Bahan Untuk Kulit :
6 cawan Tepung gandum
1 biji Telur
2 cawn Air
Secubit Garam
Bahan untuk Inti :
5 biji Ubi Kentang
100 gm Daging / Ayam
Tauge
Daun sup
Cili Merah
Serbuk kari
Garam
Bawang & Halia utk menumis
Kulit kayu manis
Cara2 Membuat Kulit :
1. Blend tepung yang telah dicampur dgn telur, air n garam (telur sebiji pun ok, air tu bergantung kepada tepung yg diadun - agak boleh lenggang..jgn terlalu pekat takut t kulit terkoyak)
2. Panaskan kuali n sapu minyak seperti nak wat ketayap gulung or telur dadar...so lenggang la tepung mengikut saiz yg suka....
----> nak tau tepung dah masak or belum...tepi2 kulit tu akan renggang dr kuali
Cara Membuat Inti :
1. Kentang potong dadu mcm nak wat inti karipap
2. Daging / ayam potong kecil2
3. Tumis bawang n halia sehingga kekuningan(alahai korang sure dah pandai bab menumis nie kan)
4. Masukkan serbuk kari + kulit kayu manis, garam, sedikit air....biar sampai pecah minyak...
5. Masukkan kentang, daging / ayam n air...
6. Bila kentang dah empuk..masukkan daun sup, tauge n cili besar...
Tadaaaaaaaaa dah siap inti
So..masa dok lenggang tepung untuk kulit leh le gulung macam wat popia....sebaik2nya wat inti dulu...gulung masa panas....
Akhir sekali panas kuali utk menggoreng babau....sebelum tu kulit yg telah siap digulung n taruk inti dicelup telur....goreng sampai kekuningan...Leh makan dgn sos cicah...tp shda makan gtu je....cuba la...kalau tak menjadi jangan marah..apa pun resepi nie jadi turun temurun family shda...
Potong 3 senang nak makan...ngaaaap je
SElamaT Mencuba yer kawan...
pssttt: t shda upload pic masa lenggang n gulung k...
update pssst: shda dah upload tu pict2 bancuhan tpung, lenggang n gulung
tq shida..
ReplyDeleteoooooooo.. babau2 tu ketayap goreng ek..hihi
ReplyDeleteooo..ala2 popialah ye
ReplyDeleteWah da mcm ktayap
ReplyDeletecm popia pon ade
samosa versi pjg ponbade