Coretan Terbaru KakakeciK

Sunday, February 1, 2015

Jom Memasak : Cucur Jawa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

cucur jawa

Grrrrr..2015 dah masuk bulan kedua..satu entry pun belum ada untuk Januari, syabas shida..syabas…hahaha..sebenarnya ada je yang nak dikongsi di sini..tetapi disebabkan kekangan masa dan kesibukan diri maka bersawang jadinya..demi menyahut cabaran jejaka Bandar Tenggara kakakecik update jugak la hari ini..

 

Emm, mentang2 la dia dok pulun update sampai sehari 2 entry kan…Okey takpe cheq tak pe…ni haaaaaaaaa, kakakecik nak share resepi cucur jawa yang pertama kali kakakecik buat sendiri tiga haribulan dua belas tahun lepas ni…haaaaaaaaaa tengok lama tak lama kan..kihkih..Okey secara jujur nya, kakakecik sebelum ni dok wat cucur jawa tepung mak yang bancuh kan..So, malam tu teringin gak la nak bancuh sendiri..macam biasa google la resepi nya…

 

Ini resepi yang kakakecik guna, ambik dari mana pun dah tak egat..mintak halal ye tuan punya resepi..

 Resepi : Cucur Jawa

Bahan-bahan :

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 cawan air
  • sedikit garam

Cara-caranya:

  1. Masak gula pasir dan gula merah dengan air hingga larut. Biarkan sejuk.
  2. Tapis dan tuangkan dalam bekas tepung dan garam. Kacau hingga sebati.
  3. Perap semalaman
  4. Esok pagi, panaskan minyak (tak perlu banyak, cukup untuk goreng sebiji cucur je)
  5. Senduk kan adunan dalam minyak dan goreng hingga bahagian tengah tu menggelumbang jdi macam topi baru terbalik kan.
  6. Goreng satu per satu hingga habis

cucur jawa

Memang sedap, manis cukup2 rasa, tak manis sangat..rugi tak cuba,kalau tak jadi topi tu bukan salah kakakecik ye..

 

Selamat Mencuba

7 comments:

Areef Naim said... [Reply]

Salam,

Tahniah3x. Berjaya menyahut cabaran hihihi...

Erm, nak cubalah nanti buat cucur ni...

Diana Rashid said... [Reply]

belum pernah try buat cucur jawa..
suami saya suka cucur jawa..
nanti saya buat ..bila2 la..boleh update kat blog..heheh

ummi aqilah (LM) said... [Reply]

Nmpk senang tp takutnya sy nk cuba buat. Risau x jadik

Kira Sakura said... [Reply]

ohh senang je haaa nak membuatnya. kat taman kira sewa ni depa panggil. cucur jawa dangdut hihihi

Kira Sakura said... [Reply]

** kak, carrot semua tu tak hancur cuma rasa manis dia hilang sikit sebab dah bercampur jadi pati ayam tu....

lia yasin said... [Reply]

Dah buat tak jadi.. 😂😂😂
Tak jadi macam ni jadi leper je..
Rasa pon keras2.. macam gula hangus.. tapi tak hangus pon.. hmmm.. dah macam2 style buat api besar kecik minyak banyak sikit.. sume dah try..

Ita Shamsudin said... [Reply]

Saya buat pun xnaik kembg kt tghnya.. keras pun keras.. knp yer.. kt mna salahnya..