Assalamualaikum…..panas-panas begini kalau ada jelly kelapa sejuk je tekak rasa nya kan..semalam Kedah cuti Israk Mikraj…so shida plan nak buat jelly kelapa setelah mendapat resepi daripada kembo Shida Anwar kakakurus…tapi apa yang penting kena pergi beli serbuk jelly kelapa dulu la…puas jugak la shida masuk 2-3 kedai baru jumpa…konon2 nak buat malam tu jugak sebab mak ayah adik semua suka jelly kelapa nie…suruh la ayah kait buah nyok(kelapa)muda kat tepi2 umah..ayah kata xdak..yang ada nak simpan buat ubat…erm…kecewa la jugak sebab x boleh buat malam tu…
Pagi nya (semalam) suruh mak pergi umah “darling”mintak buah nyok muda 2biji…tapi 4biji depa bagi..hehehe..thanks darling n abg chik yang tolong kak shida dia belah buah nyok…
Resepi mengikut di belakang bungkusan serbuk jelly kelapa
Bahan2:
- 225gram/ 1 Peket jelly kelapa happy grass (pasaran area pendang RM5.50 sepeket) tapi kalau kat pandan bakery RM4.80
- 2 biji kelapa muda
- 200 gm gula pasir
- Air
- Daun Pandan
Cara Membuat:
- Air kelapa + air biasa jadikan 3000ml (shida guna botol air mineral yang besar untuk sukatan air..kan 1.5liter 1 botol tu) : masak air biar sampai mendidih
- Masukkan 200gm gula pasir,isi kelapa muda dan serbuk jelly ke dalam air yang telah mendidih
- Kacau hingga rata…tutup api
- Masuk kan ke dalam bekas yang bersesuaian..
Selamat mencuba….
psstt: baru perasan kembo shida letak air lebih dr sukatan…hehhee..patut dia buat dapat banyak…
post sini sikit..
ReplyDeleteye ke..agagagagaga...
ReplyDeletesedapnye kalo makan sejuk2 nyum nyum
ReplyDeletemelampaunya gambar ini...
ReplyDeletesedapnyer....
ReplyDeletesimple je buat die kan,tpi ble malas mkn yg kedai punya laaa jawabnya..:)
ReplyDeletepin2..nak sket...mesti rasa nyaman je tekak kan?
ReplyDelete@forever love
ReplyDeletedah post kan smlm..dapat x
@shida anwar
ReplyDeleteiye le kembo..try tgok...air kelapa muda 1200ml
air biasa 3000ml
Kira semua 4.2L liquid ek?
Delete@Scya Lollita
ReplyDeletebetul betul makan sejuk2 time panas2...errrrrrrrrrrrm daaaaaaaap
@Sunah Sakura
ReplyDeletegambo je melampau kan..hehhee..jangan marah ye adikecik
@Isteri Encek Bard
ReplyDeletesue x leh makan lagi..sebab berpantang
@nur aisya humaira
ReplyDeletememang simple sgt...susah bab nak belah kelapa tu..hehee...try la buat aisya
@Lydia Miza(Aidyl Azim)
ReplyDeleteyup tau x pe...tp kamu ibu mengandung rasa kurang enak la makan jelly kelapa nie
nasib baik hrni x pose ..waaaaaaaaaaaaa
ReplyDeleteeh ade ek jual jelly kelapa 2
waa kena carik ni
hoyeaahhh
ooo...ada rupanya serbuk jelly kelapa. ingatkan guna agar2 dgn air kelapa ja
ReplyDelete@suhaili sarif
ReplyDeletea;a ada je jual kat pasaran....cuba cari tak pun beli on9 hehehe kat pandan bakery
@bersama kak Es
ReplyDeleteada akak...kalau guna agar2 shida pun x pandai nak buat..hahha..tp org lama tau la kot buat guna agar2 kan
macam...macam...macam nak buat ni lah esok esok... :D
ReplyDelete