Coretan Terbaru KakakeciK

Wednesday, August 29, 2012

AidilFitri #3 : Biskut Filipina Bergajus

Assalamualaikum dan selamat petang..

 

Masih dalam bulan Syawal kan..so masih ada la mood raya..boleh la kakakecik share biskut kedua yang pertama kali kakakecik buat untuk raya tahun nie..BISKUT FILIPINA BERGAJUS..tak perlu ke Filipina untuk dapat kan biskut nie..kakakecik pun tatau kenapa biskut nie diberi nama begini..ops macam biasa la resepi di mana lagi kalau tak ambik dari blog Tiffin Biru, thanks CMG share resepi nie..boleh jugak mencuba kebetulan ada gajus 1 peket kat umah..

gajus

Jom kita semak resepi Biskut Filipina Bergajus

 

RESEPI : BISKUT FILIPINA BERGAJUS

Sumber : Tiffin Biru - Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN-BAHANNYA :

  • 200 gram mentega
  • 60 gram lemak sayur @ shortening
  • 110 gram gula aising, diayak
  • 2 kuning telur
  • 140 gram tepung naik sendiri (self-raising flour)*
  • 140 gram halus (mat guna tepung gandum)*
  • 140 gram tepung sagu ubi*
  • 1/4 camca teh soda bikarbonate*(*disatukan, gaul rata dan ayak)
  • 80 gram cornflakes, kisar halus
  • 1 camca teh esen vanilla (mat guna butter vanilla)
  • Gajus secukupnya
  • Kuning telur, untuk mengglis
  • Coklat masakan secukupnya#
  • Sedikit lemak sayur#

CARA MEMBUATNYA :

  1. Gaul tepung yang telah diayak tadi dengan cornflakes yang dikisar halus. Ketepikan. Putar mentega, lemak sayur dan gula aising hingga rata dan sebati. Masukkan kuning telur satu per satu dan juga esen vanilla. Putar rata. 
  2. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung + cornflakes kisar tadi sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh. Matikan mixer, gaul rata doh dengan spatula dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.
  3. Bagi doh pada 4 bahagian, ambil 1 bahagian, canai antara 2 lapisan plastik kurang lebih 1/2 cm, terap dengan acuan pilihan anda dan susun dalam dulang pembakar. Buat hingga siap. Sapu kuning telur atas biskut dan hias dengan 1/2 biji gajus. 
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan dan drizzle dengan coklat cair. Biar coklat beku dan simpan biskut dalam bekas kedap udara.

**Cairkan coklat cara double boiler, iaitu coklat masakan diletak dalam bekas tahan panas dan bekas tadi ditenggekkan atas air mendidih, kacau hingga cair. Tambah sedikit lemak sayur, kacau rata dan biar sejuk sedikit.

 

pssst : CMG kata rasa biskut ni lemak2 manis dan ringan, rapuh tapi rangup, kakakecik buat rasa macam gebu je..pegang skit je dah lerai..kena pegang slow2..

Monday, August 27, 2012

AidilFitri #2 : Kek Lapis Prune

Assalamualaikum dan Salam Lebaran

ainur sorfina

 

Sudah menjadi kewajipan untuk kakakecik melapis sejak2 boleh melapis raya tahun lepas..rasa nya macam x sempurna kalau tak melapis..untuk raya tahun nie 4 biji kek lapis kakakecik buat…4-4 biji dalam masa 1 hari..2 biji waktu siang dan 2 biji waktu malam..kalau sebelum nie buat sensorang, tapi tahun nie kerahkan adik untuk sama-sama melapis..evergreen memang kakakecik suruh dia melapis sendiri..sebab tu kek lapis kesukaan dia..vanilla coklat pun adik yang melapis..kakakecik melapis pandan choco berry dan prune je..senang dan mudah kerja..jimat masa kan..

  kek lapis

Tapi kakakecik nak share kek lapis prune je..kek lapis yang lain tu dah banyak kali buat..so korang boleh la cari label kek lapis untuk resepi nya ye..kakakecik pun x sempat nak merasa sangat keempat-empat kek lapis nie..terutama kek lapis prune..huhu.dah habis kira sedap la kan..saja tahun nie nak buat kek lapis prune sebab ada buah prune yang Puan Nuraini bagi kat adik masa melawat adik di hospital ada lagi..x baik membazir kan..

 

kek lapis prune

Jom kita semak resepi kek lapis prune..resepi nie kakakecik dapat kat MyResepi..

