Wednesday, March 27, 2013

Maxis ooh ooo Hotlink oooh Nooooo

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Kali entry sebelum nie pasal komplen kakakecik mengenai servis TM…entry ini pun pasal komplen lagi tapi komplen dengan Maxis aka Hotlink..actually, kakakecik dah guna servis maxis/hotlink nie dah lebih 13 tahun…start zaman study tahun 2000 dulu sampai la sekarang..daripada bil ke prepaid…walapun pernah jatuh talak dengan hotlink tapi kakakecik tebus balik….tapi bila apa yang berlaku semalam buat kan kakakecik macam nak jatuh talak 3 terus…huhuhu…

 

Apa kes nie kakakecik sampai macam tu sekali..Jumaat 22hb, kakakecik topup RM10.00 untuk 2-2 nombor celcom dan maxis..adil kan..bila kahwin 2 nie kena la adil..dalam tempoh 4 hari sehingga malam 25hb tu..kakakecik tak de la sms or call sangat..tetiba tengah rancak sms dengan sahabat lama kakakecik..tup2 tak boleh nak send sms..terkejut jugak la tak kan kredit dah habis…bila check kredit…dah RM0.00 sen…aiiik biar betul..baru je topup 3 hari dah habis..biarkan…tido lagi bagus..

 

Pagi 26hb, check la semula kredit..tengok ada plak RM2.88 baki..tapi kakakecik dah mintak sepupu topupkan RM10.00 so dah dapat mesej yang kredit waktu tu RM12.88..okey la kan..biar je hp tu…xde nak sms or call sesapa…tapi tangan nie gatal sangat pegi check lagi kredit..aik ada RM2.88 plak…haiiiiiiiii mana hilang plak RM10.00 yang topup tadi..check kat *100# pun ada RM2.88, call 122 pun sama je dia bagitau ada RM2.88..dan kata nya kalau nak cakap dengan pegawai perkhidmatan hotline maxis 1300820120…caj ikut panggilan tempatan…kakakecik pun call la…sekali dok dengar je lagu dan iklan maxis tu sampai 6 minit terputus sendiri..kredit dah kena tolak RM1.80..macam anak HARE je rasa…call tak dapat pun buat aduan..pastu credit kena potong..padahal free je la…untuk pelanggan sendiri nak buat report…memang UNTUNG besar la maxis macam ni…

 

Okey..muka kakakecik time ni dah macam singa tengah lapar gamak nya..aiman 2-3x tengok ateh nya…huhu..tak pasal2 Aisya pun kena tempias sebab bising sibuk tanya itu ini…bila kakakecik check kredit…aik dah jadi RM11.08, dah masuk balik RM10.00 tu memang kena sumpah jugak la maxis nie..takpe takpe…sabar tu ada la 10% tapi malam tadi sekali lagi jadi..kakakecik baru je 5x sms ke nombor maxis jugak…kredit dah KOSONG…wooooooooooi tak kan la 1 sms caj sampai rm2.00 lebih kot..memang sakit hati tahap maksimum…kakakecik dah letak tepi dan nekad memang akan cerai terus dengan MAXIS….

 

Tapi…itu la dia main cuk cak dengan kakakecik..pagi nie check krdt ada plak RM9.00 lebih..tengok la macam mana keadaan nya..bila habis je guna baki kredit nie kemungkinan besar kakakecik akan guna provider lain..DIGI, UMOBILE tak pun CELCOM jugak..biar 2-2 nombor celcom…msj guna no celcom ke no maxis pun baru 5sen…kalau maxis sama maxis pun kalau tak silap kakakecik caj dia 7sen..camne tu…nak lagi ke guna perkhidmatan maxis nie…tak kot..hehehe..so sori la ye….

 

p/s : nyaris2 pagi tadi kalau tak de masuk balik krdt memang maxis centre pendang la tempat kakakecik..nasib baik ada balik krdt tu.

Telekom Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Tarik nafaaaaaaaaaaaaaaaas dalam-dalam..update cepat2 entry sementara line internet okey..mana tau kejap lagi dia tenat kembali…entry nie lebih kepada luahan emosi yang terlampau GERAM, MARAH dengan servis Telekom Malaysia (TM)..

 

Camne nak mula kan ye….begini la nak dipendek kan cerita…tempat kakakecik mencari rezeki nie dah dekat 3 minggu mengalami gangguan internet dan talian telefon…sekejap ada sekejap tak….kekadang ada waktu pagi…petang je dalam pukul 3 dah tak de line internet nya..So, setelah beberapa hari line internet dan telefon masih tak molek, 18hb pukul 1.27pm kakakecik terpaksa la call service centre TM guna HP…call 1300888123 dari handphone number celcom…(kerana takde kena la topup sebab dorang akan caj 1 panggilan RM2). Setelah masuk kan nombor telefon dan bla..bla..bla dengar iklan TM tu..baru la disambungkan dengan pegawai perunding perkhidmatan dorang…kakakecik pun cerita la, eh buat la aduan tentang masalah yang dihadapi…kira nya kakakecik dah open report la..dengan janji dalam tempoh 24jam akan diselesaikan..

 

19hb, 20hb..sabar lagi menunggu walau masalah tetap sama…masuk 21hb memang dah tak boleh sabar lagi..nak buat kerja pun xboleh…sekali lagi kakakecik terpaksa call 1300888123 guna handphone..melayang lagi kredit aku….just refer no report sebelum nie..tak lama selepas kakakecik call 1300888123 tu..ada pihak TM call ke Hp..tanya status masalah kakakecik..dia bagaitau bahawa pihak kontraktor kata dah selesai masalah nie pada 20hb..dia ada tanya..ada tak pihak kontraktor call ke apa…kakakecik jawab tak ada pun..call tidak datang lagi la tak..so, dia kata akan hubungi semula technician TM Pendang untuk selesaikan masalah yang kakakecik alami..

 

Kakakecik pun tunggu jugak la panggilan daripada pihak TM berhubung kes nie..tapi tak ada..buat andaian cuti sehingga semalam..5 hari masalah nie akan selesai…bila datang kerja..still sama..line internet dan telefon tak okey…check kredit handphone masih mencukupi untuk buat panggilan ke 1300888123…tetapi malang nya nasib kakakecik bila tersilap tekan button untuk report tertekan button pertanyaan bil..nak kembali ke menu utama dah tak boleh..bila dapat bercakap dengan pegawai perundingan bahagian bil mintak dia sambungkan ke bahagian teknikal..sebelum tu dia bagitau yang report sebelum nie dorang dah tutup…apa pun dia kata dia akan sambung ke bahagian teknikal untuk bantuan selanjutnya..pekak kan telinga lagi untuk dengar iklan TM..sampai terputus talian tak dapat cakap dengan bahagian teknikal…

 

