Wednesday, January 9, 2013

Apa Itu Ovalette

Apa Itu Ovalette..dan camne rupa nya...

Di entry Homemade Aiskrim  ada sorang adik blogger (TTM-Teka Teki Misteri) nie tinggalkan komen tanya mengenai ovalette.



TTM, setau kakakecik la Ovalette nie sejenis bahan pemantap kek/penstabil kek. Ovallete nie rupanya pes seakan-akan kaya tetapi ia berwarna kuning..selalu nya ada di jual di kedai2 bakery, di pasaraya pun ada jugak jual...kalau di pasaraya tu jenama Nona dan Bunga Raya la yang ada.Kakakecik selalu nya beli kat bakery je..beli yang packing besar senang buat stok..



Tujuan penggunaan ovalette adalah untuk melembut dan menggebu kepada kek yang kita buat terutama kek span, kek lapis yang menggunakan cecair seperti susu dan jus buah-buahan..Ia akan memudahkan bahan cecair tadik bercampur elok dengan telur, gula, butter dan sebagainya.

Untuk lebih lanjut mengenai Ovalette, TTM dan lain-lain boleh ke entry Nori Manap



3 comments:

  1. dulu ovelette ni paling femes masa kek chiffon baru keluar

    ReplyDelete
  2. ade bahan lain x untuk ganti ovellete ni???

    ReplyDelete
  3. ade x bahan lain yang boleh ganti ovellette nie????

    ReplyDelete