Coretan Terbaru KakakeciK

Friday, March 1, 2013

Jom Memasak : Donut Gebu 1Kg

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,



Hati memberontak nak buat donut dan pau sambal yang selembut lembutnya macam sahabat kakakecik Ayu Citarasa Rinduan buat..rindu sangat dengan pau sambal dan donut nya. Mahu pulak semalam dia upload pau sambal dan donut yang beliau untuk dijual di Citarasa Rinduan sebagai menu minum petang. Apa lagi kakakecik pun balik kerja semalam singgah la beli tepung gandum cap sauh..ulang sekali lagi CAP SAUH…kekonon tepung nie mahal dan kualiti nya tinggi..harap donut yang akan buat nanti menjadi lah.


Pagi tadi selepas sarapan pagi bermula la operasi mencari resepi-resepi donut…Ada pelbagai resepi yang kakakecik jumpa..ada yang letak kentang, ada yang letak telur dan jugak yang biasa..tanpa telur tanpa kentang… Dalam banyak2 resepi tu ada 3-5 resepi yang kakakecik salin…dan hanya 1 sahaja kakakecik cuba resepi nya..sebab nya kakakecik tengok tekstur donut dalam gambar nya memang gebu..


Jom kita tengok resepi donut yang kakakecik dapat tadi tapi kakakecik…terlupa plak link nya.. sebab terus salin je..sori ye tuan resepi..mintak halal kan..


Resepi : DONUT GEBU
Bahan-bahan:
  • 1 kg tepung gandum
  • 1 pkt yis (11 gm)
  • 4 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam halus
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1 sudu besar shortening

Cara Membuatnya :
  • Bancuh susu, gula, garam bersama dengan air.
  • Di dalam bekas lain, campurkan tepung, shortening dan yis. Gaul hingga sebati.
  • Masuk kan minyak masak dalam bekas yang mengandungi tepung. Gaul rata.
  • Tuang air yang telah dibancuh tadi ke dalam bekas tepung sedikit demi sedikit. Gaul hingga sebati.
  • Uli doh hingga lembut, licin dan tidak melekat di jari dan bekas.

  • Tutup bekas adunan dengan tuala basah dan biarkan doh kembang selama 1 jam.
  • Selepas 1 jam, uli lagi dan buangkan angin.

  • Canaikan dan terap. Susun atas dulang dan biarkan 10 minit sebelum di goreng.

  • Goreng hingga kekuningan.

  • Salut bersama gula. Sedia dihidang.

** macam kakakecik tak larat nak uli 1 kg tu dengan jari jemari yang se’gah’ mana..so, bila dah gaul semua pastu terus guna mixer…biar je mixer tu uli…kakakecik boleh la buat kerja lain..hehe..



Memandangkan 1 kg kakakecik buat, bukan nya nak dijual tapi just untuk makan-makan…tak kan nak makan sekaligus 1 kg tu..so, kakakecik frozen kan..bila nak makan waktu mana goreng je makan panas2 baru sedap kan..kalau nak frozen kan tu, kita just goreng sekejap hanya untuk mematikan yis dan kekalkan bentuk nya.




montok dan gebu kan donut kakakecik nie..

Kalau tak silap pengiraan kakakecik tadi..1kg tepung tu dapat la dekat2 40 biji rasa nya….nie pun dah tinggal separuh…sekali goreng 5 biji dah 3kali goreng. pastu tadi bagi kak ja bawak balik aiman dan aisya makan…suka benar budak 2 orang tu makan..untung ada ateh yang rajin nie kan..hahaha..masuk lif tekan sendiri nampak nya…


Ok la, selamat mencuba semua….


***UPDATE: dah jumpa blog yang kakakecik ambik resepinya....mintak halal ye AZIE KITCHEN, tapi kakakecik ada tambah skit bahan dan sukatan nya**


15 comments:

aima said... [Reply]

gebu molek

aDisH.sHidA said... [Reply]

@aima terima kasih..a;a alhamdulillah menjadi doh nya...memang gebu..puas hati berbaloi wat 1kg tepung

rinduan citarasa said... [Reply]

yahoooo

tahniah shida

Cik Kamoo said... [Reply]

cantik2 donutnye....comel dn gebu

Shahada Fauzi said... [Reply]

gebunyaaaaa donut kak shida..geram tengok..kueh fevret tu..hehehe..

kiera'sakura said... [Reply]

gebunya tapi kira tak rajin macam akak heeeeee

Maria said... [Reply]

Sy tengah buat ni..harap menjadi

azlina lin said... [Reply]

Akk lw susu pkt dgntikn ngn susu tpung boleh x?brapa sutn yek klu mgunkn susu tpung?

Anonymous said... [Reply]

Izinkan saya mencuba resepi puan....terima kasih.

Shima Hashim said... [Reply]

Masa nak terap ngan acuan tu...acuan tu kena salut tepung or minyak dulu tak...sbb ade sstgh tu melekat pada acuan...hasilnye donut tu dh x licin...
terima kasih..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Shima Hashim rasanya saya takde plak salutkan acuan tu dengan minyak or tepung..tapi kalau melekat rasanya boleh je kalau shima nak salut sedikit minyak or tepung

aDisH.sHidA said... [Reply]

@azlina lin kalau susu tepung myb akan lebih gebu tapi x manis sangat la kot...

Azlin Mash said... [Reply]

Dh buat..alhamdulillah..mnjadi dan sgt gebush...hihi..akak siap buat frozen..yela kt keningau ni kehabisan minyak..dh dpt minyak baru horeng lg yg lain..hihi..tq resepi..

Azlin Mash said... [Reply]

Dh try smlm..alhamdulillah menjadi dan sgt gebusss..siap buat frozen..kt keningau sabah ni kehabisan minyak..nnti dpt minyak baru goreng lg..tq resepi..

LIDYA said... [Reply]

1 cawan = brapa ml?