Resepi : Kek Lapis Prune

Sumber : MyResepi

Bahan-bahan ( 1 biji loyang 8''x8'' )

  • 10 biji telur gred A (asingkan telur kuning dan telur putih)
  • 450gm butter
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 5 sudu besar susu pekat
  • 180gm tepung hongkong
  • 220gm gula kastor
  • pewarna kuning
  • pitted prune (slice)
  • 50gm horlicks (kakakecik tambah sendiri)

Cara-cara

  1. Pukul butter n susu pekat, ketepikan (A)
  2. Pukul kuning telur, telur penuh n gula (B)
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam B. (C)
  4. Campurkan adunan A dengan adunan C, pukul hingga sebati. masukkan esen vanilla dan pewarna kuning.
  5. masukkan 5 sudu adunan ke dalam loyang dan susun/tabur prune mengikut citarasa dan bakar menggunakan api atas bawah hingga keperangan, anggaran dalam 5-10 minit.
  6. Lapisan kedua dan seterusnya masukkan 5 sudu dan bakar menggunakan api atas sahaja.

**Prune diletak selang seli supaya tidak terlalu 'crowded'

Selamat mencuba

 

pssst : dapat berkongsi kek lapis nie dengan orang lain..puas hati beri dengan hasil air tangan sendiri

AidilFitri #1 : Biskut Red Pearl

 

Assalamualaikum dan Salam AidilFitri

 

Hampir bersawang blog kakakecik..orang lain dah cerita itu ini pergi raya sana sinu…tapi kakakecik baru nak share biskut raya yang kakakecik buat…untuk tahun nie kakakecik saja nak buat kelainan skit variasi biskut-biskut raya…tak mau la asyik biskut yang sama je..salah satu biskut baru yang terhidang atas meja raya lepas..BISKUT RED PEARL..resepi nya kakakecik ambil dari blog CENDANA KASIH, kakakecik berani nak cuba buat biskut nie sebabnya dengar2 eh bukan dengar2 la…kakakecik baca yang biskut nie digemari ramai..tu berani nak cuba..sedap ke tak korang cuba la buat dan rasa sendiri..kakakecik tak makan sebab ada cornflakes..hehe..tapi Mak Teh kakakecik makan dia kata sedap ranggup, siap mintak resepi lagi…

red pearl

Jom kita semak resepi untuk biskut nie.

Resepi Biskut Red Pearl
Sumber: Cendanakasih


Bahan (50 biji)
150g butter
150g tepung gandum
75g gula kastor
60g cornflakes (diramas sedikit)
50g coklat cip
20gm ceri kering (merah,hijau) – terlupa letak
25g badam/gajus/hazelnut(bakar dulu dan hancurkan sedikit)
1st esen vanila
1sk emplex

Hiasan
ceri merah, dihiris halus dan memanjang
sedikit kuning telur


Cara:

  1. Pukul butter dan gula hingga sebati (guna whisker pun boleh, sekadar sebatikan gula dengan butter jer)
  2. Campurkan semua bahan kering. Kacau sebati.
  3. Guna sudu kecil, jemputkan adunan ke atas dulang pembakar. Kakakecik jemput dan buatkan spt bebola dan tekan sikit.(bila dibakar, biskut akan leper dgn sendiri)
  4. Sapukan kuning telur diatas biskut, dan letak ceri merah.
  5. Bakar pada oven bersuhu 165'c.

Selamat Mencuba

 

pssst: ayah n mak kata buat biskut apa tu..macam main2 je..huhu..sabo je la

Monday, August 13, 2012

Hanya Sekeping Kad Raya

 

Assalamualaikum….huhuhu minggu depan dah nak raya..persiapan raya pun tak terasa sangat..baju raya pun belum ada…dah 2 hari pergi cari tapi tak de saiz dan warna yang dikehendaki…kuih raya baru wat 2 jenis ada lagi 4 jenis yang nak kena buat, kek lapis lagi dan nak siapkan tempahan kek karamel..harap2 kakakecik kuat untuk selesaikan dengan sebaik mungkin..

 

Tahun nie kakakecik hanya dapat sekeping je kad raya..sedih tak, balik je umah tengok sampul putih semua nya untuk mak, kakak dan abang..untuk kakakecik sekeping je..tu pun dari abang Eqbal Zack..kalau abg EQ tak hantar memang tak de la…tapi tatau la kot kot esok2 ada kad untuk kakakecik…

DSCN9512

Kad Raya daripada Abg EQ…sebenarnya kad nie dapat dalam minggu lepas lagi..tapi time tu kakakecik kat hospital..thanks Abg Eq atas ingatan nie…Selamat Hari Raya untuk Abg EQ dan keluarga, Maaf Zahir Batin..

