Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, October 13, 2011

Ujrah...PTPTN..

Assalamualaikum...

Alhamdulillah shida dah selesai semua urusan pengembalian dokumen perjanjian untuk pembiayaan UJRAH PTPTN...

NAK BUAT DALAM MASA SETENGAH JAM JE...

TAPI SAJA SUKA LAMBAT2....

Kelam kabut la jadi nya....dah siap t/tangan setiap helaian dokumen sebanyak 2 set...terkejar-kejar (ada yang kejar ke??) pergi ke SK Pendang...sekali tatau plak pejabat sekolah tu kat bangunan mana....arrrrrrrrrrrghh tak nak buang masa..terus start enjin kereta blah pergi pejabat pos...beli setem hasil rm10 2 keping..nasib baik tak ramai orang...kalau ramai pun nak beli setem terus ke kaunter je...dah beli sempat lagi tanya adik kaunter yang encem...pos laju last kutip pukul bape...dia bagitau sebelum pukul 2.30 ptg....melirik mata tengok jarum jam di tangan...ok sempat baru pukul 1.50 nie....dah ada setem hasil..ternampak botol gam di pejabat pos..selamba je guna...sambil tonyoh2 2-2 keping setem hasil tu sesama....jalan sepantas kilat ke kereta untuk melekat setem hasil ke dokumen perjanjian...

Masuk je dalam kereta dok pikir...nak pergi pejabat mana nie...nak tandatangan SAKSI..klinik dekat je nie...boleh je amik tandatangan Pegawai Kesihatan..tapi sekarang waktu rehat mesti dorang tak de....so terus kan pemanduan yang tak berapa nak berhemah ke IPD Pendang...alahai abg polis di pintu masuk plak ramah lebih...dia tahan dan tanya

Polis : "nak pergi mana"
Shida : "nak wat pengesahan la cik" (bagitau sambil tunjuk dokumen)
Polis :"ok ok parking kereta depan nie...pergi pejabat depan tu nanti dorang bagi kat pegawai mana-mana yang ada"
Shida : "OKEY" (dalam hati...alahai tau la parking kat depan tu..awat sebelum ni dok nampak parking kat pejabat belakang ke hehehehe...)

Bila dah masuk pejabat depan tu...kakak polis kat kaunter plak suruh naik atas....naik la tangga yang x setinggi mana...sekali xde orang...tapi kita kena la bermanis manisan kan...shida senyum dengan sorang kakak ni yang shida yakin staf kat IPD....dia tanya la nak buat apa...macam biasa la bagitau..
SHIDA :"nak tandatangan ASP ke atas sebagai SAKSI"....
KAKAK MANIS: "okey ikut saya kejap lagi"

waduuuuuuuuuuh mudah sekali urusan ku ini.....shida pun ikut la jejak langkah kakak tersebut turun tangga hingga la ke pejabat depan...alamak pejabat apa nie...pernah nampak orang pakai baju lokap je kat bangunan tu...tak kan lokap kot...arrrrrrrrrrrrg ikut je la...sekali sampai pintu masuk tengok2...PEJABAT SIATASAN JENAYAH....ooooh ini la pejabat JSJ....ok ok..kakak ini dengan penuh keyakinan mengetuk bilik Tuan ASP nya...Nama perlu dirahsiakan...yang lawak nya...shida sendiri yang cop jawatan nya...huhuhu...tuan ASP tandatangan sahaja....sambil keluar dari pejabat menuju ke kereta....alamak....tuan ASP tak tulis plak nombor i/c or nombor badan nya...masa nie jugak la...abg polis kat pintu masuk tu nak tanya lagi....kejap ye abg...nombor ic tuan ASP tu tak tulis....shida dengan keberanian yang tidak seberapa pergi la masuk pejabat JSJ tu semula...kakak tadi dah x nampak rupa...alamak macam nie...ketuk je la pintu tuan ASP tu...bagi salam dengan penuh hormat dan bagitau yang nombor kad pengenalan tidak tulis...so dia tulis..pada masa shida mintak maaf sebab menganggu dan ucapkan terima kasih...

Selesai sudah urusan SAKSI...akhir sekali matikan setem hasil kat pejabat daerah..masa nie dah pukul 2.05ptg....kira elok2 depa masuk opis je la....jahat tak shida tak kasi depa dok relax lepas kenyang....setem hasil pun mati....seterusnya proses pengeposan la...ingat tadi nak anta guna skynet....sekali skynet tutup plak...REHAT....erm....terus shida pergi PEJABAT POS PENDANG...kena cepat sebab pukul 2.30 dorang dah nak kutip.....

Fuuuuuuuuuuuuuuuuh..nasib tak ramai orang..shida tunggu 2 nombor sahaja...kena la RM6.00 tak kisah la janji sampai sebelum 19 Oktober nie...

Sekarang dah boleh tarik nafas panjang.....Harap2 dapat sistem ujrah tu....kalau tak jenuh cheq nak bayar...bulan2 dok kena caj perkhidmatan pun sebelah tangan...


psssssssst : ini la perangai buruk kakakecik suka wat kerja last minit pastu kelam kabut...

6 comments:

Putera Helmei said... [Reply]

dah print.. tp xwat lg pun.. aduii..

YanaMIB said... [Reply]

xbuat pn sistem ujrah ni..mls nk trn nek pejbt ptptn tuh..haha~



p/s: waffle tu xsejuk pon..mcm roti gardenia biasa..mana ada sejuk kan..and boleh je nk bakar dlm toaster =)

Pearl Kaz said... [Reply]

awk! dah lama sy tak jenguk blog awk.. hihihi... wah wah! akhirnya dpt juga tukar ujrah ptptn tu ek? sy x tukar pun. sy check2 email, mcm x dpt pun email dr ptptn utk tukar ujrah tu. hurm... U_U tp xpelah.. dah tak byk pun hutang.. (kalo ikutkan, bila tambah2 caj pentadbiran, mmg byk boleh save.. tp.. haih.. hahaha)

cik pulau said... [Reply]

wahhh,. hebat.

sy xleh buat..
sebab dah kena tindakan oleh ptptn..
huhuhu.. nak nangess..

JIJI YU said... [Reply]

tak paham ngn sistem ptptn

kiera'sakura said... [Reply]

kira lak jenis yg xske wat keje last minute... hihi