Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Jangan pula pikir ceq rajin wat kek biskut marie celup milo or koko ni tenghari gini..Ini picture lama, beberapa bulan yang lalu..cuti krismas aritu ada buat dan baru habis je kek tu 3 ari lepas..gambar takde sebab Mr.M muncul time tu..uhuhuhu...kalau Mr.M mai dekat jangan dok kata pe dah..
Kalau buat kek batik ni,kakakecik akan rujuk resepi Cik Epal..mudah je resepi nya. Bahan yang digunakan tu agak banyak tapi berbaloi dengan kesedapannya..kakakecik tak suka kek batik yang lembut tu..suka yang sedang2 tak keras sangat..bila ngap masih ada bunyi kruup kruup biskut marie.
Membebel plak kakakecik ni kan..resepi tak juga share..okey2 jangan la marah sayang.
Bahan2 :
1 bungkus biskut marie -kakakecik guna jenama munchy yg plain (450gm )
1 bungkus kecil milo or choco malt (250gm)
250gm butter or marjerin
1 cawan susu pekat
Cara2nya:
1.Alaskan loyang dengan plastik.
2.Patah2 kan biskut marie..
3.Cairkan butter, masuk kan susu pekat dan serbuk milo.. Kacau lelaju jangan sampai terpeleot tangan plak..bukan pe kacau lelaju tu takmau ia berketul dan keras.
4. Kacau lagi..lagi sampai bunyi bulp blup..agak okey masuk kan biskut marie yang telah dikarate tu..Jangan lama sangat nanti lembik biskut tu.
5. Agak sebati.sekata.keseluruhan biskut telah disalut coklat or milo..masuk kan dalam loyang.tekan bagi padat..
6. Pekemaskan bahagian atas..kalau nak tabur badam cincang ke kekacang ke ikut suka..ada yang terkini depa buh coklat ganache..
7. Simpan dalam peti ais 3jam..kalau tak sabar nak makan tu 2jam pun dah cukup..kalau tak sabar lagi masuk kan dalam peti ais beku tu...hehehe..
Selamat mencuba
pssst : teringat kek batik yana sakura wat di umah Yanty Lee time kenduri Ipah aka Miss Ran...sedaaaaaap
No comments:
Post a Comment