 

pssst : Check list untuk 4 hari nie…malam nie wat 1 jenis kuih raya, esok pagi 1 jenis, lepas zohor kuar cari baju raya buka kat luar, rabu buat kek lapis, khamis buat 2 jenis lagi kuih raya dan jumaat n sabtu wat kek karamel…

p/s : memandangkan nie entry terakhir so kakakecik nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN kepada semua pembaca blog kakakecik….

IFTAR : Ala Kedai Makan

 

Assalamualaikum dan Salam 24 Ramadhan..

 

Waaah…dah masuk minggu terakhir kita berpuasa untuk ramadhan kali nie…terasa cepat nya..semalam kakakecik sempat masak untuk berbuka..tekak nie memang nak sangat makan paprik dan telur dadar…konon2 ala kedai makan la kan…kebetulan ada kailan yang beli jumaat lepas, so cukup lengkap la…paprik campur, kailan ikan masin dan telur dadar..mak plak wat nasi ulam untuk ayah…kuih tak de pun..tapi banyak plak kuih semalam..kakakecik beli karipap dan bengkang tepung…abg mie plak bawak balik karipap, sardin roll, seri kaya…tapi hanya kami berempat je berbuka kat umah, abg mie, aiman dan adik berbuka di luar..ada program. Jenuh jugak la nak makan…sampai ke sahur tak habis makanan semua tu..

 

 kailanKailan Ikan Masin…

paprik Paprik campur…

 

Terasa kenyang dan puas bila dapat makan apa yang dihajati…ayah dan kakak izzati pun dok makan paprik dan kailan ikan masin tu je…tersenyum dalam hati je la..seronok apabila masakan kita orang makan tanpa komen…

 

Menu apa plak ye arini…tatau la jugak sebab masih lagi kat tempat keja…

 

pssst : esok dah start cuti banyak benda yang belum selesai, insyaAllah jumpa kita di bulan Syawal yer..

Sunday, August 12, 2012

Jom Memasak : SOTO AYAM

 

Assalamualaikum…

 

Semalam kakakecik menunaikan janji dan hasrat seseorang untuk merasai soto air tangan kakakecik sendiri..memandangkan masa kenduri sebelum puasa tu kakakecik buat soto dan dia pun tahu kakakecik buat, terus mintak nak soto untuk juadah berbuka bila dia balik Kedah..plan nak buat 4hb aritu..tapi dia pun baru sampai dan kakakecik pun dok kat hospital, maka ditundanya ke hari semalam…tu pun ari Rabu dah tanya..bila dapat soto nie..tak sabar nak makan…jangan beli dah la ye kata nya…

 

Alhamdulillah, soto yang kakakecik buat memenuhi citarasa dan tekak dia sekeluarga…siap nak tempah lagi…aduuuus, sori la ye pakcik cheq tak biasa ambik tempahan soto nie..sedap sangat ke soto cheq buat tu sampai nak tempah nie…huhu..eh bukan buat untuk dia sekeluarga je…kakakecik siap panggil jiran, sedara pe lagi mai makan..banyak kot buat semalam..mak siap tanya lagi selepas beli barang2 buat soto, “ada orang nak mai berbuka kat umah ke?” Grrrrrrrrrr..”xde la mak..ada orang mintak buatkan, dia nak makan”…mak bertanya lagi, “dia nak mai berbuka kat umah ke….” aduuus banyak tanya plak mak nie…kakakecik pantas jawab..”tak lah mak..petang nanti anta la kat dia” so bercerita la kakakecik tentang dia…huhu..

 

DSCN9497

 

Jom kita semak resepi soto kakakecik…semua nya anggaran sahaja okey..kakakecik mintak campak je…

 

RESEPI : SOTO AYAM

Bahan-bahan kuah:

  • 1 ekor ayam (dipotong,cuci dan toskan)
  • 2 pkt kecil serbuk/perencah sup (bancuh dengan sedikit air)
  • 2 bunjut perkakas sup
  • Air secukupnya
  • 2 keping asam gelugur
  • Garam secukup rasa

Bahan Kisar & Tumis :

  • 5 ulas bawang putih (kisar)
  • 2 biji bawang besar (kisar)
  • 3 inci halia
  • 3 biji buah pelaga
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 3 batang serai (diketuk2)

Bahan Tabur / Hiasan

  • Begedil
  • So’un goreng
  • Kacang tanah (digoreng)
  • Sambal kicap
  • Bawang goreng
  • Hirisan daun sup+daun bawang
  • Nasi impit
  • Isi ayam yang dikoyak2 halus

** BIHUN YANG TELAH DICELUR**

CARA MEMBUATNYA:

  1. Tumis bawang kisar dan bahan-bahan tumis lain. Agak garing masukkan perencah sup dan biarkan ia mendidih.
  2. Masukkan air secukupnya, perkakas sup, ayam, asam gelugur garam secukup rasa.
  3. Biarkan sup mendidih dan masak.
  4. Ambil isi ayam, dikoyak/siat untuk dijadikan bahan hiasan.
  5. Sedia untuk dihidangkan dengan bihun yang telah dicelur.hiaskan dengan bahan-bahan tabur.

