Wednesday, April 9, 2014

Jom Memasak : Pavlova

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Pavlova!!! erm bukan kesukaan dan kegemaran kakakecik..sebab apa semuanya berasaskan warna putih…hehe kakakecik memang tak makan benda alah berwarna putih..kalau makan pun kena tengok cara dan rasanya dulu…pavlova memang sah2 reject awal lagi..Aiman kata pavlova nie macam mashmallow…ye ke?

 

Habis tu dah tak makan awat p wat plak…ooh nie nak memenuhi hajat permintaan kakak ipar kakakecik sorang tu..dah berulang kali tanya reti buat tak pavlova..dia teringin sangat sejak tengok program masakan di TV…Kak Tie, cheq nie buat tu tak pernah tapi kalau resepi ada boleh je buat..tak salah mencuba kan..kebetulan buah strawbery dan anggur masih ada lebih..

 

Okey..nak buat tu kakakecik ON..tapi memandang whipping cream tak de stok dan kedai bakery di Pendang pun tutup ari Jumaat, so kalau Kak Tie nak makan juga..kena p beli di Alor Setar la..hahaha Kak Tie pun ON je..kakakecik ikut jugak tapi Kak Tie yang driver nya..kekonon nak beli whipping cream je..biasa la dah masuk kedai bahan bakery ada je benda lain dia nampak yang nak beli..grrrrr…abaikan kisah itu…

pavlova

Resepi pavlova nie kakakecik google je..rata2 sama je resepi nya

RESEPI : PAVLOVA

Bahan-bahan untuk membuat meringue pavlova:

  • 4 putih telur
  • 1 cawan gula halus (tapi ramai yang kata manis so kakakecik kurangkan jadi 3/4 cawan)
  • 1 camca besar tepung jagung
  • 1 camca teh cuka makan
  • 1 camca teh esen vanilla

*** BAB PUTIH TELUR jangan sampai ada sikit pun kuning telur....kalau ada kuning telur tu memang tak jadi...so kena hati-hati... pastu bekas mixer ke yang besi putar tu ke semua kena kering...takleh ada air sikit pun...lap kering-kering dulu ye...

Untuk Topping

  • 1 cawan whipping cream (kakakecik beli jenama rich’s) – pukul hingga kembang dan kental
  • Buah2an segar seperti strawbery, kiwi, peach, anggur, dan buah2 yang ada la.hehe

Cara-cara membuatnya :

  1. Putar putih telur hingga berbuih, guna kelajuan tinggi, masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga habis dan terus putar hingga menjadi meringue yang kental dan berkilat. Ayak tepung jagung, kacau rata dengan spatula. 
  2. Masukkan esen vanilla dan cuka makan, gaul rata.
  3. Sediakan loyang yang telah dialas baking paper dan lakar bentuk bulatan.Tuang atas kertas minyak tadi dan bentukkan seperti lingkaran pada kertas tadi. Bentukkan bulat dan tinggi sedikit, tak perlu kemas2 sangat.
  4. Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius selama 15 minit..Turunkan suhu oven pada 130C dan bakar pavlova selama 1 jam 20 minit hingga warna coklat keperangan, guna api atas bawah...kena pastikan bahagian luar dah garing dan bahagian dalam dah masak... kadang tu luar dah garing tapi dalam tak masak pulak... ada pulak tu kadang dalam dah masak tapi luar masih tak garing... kalau masih tak garing korang tambahkan lagi masa...
  5. Bila pavlova nampak pucat dan sedikit perang, matikan api oven, renggangkan sedikit pintunya dan biar pavlova sejuk sendiri dalam oven.
  6. Pavlova dah sejuk..alihkan atas pinggan yang sesuai dan tuang/ pipe la whipping cream yang telah diputar tadi. Hias/susun dengan potongan buah2 segar

2 comments:

  1. senang je buatnya kak. ritu pernah google. tp tengok mcm rumit sgt buatnya terus cancel hihihihi

    ReplyDelete
  2. blom menjadi lagi pavlova yang betul2 jadi... hmmmm

    ReplyDelete