Biskut kegemaran kak ipar no. 2 dan mak…sebenarnya shida tak plan nak buat biskut kacang sepat nie…sebab malas nak beli tepung naik sendiri…beli 1 kotak tapi guna sikit saja..rugi je rasa..sebab biskut2 lain x guna tepung naik sendiri…tetapi memandangkan kak ros opismate kak ja beli tepung naik sendiri yang dia sendiri tatau nak wat apa…so shida gtau dia yang shida ada resepi biskut yang menggunakan tepung naik sendiri…sekali dia hantar tepung dan ceri untuk shida buat..kira nya kak ros bagi tepung dan shida buat pastu bagi kat dia la…eh eh kan kak ros bagi ceri kenapa plak gambar di atas tu letak coklat chip…hahhaha..ini sebab ceri dah habis..coklat chip masih ada skit lagi baki dari kek lapis…tamau bagi kosong atas biskut tu…coklat chip la jadi mangsa…kalau yang ini hanya ada di IPOH..rumah adik ilah…..dia punya idea so dia punya la 1 tupperware yang ada coklat chip…
BAHAN-BAHAN :
1 cawan marjerin
1 cawan gula halus
1 biji telur kuning
3 cawan tepung naik sendiri
5 sudu besar tepung jagung
1 sudu esen vanilla
2 sudu susu pekat manis
ceri : hiasan
kacang shangton : letak dlm adunan
CARA MEMBUATNYA :
- Putar marjerin dan gula sehingga kembang.. masukkan susu dan putar lagi sehingga kembang
- Masukkan kuning telur, esen vanilla
- Seterusnya masukkan tepung naik sendiri dan tepung jagung sedikit demi sedikit.
- Sekiranya lembut tambahkan tepung
- Di dalam adunan masukkan kacang shangton dan letak dalam acuan yang berbentuk kacang sepat ataupun perahu
- Hias dengan ceri
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment