Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, April 12, 2012

Jom Memasak : Kek Karamel Mocha Pandan

 

Assalamualaikum…dan selamat petang

 

Resepi ulang tayang…kalau sebelum nie kek karamel pandan oren je kakakecik buat…so teringin plak nak tukar perasa lain…kebetulan mak dah mintak kakakecik buat kek karamel utk jamu pegawai RISDA HQ yang datang umah semalam…kakakecik buat 2 malam lepas…sebab nya selasa 10hb tu kakakecik dah plan nak buat kerja luar, ada pergi Alor Setar…niat di hati nak jumpa kakak blogger nie..KakD dapat la jadikan kek karamel nie sebagai buah tangan..dapat jugak kakD anak beranak merasa…

 

 DSCN8554

RESEPI : KEK KARAMEL MOCHA PANDAN

# loyang 8 @ 9 inci


Bahan-bahan dan tekniknya :

GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
**Jadikan gulakan gula hangus.Ratakan pade keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pade loyang

BAHAGIAN ATAS( karamel )
1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
** Kacau sebati..kacau dengan perlahan dan ketepikan


LAPISAN KEK (A)
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak (3-4 sudu)

** Putar telur kuning,air dan minyak dan gula hingga kembang
** Masukkan tepung yang dicampur baking powder sedikit demi sedikit
** Biarkan sebentar


MERINGUE (B)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tar2

** Pukul telur putih hingga kembang dan masukkan gula serta cream of tartar…pukul hingga adunan tidak menitis apabila bekas diterbalikkan..
** Campurkan A dan B..KACAU DENGAN TANGAN..kaedah kaup balik

 

Cara-cara:

  1. Tapis karamel dalam loyang gula hangus
  2. Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan.(kakakecik bahagikan kepada 2 bahagian : 1 – pewarna hijau + pandan paste dan 1 bahagian lagi mocha paste)
  3. Panaskan oven selame 10 minit .
  4. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunakan air panas.
  5. 40 minit pertama gune api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pade suhu 180 darjah

 

DSCN8567

Macam biasa la kakakecik buat 2 biji sekali gus…dah pastinya pandan oren satu lagi…kakakecik dah jemu la makan kek karamel nie..kalau buat 2 bji nie..hanya sekeping 2 je kakakecik makan..mak….bila nak tukar selera ke kek lain nie..dulu kek lapis..skrg kek karamel lak…huhuhu…nak jadikan cerita, Puan Noraini dari RISDA Negeri mai umah tengahari Selasa tu..saja la dia singgah rumah..rezeki dia la dapat makan kek karamel..dah tu dorang siap suruh ajar lagi…alamak…"sori la shida ni bukan boleh kalau ajar orang..tak pandai nak buat kalau orang dok tengok kita buat, hehehhehe…shida pun belajar dari internet je…” sambil makan nasi tengahari tu..kakakecik bagitau la step by step…harap dapat la bantu dorang…resepi terlupa nak bagi…tapi dah gtau suruh cari kat itnet ada je..cari kat DAPUR KAKZU..kakja suka suki dia je… “DAPUR KAK SHIDA pun ada” hampeh betul la…huhuhu..DAPUR KAKAKECIK la…hahahhahaa

 

pssst : skrg nie lebih mudah kerja  kakakecik di dapur…yehaaaa..memang berbaloi

 

10 comments:

.: iEyLa :. said... [Reply]

bile adik nak dapat buah tangan kek ni plak dr akk ni..hihi

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said... [Reply]

ya memang rezeki kakD sekeluarga la kan...terima kasih byk2 ye dik...

mereka berdua mkn hingga menjilat jari...

::Miss Pikon:: said... [Reply]

perghhhh...yummy!!

kiera'sakura said... [Reply]

kira tetap jatuh cinta dgn coklat vanilla strawberi tue...hihihi

Iffah Afeefah said... [Reply]

mmg byk da akak mask

rase je blom lg

aDisH.sHidA said... [Reply]

@.: iEyLa :.

insyaAllah pasti ada 1 hari yg ieyla dapat rasa air tangan akak

nanti kita jumpa ye.,kita serbu umah ummi

aDisH.sHidA said... [Reply]

@LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™

alhmdlah...dapat jugak kan kita kongsi...

aDisH.sHidA said... [Reply]

@::Miss Pikon::

meh balik kedah..yummy sama2

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura

akak dah tak jatuh cinta lagi..hehehe

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Iffah Afeefah

alololo kecian nya..nanti akak buat erk..kita makan sama2