Okey..bebai….terpaksa tebalkan muka pergi kedai sebelah..mintak nak guna telefon dorang call 100..bukan kena bayar pun kalau call 100 dari talian tetap…lama jugak menunggu untuk disambungkan…MAAF PEGAWAI KAMI MASIH SIBUK…SILA TUNGGU..berulang kali dok dengar..bila dah dapat kakakecik cerita bla bla bla..bagi nombor report dan tarikh sebelum nie…SAH report kakakecik sebelum ni dah tutup..kira dah selesai la…kakakecik dah bengang la..selesai apa nya kalau masalah still sama…dia kata di sini dorang kata tukar socket..kakakecik tanya la tukar socket di mana…di tempat saya or di mana..technician tu dah tak boleh jawab..kakakecik kata saya tunggu pihak TM call tapi tak ada..sekarang nie bukan sehari tunggu bukan 24jam…cik cuba tengok tarikh harini dah berapa haribulan..dan berapa saya buat report…dah 10 hari kan..bukan 10 jam ye…kecian tu ada jugak la kat budak perempuan tu..tapi lantak la…kita pun ada sabar jugak..bila dia tanya..ada apa2 lagi boleh saya bantu…”saya hanya mohon selesaikan masalah saya ini dengan segera dan jangan sampai saya email report tentang kes ini” dia kata… ”itu hak cik nak report sebagai pelanggan..kami tidak boleh halang”. Hehehe…kakakecik nak tergelak pun ada jugak..xpe la kita tengok je la sampai bila line internet nie akan okey…line internet dah okey..tapi line telefon masih belum okey..tunggu la esok2 kakakecik p Alor Setar terus g TM..report pulak di sana…

 

psst : kejap lagi nak karang email untuk TM dan karang entry untuk 1 lagi syarikat telekomunikasi…hahahha

Friday, March 22, 2013

Beli Kek Dapat Pisau

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

DSCN3180
Berehat bersantai sekejap sambil menonton TV, Mak Andam Terlampau..sementara tunggu customer datang ambik kek karame oren+laici pukul 4 petang beberapa minit je lagi. Selepas customer datang ambik kek, kakakecik nak pulak ke Sedaka Tengah, hantar kain untuk dibuatkan langsir..


Opss…bukan nak cerita pasal langsir…nie kakakecik nak bagitau, sekarang nie bagi sapa2 yang tempah dan beli kek dengan kakakecik akan dapat pisau. Walhal ang nie kakakecik orang nak kek yang ang p bagi pisau buat apa….Hehehhe.. takde la macam nie…kek tu memang la ada..tapi nie haaaa..kakakecik bagi pisau plastik.pisau kek tu…macam kita beli kek di kedai-kedai kek…Upgrade servis skit hehe…bukan semua di rumah customer tu ada pisau kek kan…tak kisah pun kakakecik bagi pisau plastik nie.masih boleh lagi untung tu…tak mahal mana pisau tu..hehehe..

DSCN3183
Setiap kotak kek, 1 pisau akan dapat..bukan 1 tuan kek 1 pisau je..macam tadi..Chu tempah 2 biji kek..dia kata tak apa bagi 1 pisau dah la..eh mana boleh..nanti senang nak kira bape biji dah kek yang dijual hehehe..Padahal 1 pisau dah guna di rumah dan 1 pisau telah bawak ke rumah dik Ilah last week..




p/s : Happy birthday kepada sahabat lama kakakecik, dah tua pun dia hehe..apa pun awak, saya doakan awak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik2 dan hidup bahagia disamping keluarga tersayang. Hidup senantiasa di bawah lindungan dan Rahmat Ilahi







Dah Makan Nasi Lemak?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Salam Jumaat, Penghulu segala hari..semoga semua di luar sana sihat Alhamdulillah. Kakakecik sihat, cuma penat skit je...penat badan sebab tempahan kek saban hari ada...bermula pada Rabu, Khamis, Jumaat hingga ke hari Isnin..Jangan merungut shida,rezeki semua tu..Syukur sangat-sangat semenjak dua menjak nie tempahan Kek Karamel makin bertambah. 


Pagi tadi..selepas menyiapkan adunan kek gula hangus 2 biji yang perlu diperap selama 3jam...menunggu Chu datang ambik Kek Karamel yang ditempah tak datang-datang. So, kakakecik pergi ke rumah Kak Tie. Bila pergi rumah seorang Tok Guru nie...selepas selesai semua urusan, tetiba Tok Su adalah menanya kan sesuatu...

Tok Su : Makan nasi lemak dak lagi?

Kakakecik terus jawab :  Dah makan tadi..baru je makan di rumah Kak Tie

Kak Tie : Hah, dia baru je makan kat umah cheq.

Tok Su : Dah makan nasi lemak ke, bila? (tanya lagi..)

Kakakecik dan Kak Tie : Baru jaaaa tadi...

Tok Su  dan senyum-senyum dan masih bertanya lagi...betul ke dah makan nie

Kak Tie : Awat nya Tok Su, tak boleh makan ke?

Kakakecik dah cuak..huhuhu

Tok Su kata dah xdak pe ehhh...tanya je dan tanya lagi dah makan nasi lemak? Sambil buat gaya pinggan/bekas besar...

Ooooooooooooooooooooo...serentak je kami sebutnya...sambil gelak...kakakecik gelak sopan la dengan tutup mulut gitu...gelak kontrol..Bukan nasi lemak sarapan pagi tapi nie nasi lemak kenduri kahwin hehehe

Tok Su : Paham pun, bila lagi dan ada kot calon no?

Kakakecik : Tak dak lagi..

Kak Tie : Harap2 tu ada la cepat...


Lawak plak bila berborak dengan orang lama nie...kita kena paham maksud disebalik pertanyaan depa tu...selalu kita dengar nasi minyak je sinonim dengan perkahwinan..tapi hari nie NASI LEMAK hehee...


pssst: jam di tangan kanan, pelik dan ketat..walau apa pun kena jugak pakai jam di tangan kanan nie mulai hari ini





Wednesday, March 20, 2013

Masih Belum Menjadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,


Cukup..cukup sudah...sampai di sini saja shida buat kek coklat kukus..

heheheh..kakakecik dah putus asa dah peraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas untuk mencuba buat kek coklat kukus...3 bulan nie dah 3x cuba tetap sama je testure nya...tak macam orang lain buat...Malam tadi buat kali terakhir rasa nya kakakecik buat kek coklat kukus...jangan ada sapa pun pujuk suruh kakakecik buat kek coklat kukus...dari nak tanggung risiko tak jadi...kakakecik sanggup tanggung tahan sakit pinggang melapis kek lapis...melapis kek lapis tak de risiko sangat....risiko sakit pinggang je  3 jam depan oven dan risiko jari melecur dok bawak kuar masuk loyang panas..hehehe

So, lepas nie if nak jugak buat kek coklat..kakakecik hanya akan bakar....


Tuesday, March 19, 2013

Jom Memasak : Apam Nasi / Apam Beras

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
apam beras3
Fenomena Apam Beras telah berlaku rasa nya. Minggu lepas PCM Adnan Ibrahim buat apam beras aka apam nasi dan 2-3 hari sahabat kakakecik Lydia Miza pun ada buat apam nasi nie.. Rentetan resepi apam beras daripada Kak Yatie Sinar Kehidupan. Kakakecik sememangnya penggemar kuih muih tradisional..dan semestinya apam menjadi salah satu kuih yang kakakecik suka. 

