Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, June 24, 2010

~kEciaN aDiK~



Salam....
post kali nie agak sedih n sebak skit bg shda...bg korang tatau le kan.....post nie nak cite sal adik shda...adik bongsu shda...adik shda baru je lepas oprate sebab buah pinggang dia sebelah kiri bengkak....


Al-kisahnyer mcm nie.....selama nie adik dok sakit2 perut sakit belakang...dekat 2tahun jugak la(since dia masuk psp)...bila g klinik Dr. kata gastrik...bg ubt gastrik...tp tahun nie (sem 3) dia kerap sgt2 sakit..sampai kena extnd kuiz n class...sampai kan PA dia dok p anta klinik....so bila dah kerap sgt sakit..shda suruh dia balik kg...utk wat ultrasound(scan mcm org ngadung)...abg mie kebetulan g penang..g amik adik kat hostel...balik nak g Poliklinik Pakar Puteri kat Tandop...closed plak...adik balik semula hostel sebab dah nak final sem..dia balik ari ahad ptg...


Hari selasa (18mei) : Adik kol mak awal-awal pagi kata sakit lagi...so mak ajak shda g ambik adik...adik nak suruh bawak g memana klinik kat penang je sebab dia de kuiz aritu....tp shda suruh dia gtau lect kata nak balik kg nak g check dia nyer sakit...so pgi tu kul 11.30pg shda sampai tol pendang..tukar dgn ayah...adik n mak nek keta ayh g pakar puteri...


Poliklinik Pakar Puteri: Dr. scan..tgok2 buah pinggang adik bengkak 12.8cm...so doc wat surat refer dgn HSB...mak mintak ubt tahan sakit pun Dr. tak bg dah..dia suruh g hosp je...kat HSB, jupe Dr...dorg tanya sejarah keluarga samada de x sakit gni...xde...Dr pelik sebab selalu nyer jarang kena org muda...selalu umo 40 tahun ke atas...ini adik baru 20 tahun dah kena... dorg check darah n air kencing....dpt result dorg suruh dtg semula esok sebab nak wat apmnt dgn Dr. pakar....


Esok nya, seawal jam 8pg mak n ayah dah de kat hosp utk tetap date jupe Dr. pakar....dorg bgi minggu berikut nyer..tp adik tak boleh sebab masih final exam..adik mtk hujung bulan mei...tak dpt, PENUH..so dorg bg hujung bulan JUNE...hujung bulan nie la....


TAPI....bila adk balik je dok umah lepas final dia makin sakit leh kata setiap ari...so kami sume suruh dia g semula SOPD HSB....14 June lepas adik g dgn ditemani oleh YEEN..Bf dia le sapa g....so dapat le tarikh yg terdekat iaitu 16 June....ari Rabu last week utk jupe Dr. pakar....kul 10pg....


16 June 2010....kul 10++ mak ayah adik dah sampai HSB...SOPD....biasa la kan hosp kerajaan..bukan nak leh ikut time...kul 1lebih gak baru adik dpt jupe Dr Pakar....Dato' Dr. R R Naidu,check n terus tahan n masuk wad...4B....16 june tu jugak la wat xray sume..so, bermula la episod adik bermalam di HSB..katil num 23 wad 4B....dia relax je le..sebab leh gerak sana sini g....


17 June 2010...shda g hosp sebab nak jupe dia seblm g johor n anta barang2 yg adik pesan sebab mmg tak bawak apa2 le..egtkan tak kena tahan...shda g 10.45am adik tak de d katil..tanya nurse...dia gtau wat ultrasound utk tentukan bengkak sebab pe buah pinggang adik tu....petang tu baru tau keputusan..bengkak sebab air....Dr kata cmne pun kena oprate...mak tanya jugak xde cara lain ke selain oprate n dah tahap mana sakit adik...Dr kata xde cara lain dah sebab bengkak pun dah besar kira tahap bahaya jugak....Dr jugak de gtau masalah adik nie semula jadi sebab pundi kencing dia sempit(kecik)...so, operation akan dibuat secepat mungkin....shda egt sempat la kan balik dr johor...sekali masa kat jhor mak kol gtau wat ari sabtu.....tiket shda dah amik...adik shda yg sorg g dah bising2 sebab shda tak balik....shda mmg sedih n pk jugak...tp redha je...harap2 adik takde pe2 yg merbahaya...


