Assalamualaikum….
Yes…shida dah boleh buat keropok lekor sendiri….tapi xde la sesedap kepok lekor terengganu dan kelantan…tapi yang penting..mak, adik suka…mak siap minta buat lagi…i’allah mak esok2 cheq buat..harap2 rasa mcm kelantan or ganu punya kan…lepas nie tak perlu dok ngidam nak makan kepok lekor..janji ada ikan dan tepung ubi…pasti menjadi…
Keropok lekor nie memang dah lama shida nak cuba buat sendiri…dulu masa sunah adikeciku up entry INI shida ingatkan En Adnan Mat Gebu kita buat sendiri…huhuhu..baru nak tengok resepi nya…tetapi memandangkan keinginan nak buat tu tinggi selepas tv3 ke rtm siarkan tentang keropok lekor losong…esok nya terus shida search resepi….hehhee…akhirnya shida dapat…semalam ia menjadi kenyataan….
Bahan2
- 1kg ikan kembung/selayang/mackerel
- 240-260ml tepung kanji/sagu/ubi
- air utk merebus
- minyak utk menggoreng
- garam secukup rasa
- serbuk perasa – optional
Cara membuatnya:
- asingkan isi dari tulang ikan kalau guna ikan mackerel kena siatkan dulu kulit ikan supaya senang untuk blend
siat dari kepala hingga ke ekor ikan - kisar isi ikan hingga hancur
- campurkan isi tadi dengan tepung dan garam
- uli sebati dan bentukkan memanjang
- jerang air hingga mendidih kemudian rebus hingga keropok timbul
- angkat dan toskan sebelum dihiris nipis dan goreng keropok hingga masak
Selamat mencuba…
whahaha. memang sedak ah kepok lekor akak. nok skik kak. nok wak alek ganu, nok bagi ke mok kita. beres dok?
ReplyDelete@Muhd Fadil
ReplyDeletesedak ke fadil...huhu tersedak tercekik apa...takde tulang sebutir pun dlm kepok tu....
nok bawak balik ganu...malu cheq ngan mok nanti...hehehee
nyum2...mkn panas2 sedapkan shida
ReplyDelete@Lydia Miza(Aidyl Azim)
ReplyDeletemak makan yang rebus2 tu je...sebatang habis...shida tok seh nak kena goreng jugak
akak x penah buat lagi, berangan jek nk buat tatau biler huhuh
ReplyDelete@Lelord
ReplyDeleteakak cuba la buat...hehehe mudah je..tp bab nak siat ikan tu la...hehehe
pergghhh..kalah orang ganu. orang ganu nak buat sendri malas.. wakakak
ReplyDeletesedak tu sedap la kak. ish kak ni. royak nok kawen dengan kite. kena ah blajo cakak ganu. haha..
ReplyDeletebahan2 macam senang je.
ReplyDeletesedapnya lah kopok lekor ni. ;)
@Jalut
ReplyDeleteorg ganu sebab mudah dapat...g beli je :))
@Muhd Fadil
ReplyDeletehaha...no komen
@siti kektus
ReplyDeletecuba la buat
buat la business...
ReplyDeletekat utara payah nak cari keropok lekor yg sedap.
dan dan no komen. haha..
ReplyDeletemeh aa skit kak kopok lekor tuhh
@man
ReplyDeletebisnes...ish takde plan lagi mcmtu baru 1st time buat...hehhee..tp tatau la kan kemudian hari nanti
@Muhd Fadil
ReplyDeletedah habis la..nanti ai anta ye....kasi alamat cepat hehehe
1
2
3
tutup
shida, ikan kat kedah murah2 lagi. kalau buat lekor banyak ikan mmg sedap. Sini byk tepung dari ikan.. :(
ReplyDeleteAnif makan reti la..nak wat,hm entahla kan.hahaa
ReplyDelete@bersama kak Es
ReplyDeletekalau hari keje malas skit nak buat...tunggu ari jumaat nie shida buat..beli ikan kat pasar malam..hehehe...kak es pun try la buat sendiri...hehe
@Anif Abdullah @Mr AA
ReplyDeletecuba buat tgok anif mana tau menjadi dan sedap haaaaaaaaaaaaaaa apa nak kata