Resepi apam beras nie kakakecik ambik kat Tiffin Biru entry Apam Beras malam buat Ayam Penyet tu..tapi malam tadi baru mengapam, pukul 11 baru mengukus...3 jam menunggu adunan diperap tu macam nak tertido je...Ini la pertama kali nak buat apam nie..harap2 menjadi la…tapi apam kakakecik jadi apam mekar…hehehe..Eh, memang kakakecik suka apam yang merekah pun…

 
apam beras2
Resepi : APAM BERAS
BAHAN-BAHANNYA :
  • 1 cawan nasi sejuk
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 1 1/4 cawan air
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 camca teh instant yeast (mauripan)
  • Pewarna makanan pilihan anda
  • Kelapa parut putih + secubit garam = gaul rata
CARA MEMBUATNYA :
  1. Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast. Kacau rata dan ketepikan. Kisar nasi sejuk bersama air dan gula pasir hingga halus. Kemudian tuang dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin. Perap 3 jam.
  2. Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak. Kacau bancuhan apam, letak pewarna makanan pilihan anda dan kacau rata .
  3. Sudukan dalam acuan hingga hampir penuh, buat hingga siap.
  4. Kukus dengan api kuat selama 15 minit, balut tutup kukus anda dengan kitchen towel yang bersih (tuala 'good morning'). Bila masak, keluarkan apam dari acuan dan boleh hidangkan bersama kelapa parut
apam beras
Sedap apam nie..tak rugi pun kalau buat…dapat jugak mak ayah sarapan pagi tadi dengan apam beras nie..kakakecik sendiri pun buat bekal untuk makan di petang hari.



Terkurung Kucing

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Datang kerja macam biasa..elok buka pintu je tetiba seekor kucing keluar…terkejut cheq..alamaaaaaaaaaaaak habis la kucing nie terkurung dalam kedai..mesti dia akan kencing or berak kat mana-mana nie..masuk je dalam kedai dah ada bau 1 macam…cari la tup2 ternampak tamahikmik kucing di belakang kerusi kakakecik duduk setiap hari tu…adoooooooooooi camne nie..dah la kakakecik ni pancing…terus keluar dari kedai pegi kedai sebelah mintak penyedok dan penyapu…hahaha…tak mau guna yang sendiri..nanti bucuk…

 

Hampir nak termuntah jugak la tadi…siap tutup hidung lagi untuk buang tamahikmik kucing tu..nasib baik keras kalau lembik tatau la camne..(alamak rasa nak termuntah lak)..Kalau mulan okey la..dia membuang dalam tandas…

 

psst : semalam memang macam ada dengar bunyi benda tapi tengok tak de kucing ke apa…pastu pikir maybe kertas la yang bergesel..huhu..

Monday, March 18, 2013

Jom Memasak : Kek Karamel Cappuccino

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

DSCN3256

Kek Karamel Kek Karamel Kek Karamel..tak jemu ke ang nie shida…jemu tu memang dah jemu pun..kakakecik dah x lalu sangat nak makan..kalau buat just makan 1 keping sebab nak rasa perasa yang digunakan...buat tu untuk masa sekarang nie tak jemu lagi selagi ada yang sudi tempah dan makan.

 

Jumaat yang lepas pergi umah Dik Ilah, ada la angkut peralatan dan bahan baking..ingat nak buat kek karamel la..Plan nak buat pagi Sabtu..tapi kemalasan tu melebihi tahap kerajinan..apa lagi terbiar macam tu je la.. tetiba, Dik Ilah ajak pergi umah Kak Azizah kat Rapat Setia..tak best plak kalau pergi tangan kosong kan..tengok jam dah dekat pukul 2. Kalau nak buat, mau jugak lewat nak pegi Kuala Kangsar dan Ipoh nie…kena cepat2 baking la..lepas kek masak tunggu sejuk terus boleh gerak..

DSCN3236

So, memandangkan kakakecik just bawak essen vanila dan cappuccino paste…hanya boleh buat perasa nie je la….Resepi…still sama sukatan dan cara nya Kek Karamel yang lain, just perasa tu je tukar.

DSCN3241

Kek dibahagi 2..1/2 bahagian bawak sebagai buah tangan kepada Kak Azizah dan sebahagian lagi simpan untuk kami anak beranak makan di rumah…

DSCN3266

Tapi sedih jugak la bila mak kata, erm mak tengok warna dia tak best tak teringin nak makan pun. Dik Ilah plak kata, Cheq pun tak berapa suka sangat perasa nie..tapi makan je la dah ada. Sentap habaq mai..sampai kakakecik kata kalau macam tu bawak balik umah je la kat kampung ramai je yang nak makan..hehhe..Sekali dik ilah kata…ala simpan la sikit cheq balik keja boleh gak makan..hahaha..tau pun..tapi kakakecik tak bawak balik pun..acah je..

Satu Pusingan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Masih lagi di Perak..Kinding Permai..masing-masing bermalasan untuk masak lunch arini..pakat tido yang tinggal berjaga Aisya dan Ateh nya…Mungkin semua nya penat berjalan semalam..1 pusingan daripada Kinding Permai ke Kuala Kangsar ke GreenTown, Ipoh ke Rapat Setia dan Kinding Permai..

 

Misi jejalan tu bukan syok2 nak habiskan minyak..tapi nak beli barang. Destinasi pertama kami adalah ke Kuala Kangsar. Ikut jalan bawah je…lebih dekat rasa nya..melalui Pekan Chemor, Sg Siput dan sampai la Kuala Kangsar. Kakakecik tertido selepas Sg Siput..terjaga dah nak sampai Kuala Kangsar. Kami ke Kuala Kangsar untuk tempah doorgift dan mak nak beli pasu-pasu untuk gubahan bunga.

DSCN3246

Memula tu pergi kedai yang dekat jalan besar tu..DwiCitra Craft…tak de apa yang nak dan akak kat situ syorkan pergi WIN Kraf dekat dalam kampung sana…Dah pernah pegi pun kat WIN Kraf tu…

DSCN3252

DSCN3250

Erm, ramai plak kat WIN Kraf nie..ada 1 keluarga nie..dok pilih beli pasu2 dan labu sayong..so, kami tengok2 dulu mana yang berkenan baru deal..setelah puas hati dengan harga yang ditawarkan…tempah la untuk 100 unit..akhir Mei nanti baru ambik..Mak plak sibuk memilih pasu2 yang agak sesuai dengan harganya. 5 biji jugak la yang mak berkenan dan beli…

DSCN3253

Penuh bonet, dah la naik Viva je..tu tak pegi lagi Ipoh..nak beli doorgift lagi…Bila dah beli doorgift tu terpaksa la masuk kan pasu2 mak dalam kereta..nasib baik seat belakang hanya Dik Ilah, Aisya dan Sorfina je..

 

Ipoh….ke GreenTown untuk beli aksesori langsir kat Nagoya..bila ke GM mata nie pasti pandang je baju2 yang banyak jual kat situ…sekali ternampak long dress yang simple dan harga murah la jugak….beli la 2 helai untuk kakakecik, 1 helai untuk adik, dan mak beli jugak sehelai..