dik ilah yg sanggup ambik EL utk jaga adik kat wad


20 June 2010-Ahad...shda kat jb....adik dibawa masuk ke dewan bedah....Dr gtau akan masuk kan tuib sebab saluran kencing adik sempit....kalau tebuk kat belakang area pinggang akan mengambil masa yg lama utk pilih...nie sume adalah alternatif sebab adik akan praktikal..sepatutnya adik daftar utk praktikal isnin 21hb tu...tapi Dr de gtau mak....kalau masukan tiub nie tak ok mmg akan tebuk la....adik akan dibius separuh bdan je sepatutnya..tetapi tatau la adik ketegaq cmne sgt...bius separuh tak jalan...3x buh ubat dia dok sakit stu...tak kebas apa pun..so Dr bius 1 badan....dr mak cite hampir 3-4jam jugak adik kat dewan bedah....adik plak cite yg dia sedar2 dr bedah tu terus nangis sebab dia tatau nak gambarkan perasaan dia masa tu...sedih sgt2 kata nyer.....adik kata dia muntah 2x....myb effect ubat bius kan....dr detik itu ada la tiub dlm tubuh badan adik...dr buah pinggang ke pundi kencing....kena pakai selama 6bulan...ada pakai selama 3x....so adik akan berdepan 2x lagi dewan bedah...

mak yang setia temankan adik....
sampai skrg walau d umah...makan nak mak suap....



budak sakit leh peace peace g...
~senyum paksa je dik~


21 June 2010- shda ambik keputusan utk tak buka kedai sebab nak g tgok adik kat hosp...sekali mak kol myb adik dah boleh kuar arini...mak pesan makanan...kul 1 shda sampai HSB....dah xde pe g kat tangan adik...kihkih..tak boleh la shda nak snap pic orang sakit.....tp dia tak de simpan jam tangan khas..kihkihkih..kul 4 ptg gtu nurse pgil utk stle bill...tp adik stdnt tak kena bayar....FOC.....pastu bukan terus leh balik sebab nak kena tgu hard copy xray adik utk di bawak ke Hosp Pulau Pinang...tarikh akan ditentukan nanti.....ke san utk wat radiokactive samada tiub yg dimasuk kan tu kedudukan betul or x.....



adik yg keletihan kemengantukan...
tido di sofa...katil full..
~tgu hard copy xray
~

Ok la...di sini shda nak gtau apa yg adik TIDAK BOLEH MAKAN SEPANJANG HAYAT..kena kosongkan....
  • segala jenis seafood
  • belacan,cencalok, budu
  • ikan masin, ikan kering, ikan bilis
  • papadom
  • segala jenis daging (lembu, kambing, kerbau)
  • usus2 bhgn dlman
  • petai, jering
  • jeruk n asam2
Yang BOLEH MAKAN....
  • ikan kembung (tanpa kepala, ekor n telur)- 1ekor 1hari
  • sayur2an
  • ayam seketul 1hari(ketul kecil tanpa tulang)
  • ikan tenggiri
  • telur 2-3 bj seminggu
  • air 3.5liter
  • ikan sungai
So...kami dok usik2 dia kecian sgt2 kat adik kan tak leh byk benda....sabar yer dik.....i;allah ada penawar nyer..kita usaha t....kuatkan semangat yer adik

~Terima kasih kepada semua nurse dan JP kat ward 4B HSB, doktor2 yang merawat dan menjalankan pembedahan kepada adik~

4 comments:

Syafiq Rosli said... [Reply]

semga cpt sht..

hadiee said... [Reply]

dugaan hidup yg Allah tempakan untuk kita berlainan bentuk dan cara. sesuai dengan apa yang kita mampu lakukan. bersangka baik kepada Allah nescaya pertolonganNYA AMAT DEKAT, INSYAALLAH. didoakan agar adik kak shida selamat dan sihat kembali seperti sediakala. amiin.

D i n said... [Reply]

semoga cepat sembuh :)

ada hikmah disebalik semua nih ^^

kiera'sakura said... [Reply]

setuju dgn hadi... kira doakan sumenye selamat.. smoga adik akak cpt sembuh...