Assalamualaikum…selamat petang…selamat berhujung minggu..apa menu minum petang korang arini ye…kalau belum ada idea nak buat apa utk makan-makan dipetang hujung minggu nie…mai sini cuba buat calzone ala turkey sedaaaaaaaaaaaaaaap…..macam biasa la kat DaPur Tanpa Sempadan la shida dapatkan resepi nie…tak perlu oven tak perlu periuk pengukus ye Nadh dan Sunah….
Jom kita semak resepi….bahan apa yang diperlukan…
BAHAN UNTUK DOH (KULIT) :-
300 g tepung gandum (guna tepung hongkong)
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu (ganti dengan susu tepung aisya hahahhaha)
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur
BAHAN INTI AYAM :-
1 cawan isi ayam yang dicencang halus
1 biji bawang besar, didadu halus
2 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 inci halia, tumbuk halus
1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar rempah kari daging
1/2 camca besar sos tomato
2 pokok daun bawang, hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
**** shida letak serbuk oregano dan kentang jugak….(GILA KENTANG)
CARA MEMBUATNYA :-
- UNTUK DOH (KULIT) :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :-Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
- UNTUK INTI AYAM :-Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, halia, sos tomato dan cili kisar hingga garing. Masuk rempah kari daging dan kacau rata. Tambah daging ayam, kacau dan tuang air.Masak hingga pekat. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Masak hingga kering. Matikan api, masukkan hirisan daun bawang, kacau rata dan sejukkan.
- UNTUK CALZONE ALA TURKI :- Keluarkan doh dan tumbuk untuk membuang udara. bagi pada 4 bahagian sama besar, bulat2kan. Ambil 1 bahagian, canai hingga leper. Letak 1/4 bahagian inti ayam, lipat dua dan tekan2 hujungnya biar bercantum. Kemudian kelim seperti membuat karipap.Buat hingga siap pada baki adunan.
- Susun dalam loyang pembakar yang telah disapu sedikit minyak masak, sapu kuning telur (shida x sapu kuning telur..saya telur nak wat kek lapis….sapu mentega je HAHHAHA) pada setiap permukaan calzone dan cucuk2 sedikit dengan garfu. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan..
Selamat mencuba…
pssst : shida tak kelepek sebab adunan lembut..adakah sebab guna tepung hongkong…rasa kanji dia lebih je..hahhaha..pandai je la…pastu bakar 4 biji je…yang lain buat mcm cucuq bom…hahhaha…goreng….janji boleh makan n sedap….terjaga tidur di tengah malam pun boleh makan…
No comments:
Post a Comment