 

Dari Greentown…kami ke Rapat Setia, rumah kakak angkat yang dah 3 tahun tak jumpa..bila dah 3 tahun xpergi tu jenuh gak pusing 2-3round nak cari rumah..padahal seingat kakakecik dari jalan besar tu terus je sampai hujung jalan..umah Kak Azizah tu last sekali dan di depan umah nya loji kumbahan….tapi Dik Ilah dok kata ada belok masuk lorong..so ikut je la sebab dia selalu dok pegi…hehehe..dah 2-3x pusing x jumpa2..baru call tanya.hehehe…

 

Haaaa..kan dah betul apa yang kakakecik kata..terus je umah nya…Alhamdulillah dapat la kami bersua muka dan berborak..setelah 3 tahun xjumpa..Nak tahu kak Azizah nie anak angkat family Tok Su sejak Dik Ilah tu umur 6 tahun..sekarang Dik Ilah dah 30 tahun..lama tak hubungan kekeluargaan yang terjalin antara kami..Masih sampai sekarang kami masih berhubung..masa 1 keluarga. Ops, suami kak Azizah nie adalah senior kepada Cikgu Areef Naim..malam tadi borak dengan Abang Faiz banyak pasal blogger la…terutama kisah Cikgu Areef dan Pak Cik Mat Gebu…hehehe. Akak, sedap la ktw goreng dan dessert semalam..nak resepi

 

HAPPY BIRTHDAY kepada KAK AZIZAH, semoga akak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik, hidup bahagia di sampai keluarga tersayang dan senantiasa di bawah rahmat Ilahi.

 

psst : segan nak bergambar dengan family kak Azizah dan abang Faiz..

 

(entry di taip ketika masih di perak, tapi x ok baru arini dapat post)

Sunday, March 17, 2013

Laksa Utara

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Jumaat..hari cuti..apa lagi masak la..kekonon nak rehat hari Jumaat tu…tapi tekak nie dok teringin nak makan laksa..Kebetulan ikan kembung yang mak beli banyak je lagi ada dalam peti ais..Sabtu Ahad kami tak de kat umah..nanti tak sedap plak ikan tu lelama kan.

 

Apa lagi yang nak ditunggu..terus siang ikan dan rebus…ikan pun dalam 15-20 ekor macam tu je…time dok bersiang nie teringin nak wat kuah yang pekat dan halus isi nya..Pikir punya pikir…camne nak buat macam bagi kuah jadi pekat gitu kan. Memandangkan tahap kesabaran tu tak tinggi mana, selepas rebus ikan..malas dah nak asing2kan tulang dan isi nya..Masuk je semua dalam blender dan kisar..Kisar lama bagi tulang tu betul2 hancur…Tapis jugak..sebab masih ada sedikit tulang yang tak hancur baik. Mak kata, nak lambatkan kerja..huhuhu…tak lambat pun mak,biasa je..hehehe. Cer tengok gambar kat bawah tu..kepekatan kuah nya….sedaaap

DSCN3208

Resepi..alahai kakakecik main campak2 je pun..bahan-bahan sama je macam buat kuah laksa utara, ada letak belacan, bawang putih & bawang besar yang dikisar, asam gelugur, garam secukup rasa dan isi ikan yang telah dikisar. Air mesti la letak kalau tak macam nak jadi kuah kan.. Untuk bagi wangi kuah laksa nie.jangan lupa letak bunga kantan dan daun kesom…

DSCN3210

Terliuuuuuuuuuuuuur tak…erm, kakakecik sendiri pun telan air liur jugak nie..kalau nak makan cuba la buat sendiri kan..hehehe..sebab nak jemput makan sama2 pun dah habis…

JJCM : Restoran Ciku-ciku

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Malam tadi singgah makan di Restoran Ciku-ciku di area Ulu Chepor, Perak. Selama nie Dik Ilah dan Shahir selalu bawak mak dan adik g makan kat situ kalau dorang datang Kinding Permai. So, malam tadi mak awal-awal lagi kat rumah dah bagitau kat Dik Ilah nak makan kat Ciku-ciku. Dalam pukul 10 lebih macam tu kami sampai kat Ciku-ciku. Dik Ilah anak beranak tak sampai lagi dari Mydin Meru Jaya. Kakakecik, mak dan Aisya tunggu la di Ciku-ciku tu. Terus dak pelayan mai tanya order…Tak apa dik..kejap lagi ye.

 

10-15 minit kemudian, Dik Ilah dan Shahir sampai..kakakecik pun panggil dak restoran tu buat la isyarat suruh ambik order..tak datang pun..lepas tu Shahir lak panggil, tak jugak datang..kakakecik angkat tangan terus ke cashier nya..Cashier tu angguk tanda ok…tunggu lagi…eh tak datang lagi…yang pelik tu dorang dok sibuk angkat pinggan gelas yang orang baru bangun…Hey, diiiik ooi..meja banyak g kosong andai datang 10 kereta pun boleh lagi dorang duduk..yang dok tunggu order nie tak jugak datang ke meja…Kali ke-empat Shahir angkat lagi tangan…baru nak datang..

DSCN3216

So, kami pun order la..kakakecik : nasi goreng cina, ayam masak halia, mak : nasi goreng kampung, Dik Ilah : keow teow ladna, Shahir : bihun sup.Satay ayam 10 cucuk utk Aisya ngan Sorfina

DSCN3222

Satay sampai dulu…so kakakecik merasa la 1 cucuk…boleh la..tapi sedap lagi satay kat Johor aritu dan kat Semeling.

DSCN3234

Tak lama lepas tu sampai la makanan yang kami order..sekali tengok ayam dah pelik macam ayam goreng kunyit..Kakakecik nie jenis ringan mulut..tanya la..dik nie ayam masak apa ye? Ayam goreng kunyit. Oh..ok, tapi tadi order ayam masak halia..

DSCN3223

DSCN3226

DSCN3228

DSCN3231

Tunggu punya tunggu tak sampai-sampai pun ayam masak halia..nak kata dorang terlupa 2 x kot mai tanya..tapi dapur dah sunyi sepi..semua pekerja pakat relax je..kakakecik sekali lagi angkat tangan..gamit suruh datang ke meja..tanya mana ayam masak halia, tadi de order tak sampai2 lagi..kalau tak buat lagi xpe la..tak payah buat tak pun kalau nak buat bungkus je… Haaaaaaaaaaaaa, lepas tu baru dengar semula dorang masak di dapur…mulut nie ringan je la dok bebel…huhu..dalam 5 minit sampai la ayam masak halia yang telah dibungkus..brader yang datang hantar tu macam serba salah..nak letak tak letak je bungkusan tu…dia kata kalau nak makan dia nak letak dalam pinggan..Kakakecik memang dah frust sangat..terus kata xapa la…kalau letak dalam pinggan pun nak makan dengan apa lagi..nasi dah nak habis tu..Kakakecik just ucap terima kasih dan ambik 2 ketul untuk merasai ayam masak halia tu..boleh la…

 

pssst : secara jujur nya bagi kakakecik restoran ciku-ciku nie tak berapa nak serasi ngam dengan kakakecik…huhu..masakan makanan nya pun biasa2 je..tak best mana..hehe

