Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, October 8, 2009

KeTupAt oH KetuPaT

salam...
ni video yang shda janji nak upload dulu...video yasser n omar wat ketupat sehari sebelum raya...
layaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanzzz

video


video

bijak....dorg cepat belajar...cepat je boleh buat terutama pak arab tu..si yasser..big brother...
tahniah
k tata titi tutu
jupe lagi




Monday, September 28, 2009

kEmeSraAn YanG tErJaLiN.....

tak de pe yg nak dicitekan juz nak upload pic2 adik2 agkt ku utk membuktikan betapa dorg mesra nyer dgn family kami...layan pic dah le ye....








SuAsaNa di AidiLFiTRi 1430H

Salam AidilFitri Salam Kemaafan

cerita pasal raya memang sampai sebulan la baru nak habis kan...mau2 plak raya tahun ni ada kelainan bg keluarga kami.....seperti entry sblm2 ni...dok cite pasal anak angkat mak ayah dr UIAM...yg datang beraya bersama2 dgn kami sampai terlupa shida nak cerita ttg raya kami sekeluarga....kami adik beradik....

seminggu shida cuti raya.....dari ari rabu hingga ari selasa mmg macam tak cukup....ari rabu dah start tutup kedai...konon nak wat kuih raya la.....hehe....shida wat la jugak walau skit (4-5jenis) tak mcm selalu nyer...tahun ni shida wat sorg2...tak best....feel lain sgt.....

ini antara kuih raya (biskut) yang shida wat....kek coklat, popia mini n biskut hati tak de plak dlm bekas kuih ni....almond london n bskut apa ntah kak munirah (kak ipar 1st) bawak balik...sampirt sumbangan ikhlas dr mak su...yg aku wat....biskut badam, mazola, cornflakes, biskut hati...

"adik2"ku tgh menjamu selera....

menu hari raya pertama kat umah adalah bihun soto..ketupat daun palas...ketupat daun buluh (ketupat gajah aka ketupat cina) dan tapai...

soto memang dah jadi tradisi kat umah aku wat bihun soto...org kg pun kalau nak makan bihun soto dtg beraya kat umah kami le....sebenarnya kami agak lewat wat bihun soto ni...mmg dah plan nak wat tapi memandangkan sup tulang dah ada..so egt nak jamu tetamu dgn bihun sup tulang aje le....mak nak jugak kami wat soto..ayam pun dah beli....t takut busuk...so terpaksa la kami adik beradik wat....kak munirah wat sup soto.....adik ilah goreng kentang utk wat begedil....adik plak dok tumbuk kentang....aku yang kupas kentang n wat bentuk begedil... sekotak jugak le kentang kami wat......


dah le jom layan pic shida n family di hari raya...

Hari RaYa PerTamA

ayah pun nak bergaya pakai jubah..almaklum le dapat anak angkat dr arab saudi

wif adik

adik ilah n adik

3 beradik...

ilah, mak, adik n me

suka sgt pic ni..nampak hepi je...aiman dgn muka nyer yg marah ke apa tu..ibunyer ketawa bukan main g..aisya pandai fokus ke camera...

tahun ni ada jugak akhirnya pic abg on (2nd bro) 1family...
malangnyer abg din plak tak de pic dorg 1family...
lagi sedih tak de pic kami sume 1 family tahun ni.....


hAri RaYa KeduA

hari raya ke2...kami sekeluarga plan nak g umah tok sebelah ayah di kubur panjang....bawak adik2 aku dr UIAM ni kenal sedara sebelah ayah...kami makan tghri kat umah mak tam...selepas makan n solat zohor baru g umah tok yg jaraknyer dekat sgt2...adik2ku bg dorg jalan ikut jalan kg blkg umah...aku naik keta..hehehe....baru dorg rasa dok kg kan....sambil jalan dorg smpt g ambik gambar....

afiq n aiman (tp afiq panggil aiman...iman...bukan aiman..afiq2)dorang sgt2 baik..sampaikan kalau si afiq kena wat dgn sapa2 iman akan tolong abg pit dia

dgn mak teh 1 family, adik2 dr UIAM....before beraya umah tok

kat umah mak cik....di sik
suka landskap ni....walau simple...mak cik wat sendiri

kami g umah mak cik selepas beraya di umah tok...ayah tak nak ikut sebab tak larat...so ayah balik dgn abg mie n kak ja yg nak balik kuala kangsar...so kami yg pompuan la bawak adik2ku ini...ilah drive keta ayah..bawak mak...zakarya...zakaria n nabil...aku plak bawak adik, yasser,omar n fawaz...alhmdlah kami sampai umah mak cik dlm kul 5++...beraya sekejap....dlm kul 6pm begerak g sedaka yan...umah ayah kak hah....di mana di sana terdapat jugak 4 org stdnt UIAM....izzuan turut serta dlm travel kami beraya ini....kami paksa izzuan tido di umah memandangkan dah tak de sapa nak layan adik2ku..abg mie n abg din dah balik perak....

kat umah ayah kak hah..mcm jejak kasih le plak...sampaikan pintu kereta aku tak ditutup oleh si omar sebab teruja jupa kawan nyer...sama jugak si zakarya n fawaz.....lepas solat mghrb kami gerak balik...memang penat sgt2 hari raya ke2 tu......mlm tu aku tido kul 3am borak2 dgn izzuan, omar n yasser..geng2 yemen aku sembang awal g sblm kul 12...dorg dah ngantok...hehehhe...
k stop la bab raya ni..... k
bye..tata titi tutu


HaRi RaYa Ke-3



Salam...

