ke sana..2-3x dia menyedok (betul ke perkataan nie) air telaga tu…sempat jugak la kakakecik dan kak muniroh menabur duit kat gerai2 bersebelahan dengan perigi Hang Tuah nie..

 

P1020463

Dari Perigi Hang Tuah, kami ke Rumah Tradisional Melaka yang terletak  berdekatan dengan Perigi Hang Tuah di Kg Duyong, bayaran RM 1.00 setiap seorang tak kira kanak-kanak mahupun dewasa..boleh ambil gambar di mana2 je dalam rumah tu buat macam rumah sendiri..hehehe..

 

melaka2

Rumah Tradisional Melaka, Kg Duyong

rumah melaka Koleksi Pinggan Mangkuk dan Cawan (nasib baik xde teko CMG)

   P1020471

Sempat lagi dorang bermain congkak…Fitri pulak membaca artikel keratan akhbar yang menceritakan tentang Perigi Hang Tuah..

 

melaka1

Kami Bertujuh..7…Bergambar Kenangan..

 

Masih awal untuk kami pergi dinner, jalan2 pusing kat Banda Hilir..singgah sebentar mendaki Kota A’Famosa…

melaka4

Cuba Kira…12.3.4.5.6 Yer….Hanya kami ber6 sahaja mendaki bukit Kota A’Famosa..Kak Niroh tunggu dalam kereta je..penat kata dia…kecian jugak..

 

P1020506 

Irdina Athirah..anak tunggal perempuan abg din dan kak munirah…dia la kawan kakakecik sepanjang percutian..kawan gaduh pun dia jugak…dia jugak model kakakecik..

 

Gambar di dalam bangunan baling duit dalam telaga tu kakakecik tak ambik..ntah la rasa 1 macam je kat dalam tu..dah la dekat2 nak senja waktu kami di atas…so tak lama sangat kami di puncak A’Famosa

 

Maghrib di Alai..Crystal Bay…untuk dinner…bertanyakan Izzuan sepupu kakakecik yang kerja di Melaka mana tempat best makan ikan bakar..UMBAI erk..dia syorkan tak perlu ke UMBAI sebab sana MAHAL..ALAI pun okey kata nya…sedap jugak..murah pun murah…okey set GPS Medan Ikan Bakar Alai…menunggu Izzuan sampai baru ke gerai2 yang ada…kami ke gerai ujung sekali..Gerai No. 7, Rose dan Ali..Bukan Gerai Ali Kassim erk..

P1020522 

 mlka5

 mlka6

Hidangan makan malam kami malam tu disponsor sepenuhnya oleh Izzuan..Thanks Izzuan belanja kami..sedap jugak makanan kat sini..yang best nasi lemak dan sotong goreng tepung yang dah memang terbaik mcm di Kuala Perlis..bukan cekodok goreng sotong…Otak-otak habis 1 bekas malam tu…bape keping erk..tak kira pun…kakakecik sorang pun rasanya 3-4keping..aiman makan nasi lemak dengan otak2..sedap erk

 

Eh dah rasa panjang plak entry ke Melaka nie..huhuhu..sabar2 belum habis lagi…seterusnya kami ke Banda Hilir semula..untuk naik River Cruise..tiket disponsor oleh Abg Din..Bayaran…untuk dewasa RM 10.00 sila tunjuk Mykad anda..Kanak-kanak RM5.00…

P1020526

thanks abg din belanja naik River Cruise…

 

P1020528

Cantik pemandangan susur Sungai Melaka nie dengan cahaya lampu di bangunan kiri kanan Sungai Melaka…tetapi agak spoil bila air sungai terpercik..bau agak kurang menyenangkan

 

P1020538

Abg Din dan Kak Munirah…orang kuat holiday kami bertujuh…terima kasih yang tak terhingga..lain kali nak ikut lagi…

 

   P1020523    

Beca yang hanya tengok sahaja…nak naik agak lewat dah…jumper walk pun x sempat pergi pun…

 

pssst : oklah nak balik tido di Pd malam tu jugak..bye bye…eh eh lama kan trafic lagi kat melaka nie..jenuh menunggu nak hijau..huhuhu sabau je la..seronok tengok rumah2 di Melaka…