Saturday, March 16, 2013

Donut dan Pau Sambal Frozen

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

DSCN3213

Setiap minggu sekurang-kurang 2kg tepung gandum akan jadi mangsa uli kakakecik untuk dijadikan pau sambal dan donut. Alhamdulillah, family suka dan jatuh cinta dengan donut dan pau sambal kakakecik buat. Ye la buat dengan kasih sayang mesti la sedap di makan..walaupun hanya letak yis, tepung, air, gula, garam dan minyak. Yang penting buat dengan ikhlas dan beri kasih sayang yang lebih semasa mengulinya.Eh, kakakecik uli sekejap je pastu mixer yang tolong ulikan..hehe..mana larat nak uli dengan kudrat yang kakakecik ada nie..xmampu cheq

 

Tengahari semalam selepas buat laksa, adik Ilah call tanya bila nak datang rumah nya. Dia bagitau, Shahir suami nya balik dan nak makan tengahari bersama-sama kakakecik dan Mak. Erm…..sempat lagi kalau nak uli donut nie. So, kakakecik pun terus uli doh dan frozen kan.

 

Niat di hati untuk berikan sedikit kepada Kiera Sakura…iye la dia kan mengandung..kecian plak kalau dia tahu kakakecik buat..mengidam nanti sapa susah..lagipun dia de komen dan bertanyakan pasal pau frozen tu, kakakecik jual ke?

capture-20130316-094304

Kakakecik pun call Kiera, tapi dia tak jawab..SMS je la..tanya dia kat mana, Penang or Perak? Nasib baik dia kat Penang, umah mertua nya..dapat la singgah bagi donut dan pau sambal frozen tu. Kalau dia balik Perak pun, kakakecik boleh je bagi kat umah nya. Kalau kita dah niat nak bagi tu..kena la bagi kan..rasa tak syok lak kalau tak dapat tunaikan… Malam tadi singgah la kat Rozel Seberang Jaya untuk bagi pau sambal dan donut yang tak banyak mana tu kepada Kiera. Eh, dah nampak bulat perut Kiera. Adakah kak orang pertama yang melihat nya selain suami kamu dan Dek Li?

 

1kg tepung semalam, kakakecik macam biasa la tak akan buat donut sahaja tapi kakakecik akan buat donut dan pau sambal. Sekarang nie kakakecik lebih suka pau sambal banding donut. 1kg tu jugak la agihkan kepada 5 bekas. 1 bekas untuk di rumah, 1 bekas untuk bawak ke rumah Dik Ilah, 1 bekas untuk Kak Ja, 1 bekas untuk Kak Hah dan 1 bekas lagi untuk Kiera Sakura.

DSCN3214

Kepada Finaz, sori akak tak dapat lagi bagi donut dan pau untuk kamu. Next time akak buat datang Pendang ye.

 

p/s : RESEPI—> RUJUK ENTRY DONUT GEBU 1 KG

Friday, March 15, 2013

Jom Memasak : Kek Karamel Ayang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

DSCN3193

Semalam cuba buat kek karamel lain daripada sebelum2 nie..kalau sebelum nie dok wat oren + pandan, pandan+coklat, coklat+oren, blueberry +vanilla, coklat+vanilla tak pun pandan choco berry. Ahad aritu kan kakakecik ada beli stok barang2 baking..so salah satu benda yang beli adalah perasa-perasa untuk kek karamel…

 

Alang-alang mak su tempah kek karamel untuk birthday nya 14hb semalam..apa salah nya kakakecik mencuba perasa baru. Pikir punya pikir perasa yang sesuai, akhirnya kakakecik buat 3 perasa dalam 1 biji kek tu..Apple+Oren+PineApple…masa hidu awal tu rasa macam tak berapa nak okey je bau apple nie..memang bau apple betul la….kata dalam hati “shida, kalau tak mencuba nie bila lagi nak mencuba”

DSCN3191

Resepi..ulang tayang je la ye..

RESEPI : KEK KARAMEL  AYANG

# loyang 8 @ 9 inci

Bahan-bahan dan tekniknya :

GULA HANGUS

  • 2 @ 4 sudu besar gula

**Jadikan gulakan gula hangus.Ratakan pade keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pade loyang

BAHAGIAN ATAS( karamel )

  • 1 tin susu cair
  • 70 gm gula castor
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • 3 kuning telur
  • 2 biji telur penuh
  • 1 sudu tepung kustard

** Kacau sebati..kacau dengan perlahan dan ketepikan

LAPISAN KEK (A)

  • 140 gm tepung gandum
  • 70 gm gula castor
  • 3 kuning telur
  • 135 ml air
  • 1 sudu teh baking powder
  • 45 ml minyak (3-4 sudu)

** Putar telur kuning,air dan minyak dan gula hingga kembang
** Masukkan tepung yang dicampur baking powder sedikit demi sedikit
** Biarkan sebentar

MERINGUE (B)

  • 6 telur putih
  • 70 gm gula castor
  • 1 sudu teh krim tartar

** Pukul telur putih hingga kembang dan masukkan gula serta cream of tartar…pukul hingga adunan tidak menitis apabila bekas diterbalikkan..
** Campurkan A dan B..KACAU DENGAN SPATULA..kaedah kaup balik

Cara-cara:

  1. Tapis karamel dalam loyang gula hangus
  2. Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan.(kakakecik bahagikan kepada 3 bahagian : 1 – pewarna hijau + perasa apple, 2 – pewarna oren + perasa oren dan 3- perasa pineapple + pewarna kuning)
  3. Panaskan oven selame 10 minit .
  4. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunakan air panas.
  5. 45 minit pertama gune api bawah dan 10 minit lagi api atas dan bawah pada suhu 170 darjah

- Selamat Mencuba-

DSCN3202

Kenapa kakakecik panggil kek nie kek karamel AYANG…heheh..saja la tak tau dah nak letak nama apa..kebetulan semalam Abang On mai umah ambik motor untuk hantar kat Adik, depa anak beranak la habiskan kek nie…Si Afif tu semua kek dia dok panggil Kek Ayang..Kek Ayang..(kat alor setar nie kek kedai yang sedap KEK SAYANG) tu yang dia panggil semua kek kek AYANG…si Afif tu sampai nangis2 sebab kakak nya Aina makan yang potongan akhir..kecian Afif..itu yang boleh terlintas nak letak kek karamel perasa nie Kek Karamel Ayang..

 

 

pssst: misi membawak mixer dan bahan2 kek ke perak..nak baking di sana esok

Wednesday, March 13, 2013

Tak Perlu Tunggu Mengandung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Tu diiiiaaaaaaaaaaaaaaa tajuk bukan main lagi kakakecik nie, bikin hangat dan terbeliak biji mata kekawan nie. Hahahaha..tak de apa la sangat pun tapi bila kenang-kenang balik apa yang Syakira Yaakub pernah tulis kat entry bila dah hamil..

