Hati memberontak nak buat donut dan pau sambal yang selembut
lembutnya macam sahabat kakakecik Ayu Citarasa Rinduan buat..rindu sangat dengan
pau sambal dan donut nya. Mahu pulak semalam dia upload pau sambal dan donut
yang beliau untuk dijual di Citarasa Rinduan sebagai menu minum petang. Apa lagi
kakakecik pun balik kerja semalam singgah la beli tepung gandum cap sauh..ulang
sekali lagi CAP SAUH…kekonon tepung nie mahal dan kualiti nya tinggi..harap
donut yang akan buat nanti menjadi lah.
Pagi tadi selepas sarapan pagi bermula la operasi mencari
resepi-resepi donut…Ada pelbagai resepi yang kakakecik jumpa..ada yang letak
kentang, ada yang letak telur dan jugak yang biasa..tanpa telur tanpa kentang…
Dalam banyak2 resepi tu ada 3-5 resepi yang kakakecik salin…dan hanya 1 sahaja
kakakecik cuba resepi nya..sebab nya kakakecik tengok tekstur donut dalam gambar
nya memang gebu..
Jom kita tengok resepi donut yang kakakecik dapat tadi tapi
kakakecik…terlupa plak link nya.. sebab terus salin je..sori ye tuan
resepi..mintak halal kan..
Resepi : DONUT GEBU
Bahan-bahan:- 1 kg tepung gandum
- 1 pkt yis (11 gm)
- 4 sudu besar susu pekat
- 1 sudu besar gula
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 3 cawan air
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 sudu besar shortening
Cara Membuatnya :
- Bancuh susu, gula, garam bersama dengan air.
- Di dalam bekas lain, campurkan tepung, shortening dan yis. Gaul hingga sebati.
- Masuk kan minyak masak dalam bekas yang mengandungi tepung. Gaul rata.
- Tuang air yang telah dibancuh tadi ke dalam bekas tepung sedikit demi sedikit. Gaul hingga sebati.
- Uli doh hingga lembut, licin dan tidak melekat di jari dan bekas.
- Tutup bekas adunan dengan tuala basah dan biarkan doh kembang selama 1 jam.
- Selepas 1 jam, uli lagi dan buangkan angin.
- Canaikan dan terap. Susun atas dulang dan biarkan 10 minit sebelum di goreng.
- Goreng hingga kekuningan.
- Salut bersama gula. Sedia dihidang.
** macam kakakecik tak larat nak uli 1 kg tu dengan jari jemari yang se’gah’ mana..so, bila dah gaul semua pastu terus guna mixer…biar je mixer tu uli…kakakecik boleh la buat kerja lain..hehe..
Memandangkan 1 kg kakakecik buat, bukan nya nak dijual tapi just untuk
makan-makan…tak kan nak makan sekaligus 1 kg tu..so, kakakecik frozen kan..bila
nak makan waktu mana goreng je makan panas2 baru sedap kan..kalau nak frozen kan
tu, kita just goreng sekejap hanya untuk mematikan yis dan kekalkan bentuk
nya.
montok dan gebu kan donut kakakecik nie..
Kalau tak silap pengiraan kakakecik tadi..1kg tepung tu dapat la dekat2 40
biji rasa nya….nie pun dah tinggal separuh…sekali goreng 5 biji dah 3kali
goreng. pastu tadi bagi kak ja bawak balik aiman dan aisya makan…suka benar
budak 2 orang tu makan..untung ada ateh yang rajin nie kan..hahaha..masuk lif
tekan sendiri nampak nya…
Ok la, selamat mencuba semua….
***UPDATE: dah jumpa blog yang kakakecik ambik resepinya....mintak halal ye AZIE KITCHEN, tapi kakakecik ada tambah skit bahan dan sukatan nya**
gebu molek
ReplyDelete@aima terima kasih..a;a alhamdulillah menjadi doh nya...memang gebu..puas hati berbaloi wat 1kg tepung
ReplyDeleteyahoooo
ReplyDeletetahniah shida
cantik2 donutnye....comel dn gebu
ReplyDeletegebunyaaaaa donut kak shida..geram tengok..kueh fevret tu..hehehe..
ReplyDeletegebunya tapi kira tak rajin macam akak heeeeee
ReplyDeleteSy tengah buat ni..harap menjadi
ReplyDeleteAkk lw susu pkt dgntikn ngn susu tpung boleh x?brapa sutn yek klu mgunkn susu tpung?
ReplyDeleteIzinkan saya mencuba resepi puan....terima kasih.
ReplyDeleteMasa nak terap ngan acuan tu...acuan tu kena salut tepung or minyak dulu tak...sbb ade sstgh tu melekat pada acuan...hasilnye donut tu dh x licin...
ReplyDeleteterima kasih..
@Shima Hashim rasanya saya takde plak salutkan acuan tu dengan minyak or tepung..tapi kalau melekat rasanya boleh je kalau shima nak salut sedikit minyak or tepung
ReplyDelete@azlina lin kalau susu tepung myb akan lebih gebu tapi x manis sangat la kot...
ReplyDeleteDh buat..alhamdulillah..mnjadi dan sgt gebush...hihi..akak siap buat frozen..yela kt keningau ni kehabisan minyak..dh dpt minyak baru horeng lg yg lain..hihi..tq resepi..
ReplyDeleteDh try smlm..alhamdulillah menjadi dan sgt gebusss..siap buat frozen..kt keningau sabah ni kehabisan minyak..nnti dpt minyak baru goreng lg..tq resepi..
ReplyDelete1 cawan = brapa ml?
ReplyDeleteCawan tu besar mna kak
ReplyDeleteCawan tu besar mna kak
ReplyDeleteCawannya besar mna
ReplyDeleteCawan tu besar mna kak
ReplyDeletecantik...donat tu..lmbut empuk
ReplyDeleteAssalammualaikum..utk 1 kg tepung bole dapat berapa keping donut ye..
ReplyDelete