Hari raya ke 3 merupakan hari yang paling sibuk n sedih bg kami sekeluarga..begitu jugak dgn anak2 angkat dari uiam yang telah bersama2 beraya dengan keluarga....selama 5 hari 4 malam....memang kami mesra..akrab... dengan dorang....mau2 plak dorg ni suka sgt main dgn budak2 terutama baby...si aisya...sampaikan yasser mintak dgn kak ja nak balik aisya ke arab saudi....myb dia melawak aje tu....yasser mmg rapat dgn kami terutama athirah...bila family dia kol dr arab saudi je...mesti dorg nak cakap dgn athirah...alhmdlah la kan.....


hari last dorg kat umah....dorg juz bfst roti aje....roti bakar..aku wat sardin...konon2 ala2 sandiwch la....bukan sardin je ada....jem pun ada...peanut butter... n butter...penuh jugak la meja makan pg tu coz ada 2-3org mbe dorg dtg bfst sama2...shida dgn izzuan (my kazen) yg layan dorg coz mak ngan pak ngah(darling) adik mak g beli brg2 utk wat jamuan perpisahan dorg....tepat jam 10am omar dan yaser dah tanya bila nak wat nasi arab...tak sabar2 dorg nak masak..kata nyer sedap...suruh aku makan g.....tp sedih nyer aku tak dapat makan sebab aku pegi pendang..dorg dah makan....tak pe next time omar n yaser masak special utk kak shida k...


cukup ke ramuan nyer tu yasser.....

ai omar sempat lagi minum air sambil memasak ek...

kenapa ni yaser...zakarya bg resepi nasi arab kemboja ke....awak kan org arab sure lagi pandai.....jgn gabra k
apa plak yg dikacau oleh omar, yaser n zabir ni...benda yg sama je rasanyer ni....
dah masak ke belum ni nasi arab ni......alhmdlah masak dgn sempurna....nasib bek tak mentah ek...

time makan: adik2 akat aku ni close dgn izzuan aka my kazen coz dorg lebih kurang sebaya je...yasser n fawaz sama umo dgn izzuan
mak ayah dengan anak2 angkat nyer....berdiri dr kiri : fawaz (yemen)...yasser (arab saudi), zakarya (yemen), nabil (yemen) duduk : zakaria (kemboja) ayah n mak, omar (nigeria)

hepi je sume....tgok jahat n nakal x adik aku 2org tu...apa pun kak shida gembira sgt kenali korang....tp lepas snap pic ni....dah sampai babak sedih....aku tak de pic nyer...myb omar n yasser ada....dorg snap masa aku nangis...jahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat...big jahat


beg2 tu kami 1 family isikan sedikit kuih raya...bunga daun getah...book mark....kain pelikat tanda ingatan kami utk dorg....kat beg tu aku n adik ilah letak pic kami dgn dorg masa ari raya ke2...dgn harapan dorg tak akan lupa kami bila tgok pic tu....

omar n yasser telah dipaksa oleh aku n izzuan pakai helmet..dorg ni tak suka pakai helmet....hehhehe.....hepi je tgok muka korg ber2....amacam ada suka sama itu helmet x....

sume pic2 ni suasana ari raya ke3....mmg sedih sgt nak lepaskan dorg balik uiam...sama jugak dgn dorg.....berat hati n kaki nak melangkah ke tangga bas....bas dah lama sampai...tp dorg wat macam bas tu tak wujud je....kul 4.30pm baru dorg bergerak....yasser n omar mmg tak boleh tgok muka mak...dorg sedih sgt.....kalau gtu kak shida harap "adik2" tak lupa kami sume di sini ok.....nice to meet u all.....i;allah kita akan jupe lagi....




Thursday, September 24, 2009

PanoRama 2sYawaL 1430H

Asslamualaikum...

entry kali ni tak de pe yg menarik...juz nak upload pic2 yg aku snap sepanjang 2Syawal yg lalu
di kala tengahari dengan awan yang biru memikat jiwa dan di kala senja matahari melabuhkan cahaya nyer.....

puncak gunung jerai

Sunset di jalan ke Sedaka Tengah, Yan

layan snap di kala sunset belakang umah ayah kak hah di kg sedaka tengah yan...model import from arab saudi (yaseer)...model tempatan : ilah n adik....TQ
sorry for omar.....