#tengah tunggu turn Kak Adish Shida nanti macam mana. susu, tempe, soya, dadih dan segala waktu dengannya tak boleh makan. tengah tunggu nak tengok macam mana akak laluinya nanti. hihihihi :p

 DSCN3101

Syakira..mai sini kak nak habaq cer ummi kiera tengok gambar kat atas tu..nampak tak, kalau tak nampak p check mata kena tambah power kot..nie cheq tak perlu lagi kot nah tunggu kak mengandung ye..sebab kakakmu ini telah pun boleh minum air yogurt tu..hehe..kira aci la kan adik beradik susu jugak..kalau sebelum nie kak mana boleh nak telan yogurt yogurt nie.

 

Tapi masa cuti raya cina aritu, dari Baling ke Seberang Jaya, dahaga sangat. Kakak Izzati ada beli air yogurt tu, so dia pelawa kat kakakecik. Awal-awal dah tolak sebab tak minum kan selama, dahaga punya pasal ambil la jugak..seteguk..erm sedap. mintak lagi lepas tu. Ahad lepas, pergi Tesco Mergong..Dahaga..apa lagi mencari la Lite Yo Nutrigen..nak sejibik macam kakak punya..Yes..ada pun. Tak nak jenama Bliss ke apa kata..sebab tak biasa minum nanti rugi je kalau beli tapi tak boleh telan…

DSCN3115

Alhamdulillah habis pun sebotol yang ramping nie kakakecik minum, makan malam pada malam tu pun tak order air lain..just mintak ais batu dan minum air nie..Apa yang pasti yogurt nie ada collagen. Sedaaaaaaaap masam-masam manis..Eh, minum yogurt nie adakah badan akan ramping solid macam botol tu..HAHAHAHA

 

psst : terima kasih kakak izzati coz bagi kak sepupu kamu nie minum seteguk dua Lite Yo campuran beri tu…

Tuesday, March 12, 2013

Jom Memasak : Ayam Penyet

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pergh..bukan main kakakecik nie kan nak buat ayam penyet..ko penyet kat mana ayam tu Shida, Safwan Seth kata hempuk je dengan kuali, PCM Adnan Ibrahim Nak afdal, lenyek dgn taya kete. Datin Adish Shida (ini lagi best hahaha)…Walau tanpa tempe, tauhu dan terung berlada…kakakecik tetap nak mencuba buat ayam penyet nie..Semua nya gara-gara sambal belacan yang kenduri Jumaat lepas berbaki dan mak telah buat sambal tumis.Ada la dapat 1 tupperware aiskrim yang comey tu. Dah tu malam semalam tengok Romantika kat Astro Ria, Shila Rusly dan family nya makan ayam penyet..Kakakecik terus bagitau mak, sambal tumis mak tu makan dengan ayam penyet sedap la.tu ayam penyet shila rusly makan..Mak…OOOoooooo, tu ke ayam penyet. P la buat..ayam ada lagi dalam peti ais..

Kakakecik pun google la resepi ayam penyet. Dapat 2-3 resepi..semua nya berlainan. Kakakecik nie jenis suka tengok gambar hasil masakan tu..kalau menarik teringin la nak mencuba. Akhirnya resepi kat senang-senang singgahlah kakakecik study malam tadi dan malam nie kakakecik mencuba… Jom kita tengok resepi ayam penyet nya.
DSCN3148
Ayam Penyet (Sumber : Ammy11)
Untuk Ayam
  • 1 nos  ayam – potong 4 bahagian
  • 2 keping tauhu – potong tiga segi
  • 1 paket tempe – potong nipis
  • 1 ikat sayur kangkung – dicelur
  • 1 biji timun – dihiris nipis
Bahan - bahan untuk rebusan ayam:
Bahan A
  • 50 gm bawang merah*
  • 30 gm bawang putih*
  • 20 gm lengkuas*
  • 10 gm kunyit hidup*
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar gula
  • 500 ml santan
(Bahan * - bahan dikisar)
Bahan B
  • 150 gm tepung beras*
  • 1 biji telur*
  • 200 ml air rebusan ayam (bahan A)*
  • 10 gm garam*
  • 10 gm gula*
**** Kesemua bahan digaul rata
 Cara Penyediaan:-
  1. Potong ayam kepada 4 bahagian dan cuci bersih.
  2. Rebus ayam bersama bahan kisar, santan.
  3. Kemudian masukkan garam, gula.
  4. Masak sehingga pecah minyak dan kuah bertukar kepada warna kuning.
  5. Angkat dan ketepikan.
  6. Bancuh semua bahan tepung (bahan B).
  7. Salut ayam yang direbus tadi, tempe dan tauhu.
  8. Panaskan minyak dan goreng semua bahan bersalut sehingga tepung kekuningan dan diangkat.
  9. Hidangkan ayam penyet bersama kangkung, hirisan timun, tempe, tauhu bersalut dan sambal.
*  Lebihan tepung boleh dijadikan serdak/kremes (digoreng) untuk hidangan ayam penyet.
Untuk Sambal
  • Sedikit minyak masak
  • 20 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 10 biji Cili padi
  • 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
  • 3 biji Bawang putih, hiris
  • 5 biji Tomato, potong 4
  • 5 cm Belacan
  • 2 sudu Ikan Bilis
  • 3 sudu gula merah/secukup rasa
  1. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
  2. Goreng belacan seketika, angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
  4. Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
  5. Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
  6. Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
  7. Masukkan gula merah dan gaul rata.
  8. Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.
DSCN3149
Walau apa pun kakakecik tak buat semua nya..kakakecik just ambik bahan2 yang diperlukan utk ayam. Ayam pun bukan 1 ekor tapi ayam dah dipotong lebih dari BBQ Sabtu malam Ahad aritu. Dah la tak salin resepi main ingat je, sekali tersilap p letak halia dalam bahan kisar..Ahhhh, halal je la..dah bau macam masak lemak pun ada…

Dah pecah minyak semua, standby la tepung..nasib baik ayak tepung beras dulu..pandai2 lak tu letak 1 cawan…elok dah sukat 1cawan tepung gandum..rasa semacam betul ke letak nie..berlari2 ke ruang tamu..tengok semula resepi..demnnn nasib baik tak ayak sekali tepung beras n tepung gandum tu..nie semua gara2 dok salin resepi Apam Beras yang PCM buat letak 1 cawan tepung beras dan 1 cawan tepung gandum.. Fuuuuh, tarik nafaaaaaaaaaaaaaaaaas panjang2 nasib baik lagi kan..kalau tak memang derhaka tahap gaban la ayam penyet tu.
DSCN3144
Syukur sangat2 ayam penyet nie kena dengan tekak dan selera kakakecik. Mak ayah yang tak pernah makan ayam penyet pun makan sampai tinggal tulang (ayah kata rugi la sapa tak dapat anak dara dia sorang nie…auuuuuw ayah nie wat cheq malu je). Tak lengkap sangat set ayam penyet ni pun kakakecik makan sampai meleleh air hidung nie…dua tiga kali stop minum air dan lap hidung.(x makan pedas sangat). Esok lunch dengan ayam penyet jugak la..ada lagi 4 ketul kecil ayam yang telah rebus tu.