Selamat Mencuba

 

psssst : tengah tunggu markah yang diberikan mengenai soto ini, sakan dia makan sampai tambah 4x ye..siap nak tempah begedil saja tu..sedap sangat kata nyer..

Mee Kari, Menara Alor Setar dan Baju Raya

 

Assalamualaikum dan salam ramadhan…

2 minggu kakakecik tidak update blog nie…kecian plak kat adik ilah di perak, buka je xde cite apa pun..dia egt kakakecik update tentang perkembangan adik sepanjang di hospital..alhamdulillah adik dah sihat dah boleh p sana sini dah..setelah 2 minggu duduk hospital..kakakecik la peneman setia nya…

 

Sepanjang dok kat hospital memang tak masak la kakakecik..so jumaat lepas melepaskan gian la di dapur…tekak terasa nak makan mee kari..tengok Awin pun ada buat mee kari..waaaah nie tak leh jadi..kena cari resepi mee kari la nampak nya..google punya google dapat la 3 resepi mee kari…kakakecik study ketiga-tiga resepi nie dan pandai2 la tambah itu ini..tapi lebih banyak ikut resepi Che Mat Gebu, hari khamis dah bagitau dengan mak nak wat mee kari dan mintak mak beli bahan-bahan nya…

Jom semak resepinya..

RESEPI : MEE KARI

BAHAN KUAH:

  • 500 garam ayam, potong kecil, cuci dan toskan
  • 3 keping fishcake, hiris sering sederhana tebal
  • 500 ml santan pekat
  • 2 senduk cili kisar
  • 2 bungkus kecil rempah kari daging
  • 1 keping asam gelugor
  • 500ml air
  • 1 biji tomato, belah 4 setiap satu
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Carrot dipotong bulat


BAHAN KISAR:

  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia


BAHAN TUMIS:

  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 3 biji bawang merah, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 2 pelepah daun kari


BAHAN HIASAN/TABUR:

  • Mi kuning secukupnya, cuci dan celur sekejap, toskan
  • Sawi, dicelur, toskan
  • Telur rebus, dibelah dua (terlupa)
  • Taughe, buang ekor, celur sekejap dan toskan
  • Hirisan daun sup/daun bawang
  • Tauhu, digoreng dan hiris
  • Hirisan cili merah dan hijau
  • Isi kerang rebus secukupnya (buat sambal)
  • Belahan limau kasturi (terlupa jugak)
  • Bawang goreng


CARA MEMBUATNYA :

  1. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga garing.
  2. Masukkan bahan kisar dan rempah kari, kacau rata dan tumis hingga garing dan terbit minyak, guna api perlahan.
  3. Masukkan ayam dan gaul rata, biar hingga kecut. Tuang santan cair dan air secukupnya. Biar mendidih, masukkan hirisan fishcake, kiub ayam, tomato dan asam gelugor. Biar hingga ayam masak, tuang pati santan dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  4. Siap kuahnya…Letak mi secukupnya dalam mangkuk sesuai, tuang kuah kari bersama isi2nya dan letak bahan2 lain atasnya. Perah limau kasturi sebelum dimakan, Hidangkan segera.

Selamat Mencuba

 

Sambil menumis sambil tengok resepi tau..hahaha..tu pun ada yang terlupa gak..terlupa nak masuk kan cili kisar..xpasal2 tumis lain cili kisar dan masukkan dalam periuk kuah…telur rebus dan limau kasturi jugak lupa untuk dijadikan hiasan…yang gatai letak carrot hahaha..dah mak beli nanti mak tacink pulak…

DSCN9492

Makan mee kari nie kat dataran menara alor setar memang sedap…bukan kakakecik puji sendiri ok, Yen yang kata SEDAP JUGAK..kembang sat…1st time wat tau…hehe..kakakecik berbuka di bawah menara alor setar dengan adik dan yen..nie semua gara-gara nak pergi cari baju raya…uwaaaaaaaaaaaaaaaa masih belum dapat baju raya nie..tak de saiz…huhuhu..esok lusa nak kena pergi Jitra la untuk mencari baju raya…kalau xde jugak SP, kalau xde jugak Penang la…padan muka shida…masa ada saiz before posa aritu xmau beli siap2..ngada….

 

pssst: baju kat tukang jahit dah siap 3pasang..tp tu bukan baju raya…tak sedondon dengan mak..huhu