Coretan Terbaru KakakeciK

Tuesday, December 29, 2015

Jom Memasak : Sotong Goreng Tepung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Pergh tahun 2015 tahun paling corot dalam dunia blog.. hanya dua entry..ampun kan daku..

Okey lah meh sini ceq nak share resepi sotong goreng tepung..puas hati wat sendiri..berulang kali makan... selalu kalau pegi kedai makan nak order sotong goreng tepung akan tanya camne kejadian sotong tu...kalau ranggup garing camni on..erm mau yang jenis cekodok..cancel order..hehe




Resepi : 1cawan tepung gandum + 1/2cawan tepung jagung +3sudu besar tepung beras +garam dan serbuk lada secukup rasa.. gaul sebati

1 biji telur dikocok2 dan campur sedikit dengan adunan tepung tadi..kocok2 hingga tidak berketul.. Celup sotong dalam adunan telur.celup dalam tepung..then goreng..api sederhana.keperangan angkat tos atas penapis..amaran jangan letak terus atas tisu dapur kang melekat sotong tu di tisu.

Cuba wat sendiri memang berbaloi..cicah lak dengan sos cayaq


Selamat mencuba

3 comments:

Sunah Sakura said... [Reply]

ooo...nak ni pleaseee...

p/s: terkejut tengok kat bloglist, kakakecik update blog..takut ada entry tertinggal..rupa2nya dua entry setahun...nasib baik..eh!!! hahahaa

Sunah Sakura said... [Reply]

eh baru perasan kenapa kat bloglist tu blog saya tak updated..huhu..cer akak remove dan add balik nanti ek..

Yan Ty said... [Reply]

Rindunya nk makan akak masak.. lama nya tak jumpa!!! uwaarrrgghhhhh