Orang kata, sedap tak sedap nasi ayam penyet nie bergantung kepada sambal bukan di ayam goreng nya..tapi bagi kakakecik kedua-dua nya perlu sedap..ayam dan sambal..kalau setakat ayam goreng biasa tu mana best kan..





pssst : lepas nie tak perlu lagi risau kalau teringin nak makan ayam penyet buat je sendiri..kat kedah nie mana nak cari restoran ayam penyet..dulu ada jugak Wong Solo kat Mergong nu..tp dah lama tutup…


Nasib Baik Menjadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Jumaat, Sabtu, Ahad…3 hari kakakecik cuti last week..Ahad tu sepatutnya dah kerja..tetapi bila adik beradik ahli keluarga balik semua berkumpul kat umah, terpaksa la cuti sendiri..Ingat Aisya je ke boleh cuti sendiri tak mau p sekolah..Ateh pun sama x pergi kerja cuti sebab adik beradik balik umah....ikut perangai Aisya la nie..hehehe..


Kebetulan sama Ahad tu jiran sebelah rumah tempah kek karamel pandan choco berry. So, pagi tu pukul 8.00 dah start buat. Sementara tunggu kek dibakar..Sarapan la pau sambal yang ada lagi 3biji tu. Satu untuk Ateh, Satu untuk Achik, Satu untuk T-ah..Mana puas makan sorang sebiji kan…Di kala nie la adik ilah mempengaruhi kakakecik kata tak payah pegi kerja arini..dorang suruh kakakecik buat donut..Aik..mana boleh cuti..Kak Munirah lak bubuh api…alahai sehari je pun..yang sebelum nie cuti banyak hari boleh je..Okey, kalu kak xp kedai..ang kena bayar ganti rugi kat kak la ye dik ilah. Tu dah de orang tempah kek..ok la tu…Huahauahauahuahua..bijak sungguh ibu Sorfina tu ye.
 DSCN3034
Walau apa pun kakakecik tunggu kek siap bakar semua, pergi jugak kerja sebab da sebutharga tutup pada pukul 12.00 tghri..pergi kerja tak sampai 2 jam pun..pastu balik la umah..terbalik kan kek karamel dan menguli donut…Time buat donut nie kak Munirah dok tanya la itu ini apa yang kena letak dalam adunan doh donut tu..


Time dok uli nie dok rasa pelik je dengan adunan doh tu…tapi rasa nya semua dah letak nie..Biarkan doh sejam. Dah cukup sejam..tumbuk2 dan uli semula doh..Rasa doh nie keras je..padahal air dah letak lebih…Opppppppppppps..baru teringat terlupa letak minyak..Terus bagitau mak dan lain-lain. Dik Ilah dah bebel, sebab dia kata selalu kalau buat untuk dia mesti ada je terlupa tersilap. Mak, camne nie..letak je la ye minyak kita uli sekali lagi. Bila letak minyak doh dah macam roti canai. Minyak x serap dalam doh..Tak pe mak, kalau x jadi donut kita leper2 buat roti arab cicah gulai ayam tu..
 DSCN3051
Yakin kan diri pergi mixer doh tu…agak dah sebati antara minyak dengan doh, kakakecik tak rehatkan doh itu semula tapi terus canai dan terap. Biar dalam 5-10 minit sementara tunggu goreng, Alhamdulillah menjadi jugak donut tu…Senyum je la dapat juga bagi ahli keluarga makan. Kakakecik frozen kan jugak donut dan pau sambal tu untuk Dik Ilah dan Kak Niroh bawak balik umah depa..


p/s : Resepi untuk donut yang hampir tak menjadi tu boleh ke SINI # Bila Di Kampung: DONUT




pssst: kekonon Dik Ilah bawak balik donut dan pau frozen tu untuk sarapan pagi dan bekalkan untuk Adik bawak balik kampus..tapi tak de pun adik kata..



Monday, March 11, 2013

Pewarna Brand Apa?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

DSCN3135

Bila kakakecik upload gambar Kek Karamel Pelangi, begitu ramai sahabat-sahabat yang teruja dengan kombinasi warna pelangi tu. Ada seorang dua yang bertanyakan brand apa pewarna kakakecik pakai tu, mereka ingatkan kakakecik guna star brand.

DSCN3017

Pewarna-pewarna yang kakakecik guna tu tak ada pun star ke bintang ke bulan ke..Hanya brand NONA itu pun yang warna merah dan kuning telur. Untuk warna-warna lain, ungu, biru, hijau dan oren tu kakakecik guna pewarna yang beli di Kedai Bahan Kek Sayang di Alor Setar.

DSCN3139

Pewarna Star brand pun ada jugak kat rak stok pewarna kakakecik tu tapi 2 botol je..tapi kakakecik tak guna pun..rasa nya mak yang beli untuk warnakan bunga dia..HAHAHAHA..mak kan pewarna bahan makanan dia nak p guna untuk warna bunga daun getah dia..semalam pun masa teman kakakecik beli barang-barang baking kat Kedai Bahan Kek Sayang mak nak beli pewarna jugak. Nasib kakakecik larang kalau tak mesti mak dah ambik pewarna hitam dan brown tu. HEHEHE.

 

psst : petang semalam beli stok perasa tanpa warna..tapi tak ada plak perasa peach..yang pasti ada perasa apple, kan customer ada tanya aritu ada tak perasa apple..so lepas nie kena ada banyak stok pewarna la.

Sunday, March 10, 2013

Jom Memasak : Kek Karamel Pelangi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

DSCN3020

Malam tadi kakakecik buat 2 biji kek karamel..2-2 biji kek karamel pelangi. 1 biji untuk makan2 family dan 1 biji lagi untuk adik bawak balik kolej. Nak buat kek pelangi tak pandai…so kita buat kek karamel pelangi je la..Tapi nie pun permintaan roomate adik..dia nak warna pelangi tak pun macam warna LUNA…hahaa…nasib baik ada color pelangi di rumah kecuali warna biru je tak bape nak biru..

DSCN3024

Resepi masih lagi mengekalkan resepi kek karamel sebelum nie. Kakakecik just pelbagai warna..warna pelangi : purple, biru, hijau, oren, kuning dan pink..6 warna nie je kakakecik guna..setiap warna tu kakakecik letak kan perasa. Purple : Blueberry, Biru : Vanilla, Hijau : Pandan, Oren : Orange, Kuning : Pineapple dan Pink/Merah : Strawberry.

DSCN2960

Time dok mewarna, melapis nie..bukan main anak2 buah dan sepupu dok “kerumun” tengok..dorang tertarik dengan warna-warna nie…Pertama kali kot kakakecik buat warna2 macam nie…tak berani sangat nak buat warna terang benderang nie..

DSCN3032

Pandangn luar…dah nampak cantik color2 nya….tak sabar nak tunggu sejuk nak potong…nak tengok lapisan di dalam nya pulak..

DSCN3009

Ermmmmmm, sangat menarik kombinasi color pelangi nie…adik kata, mesti roomate dia suka punya. Sekejap je dah licin…tengah malam pun pakat makan..

