Apapun tak kisah la kan…resepi masih sama macam yang sebelum ini…apa malas nak g sana…ok ok kakakecik share jugak di sini ye…jangan merajuk ok..jom kita semak resepi nya…
KEK KARAMEL
Bahan bahan:
GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
** taburkan gula pasir dalam loyang . Jadikan gulakan gula hangus.Ratakan pada keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pade loyang
Bahagian atas ( karamel )1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
** Campurkan kesemua bahan di atas dan kacau dengan perlahan dan sebati, jangan sampai berbuih. Ketepikan
Lapisan kek (A)140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak
** campurkan air, kuning telur dan minyak masak hingga berbuih, dan masukkan gula..pukul lagi hingga kembang
** Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit, pukul lagi hingga sebati
** Ketepikan
Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tartar
**Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi, masukkan cream of tartar dan pukul hingga kembang dan apabila diterbalikkan bekas, telur tidak akan jatuh)
Campurkan A dan B..KACAU DENGAN TANGAN (senduk kayu atau plastik...SPATULA)..kaedah kaup balikapabila sudah sebati, bahagikan kepada beberapa bahagian, warnakan setiap bahagian dengan warna yang disukai atau campurkan dengan perisa yang disukai. (kakakecik bahagikan kepada 3 adunan, satu pewarna oren + perisa orange, 1 bahagian pink+merah dan perisa strawbery dan 1 bahagian lagi kakakecik tambahkan serbuk koko + choc emulco)
- Tapis dan masukkan karamel dalam loyang gula hangus (loyang saiz 8” atau 9”)
- Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan secara berselang seli..kakakecik mulakan dengan 2senduk warna pink ditengah-tengah loyang, kemudian masukkan 2 senduk adunan coklat di atas adunan pink dan 1 senduk perasa oren di atas perasa coklat..dan begitu la seterusnya diselang seli sehingga adunan habis)
- Panaskan oven selama 10 minit
- 45 minit pertama guna api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pada suhu 180 darjah
- Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunakan air panas.
- Setelah masak biarkan 10-15minit, kek akan perlahan-lahan merenggang dari tepi loyang dan terbalikkan kek akan keluar dengan sendirinya dari loyang
- Sejukkan sekurang-kurangnya 1 jam dalam peti ais sebelum dipotong
Selamat mencuba
pssst : kek karamel ku ini akan langkah laut sekejap lagi…