Assalamualaikum…
Jumaat baru2 nie…donut yang diuli dengan setengah kilogram tepung gandum cap sauh habis dengan sekali makan aje…ini semua angkara anak2 menakan, abg, kakak ipar semua..sampaikan shida sendiri pun hanya makan x sampai 1 biji…..laris betul donut shda yang panas2 tu….alhmdlah menjadi donut yg di uli kali nie…shida guna resepi derhaka LM dan Mat Gebu….
Bahan-bahan :
1/2 kg tepung gandum
5 sudu gula
1 sudu garam halus
5 sudu butter
1/2 peket yis**
1 1/2 cawan air suam **
** Air suam dan yis disatukan kacau, biarkan sampai berbuih
Cara Membuat :
Tepung, gula, garam, butter disatukan…gaul sehingga rata (macam serbuk roti)..Masukkan yis yang telah dibancuh dengan air suam….gaul uli sehingga tidak melekat di jari dan bekas adunan..Biarkan doh lebih kurang 1 jam…Selepas itu, doh td canai dan terap dengan acuan donut (tp shida gelas gelas aje)…Alihkan ke dulang, shida letak sedikit minyak supaya tidak melekat…biarkan sekali lagi donut yang tersebut dalam 15-30 minit…(jangan lupa tutup permukaan nyer…jgn biar kena angin)..sedia utk di goreng di dalam minyak pnas yang api yang sederhana…goreng hingga kekuningan…toskan dan salut dengan gula halus..Selamat Mencuba
Entry Berkaitan
ADYBUDIKA : http://www.adybudika.com/2011/03/cubaan-donut-buat-kali-kedua-debaran.html
SUNAH: http://selerasakura.blogspot.com/2011/03/gara-gara-merekaceq-pun-mendonat.html
MAT GEBU : http://tiffinbiru.blogspot.com/2011/03/donat-suria-pelangiada-brann.html
wahhhhh~ hahaha~ asik pasal donat je hari ni...:p
ReplyDeletecumil donut .jeles tgk.LM x der acuan....hodoh sungguh rupa donut ku
ReplyDeletenampak sedap ja donat tu..hehe.. =)
ReplyDelete**mesti try! =)
@Sunah Mohammad ari donat sedunia..hahahhahaa
ReplyDelete@Lydia Miza(Aidyl Azim) shida pun xde acuan la LM..shda guna gelas aje...
ReplyDelete@cik ciput try tau...kalau jadi t leh bawak time gath
ReplyDelete