Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Ini kali kedua kakakecik buat tom yam putih..kalau tak silap tahun lepas kot pertama kali nya buat, so pagi tadi merealisasikan apa yang dibual dengan Kiera di FB, dia yang kenalkan resepi tomyam putih nie ke kakakecik. Ingat2 lupa da..seingat kakakecik tomyam nie kena letak lengkuas dan sedikit santan. Malam tadi godek2 la resepi nya..dapat di MyR, sama jugak macam kiera share di blog nya..
Resepi : Tom Yam Putih
Bahan-bahan :
- Daun limau purut setangkai (jgn banyak2 nnt pahit)
- Lengkuas dua potong (wajib!)
- Stok ayam atau kiub ayam (kalau stok ayam, guna la 3 4 sudu , kalau guna kiub, guna la empat kiub ayam) – ini kakakecik tak de letak, stok pun xbuat, kiub ayam pun xde
- 1 batang serai (ketuk)
- 6-8 biji limau nipis (Perah airnya)
- 10 biji cili padi (tumbuk jgn sampai hancur)
- Air dalam dua mangkuk tiga mangkuk
- garam secubit dua(secukup rasa)
- Daun Sup – x letak jugak terlupa hahaha
- Ayam beberapa ketul (kalau guna sotong dan lain2 tambah je, kakakecik tambah udang)
- Kubis, Carrot, Tomato – jika suka
- 1 sudu Santan / Susu segar (ramuan rahsia)
Cara-cara
- Mula2 rebus air bersama lengkuas yang telah diketuk/ditumbuk guna lesung batu. Masukkan ayam . Rebus hingga mendidih. Masukkan garam jugak
- Selepas tu, masukkan stok ayam atau kiub ayam(jangan guna kiub tomyam putih,tak sedap) ke dalam periuk
- Masukkan serai yang telah diketuk ke dalam periuk. Tunggu air merebus. Sambil tu, tumbuk2 cili padi , dan siap2 perahkan air limau nipis. Daun sup pun potong2 kecil (1cm )
- Next, masukkan air perahan limau nipis, cili padi, tunggu mendidih kemudian masukkan sayuran dan santan / susu segar.
- Siap! hidang guna daun sup. Boleh jugak tambah 3 titik minyak ikan(tapi ada orang xsuka)
Selamat Mencuba
rasanya dari tempat yang sama kita dapat resepi tue hhihihihi
ReplyDelete