DSCN3030

Kek Karamel Pelangi untuk adik dan kawan2 nya di KRK, UKM…

 

 

pssst : malam tadi 2 biji kek karamel, hari nie pepagi dah buat 2 biji kek karamel..macam biasa la 1 tempahan dan 1 lagi untuk family…sekarang pun dah tinggal “secoet” kek karamel pandan choco berry tu

Saturday, March 9, 2013

Jom Memasak : Kek Marble Pandan Choco Berry

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Petang semalam, time sorang dua jiran datang tolong untuk menyediakan bahan-bahan mentah bagi majlis tahlil. Dah siap sedia semua bahan-bahan mentah tu, kakakecik pun buat la kek.  Kali nie kakakecik buat kek marble perasa pandan choco berry..selalu sangat buat kek karamel.kakakecik pun dah jemu tak makan sangat. Apa salah nya sekali sekala kita ubah selera kan.

 

Jom kita semak resepi nya yang kakakecik dapat dari page FB Dapur KakZu just kakakecik tukar perasa nya sahaja.

DSCN2849

Resepi : Kek Marble Pandan Choco Berry

Bahan-bahan :

  • 250 gm butter
  • 230 gm gula castor
  • 5 biji telur
  • esen vanilla
  • 250 gm tepung naik sendiri
  • strawberry paste + pewarna pink
  • pandan paster + pewarna hijau
  • Chocolate paste

Cara-cara :

  1. Pukul butter dengan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur,esen vanilla,tepung pukul lagi hingga rata dan sebati
  3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian diletakkan strawberry paste, 1 bahagian pandan paste dan 1 bahagian lagi chocolate paste.
  4. Sediakan loyang saiz 8 inci yang telah dialas dengan kertas kek dan digris.
  5. Letak sesenduk color hijau, pastu 1 senduk color pink dan 1 senduk color coklat.Ulang sehingge habis.
  6. Bakar sehingga masak..suhu dan masa bergantung pde oven masing2.Oven kakakecik suhu 160C selama 1 jam.

DSCN2860

Dapat la jiran yang datang untuk masak2 petang nie jamah merasai kek marble nie. Alhamdulillah, mak su pun ada tempah kek nie dan kek karamel untuk majlis di tadika nya pada 21hb nanti.

 

Selamat mencuba

Majlis Tahlil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Bertemu lagi di sini…ada yang pernah bersua muka berborak mesra dengan kakakecik..ada jugak yang belum berjumpa tapi kita mesra seolah2 macam dah pernah bertentang mata.. Alhamdulillah dengan aturan daripada Yang Maha Esa..kakakecik mendapat ramai kawan daripada dunia blog walaupun hanya sekadar di alam cyber tetapi antara kami begitu akrab…syukur sangat2…Terima kasih Allah SWT.

 

Actually malam tadi kat umah kakakecik ada buat majlis tahlil..adik ilah nak buat untuk arwah ayah mertua nya. Seronok kalau dok kawasan kampung nie..semua nya buat secara gotong royong, jemput je jiran kiri kanan pun dah ramai. Siang nya, kaum ibu masak..untuk majlis tahlil malam tadi just buat kari ayam+betik, goreng ikan kembung yang telah di lengat dan dilumur kunyit, sedikit ikan kering/masin, sayur kubis+carrot dan sambal belacan bersertakan ulam-ulaman.

DSCN2863

Majlis bermula selepas solat Isyak, dalam pukul 9 malam macam tu..mak ayah bajet lebih kurang 30 orang sahaja akan datang ke majlis tahlil tu. So, sekali lagi kaum2 ibu la yang main kan peranan hidangkan makanan. Ikutkan mak suruh ayah buffet je..layan diri..mudah kan. Tapi, ayah tak nak kata nya tak ramai mana pun..hidang je…Ikut je la apa yang ayah nak kan..walaupun pinggan mangkuk banyak digunakan..tak jadi masalah semua tu..

DSCN2868

Kaum ibu dibahagian dapur…pakat2 agih kerja hidangkan lauk pauk…bukan sesapa pun, anak menantu mak, adik2 mak, jiran sebelah umah…

 

DSCN2869

Bila majlis bermula…kakakecik pun jenguk la tengok..ramai nya..tak sangka sampai ke ruang depan bilik nie..bajet hanya kat ruang yang dikosongkan malam sebelum nie...tak sangka segenap ruang di rumah kakakecik dipenuhi..termasuk di ruang TV dan sofa..dah la tu tak angkat pun sofa yang dok ada tu…hehe...terus kakakecik ke dapur bagitau mak yang ramai orang bukan 30 orang tapi 50 orang lebih. So, hidang yang sepatutnya untuk 2orang 1 hidang terpaksa dijadikan untuk 3orang..hehe..kelam kabut jugak la time nie sebab risau nasi tak cukup..terpaksa tanak lagi nasi dan keluarkan pinggan.. Alhamdulillah rezeki sama2 kita kongsi dan semoga majlis tahlil malam tadi mendapat keredhaan dan keberkati daripada Allah.

 

p/s : kalau tak kelam kabut kecoh kenduri kat umah mak kata bukan kenduri nama nya…ye la mak kan anak sulung, adik2 nya ramai..mahu xkecoh…lagipun mak ayah nie bermasyarakat dengan orang kampung…konon nak panggil jiran kiri kanan je tapi lain lak jadi nya..hehehehe

Friday, March 8, 2013

Kari Kepala Ikan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Jumaat, penghulu segala hari…Jumaat ada pekan hari jugak…mak ajak pergi tak nak pergi..so, tunggu je di rumah mak bawak balik makanan ikan dan barang2 basah untuk kenduri malam nanti…Hal2 persiapan untuk kenduri malam nie serahkan kepada yang veteran..hehehe..kakakecik just masak kan untuk lunch..

 

Mak ada beli bendi, kepala ikan apa ntah mesti nak buat kari a.k.a gulai orang kedah panggil…mudah je la kerja masak hari nie sebab semua nya dah ada..santan 3 kg mak beli…ikan pun mak su dah bersiang dan cuci kan…kira nya kakakecik hanya perlu ambik dan masak..Menu lunch arini simple je.ikan temenung (kembung) goreng, sayur air petola dan kari kepala ikan..

DSCN2832

Istimewa kari kepala ikan nie..sebab kakakecik guna rempah ratus yang mak buat sendiri..bukan serbuk kari yang jual di pasaran tu..Sememangnya kari mak menjadi tumpuan la kalau kami berkumpul..Kakakecik masak lebih skit hari ni banding hari2 sebelum nie setengah kilo santan jugak la kakakecik guna untuk buat kari nie..(mak terkejut bila kakakecik bagitau hampir setengah kilo santan kakakecik guna…sori ye mak, anak mak nie mana pandai agak santan pekat tu). Almaklum la kalau sebelum nie hanya kakakecik dan mak ayah je kat umah..tapi hari nie ada mak-mak sedara datang rumah da tolong apa yang patut..

DSCN2826

Jom makan tengahari sama2 kakakecik sekeluarga..

 

Resepi…alamak sori la, kakakecik main campak2 dan rasa je….xde sukatan khas..apa pun yang penting masa masak tu masak la dengan hati yang seikhlas mungkin…bila hati ikhlas masak apa pun insyaAllah sedap…