Tuesday, January 4, 2011

~KeRaBu KaCaNg boToL~

ayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
apa ini amoi petang2 baru nampak u punye muka...
ini jam dah pukul 5.00 lebih oooo..
baru mai update itu blog ka....
soli la apek n nya.....bukan saya saja mau lewat2 la....
ini ari saya banyak keje la....
ok2 apek n nya udah makan ke belum...
kalau belum makan mali sni....kita makan sama2...
ini ari saya makan itu
nasi putih + ayam goreng ala2 ayam panggang +
kerabu kacang botol/kacang sireh...


apaaaaaaaaaaaaaa..... tarak tau tarak kenal ka itu kacang botol macam mana...
ayo...apa la apek nie...nya tarak buat sama apek ka...

okey2..mali dekat2 dengan saya..tapi tamau himpit2 ok...
meh tgok itu kacang botol yg sudah dibikin kerabu.....

ini apek penah makan x....
apa...nya gtau sapa saya..apek tarak nampak?

ok2 kita zooom bg dekat skit ya...
kalau apek tarak nampak lagi pegi itu kedai cermin mata bikin check apek nyer mata ok...


ok apek..nya..harap2 nampak la yer...
itu kacang botol sudah potong2 ooo...

Nya....apa macam mau terai buat ka....apek sudah telan air liur tu...
ini nya amik resepi ok....

Bahan:
15-20 kacang botol/kacang sireh
15 biji cili
1 batang serai
1 inci halia
2 inci belacan
garam secukup rasa
1 cawan pati santan
3 senduk kerisik
3 senduk serbuk
5-10 ulas bawang merah (mayang halus)
1 biji limau nipis (amik air sahaja)

Cara membuatnya:
1. kacang botol dipotong2 dan dicelur
2. cili, sedikit garam, belacan ditumbuk halus
(macam buat sambal belacan)

3. masukkan halia dan serai yang telah dipotong2 halus dan ditumbuk bersama2 dengan cili hingga halus.
4. bahan2 yang telah ditumbuk di gaul bersama2 dengan kerisik, serbuk, bawang yang telah dimayang, air limau nipis dan santan
5. akhir sekali masuk kan kacang botol yang telah dicelur....

JANGAN LUPA UNTUK RASA...
kalau x masin tambah garam ok....
selamat mencuba


Nya..tau x apa itu serbuk yang saya taruk dalam itu kerabu...
kalau nya nak tau serbuk tu beras (beras yang kita masak nasi tu) yang telah digoreng tanpa minyak dan dikisar halus...


set lunch today
nyum nyum...



No comments:

Post a Comment