Bahan-bahan
Cara-cara - 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 2 sk soda bikarbonat- hana ltk 1sk je
- 4 biji telur
- 2 sb mentega
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
- Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
- Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
- Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
- Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
- Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam.
so semalam memandangkan shda cuti sebab bawak adik g hosp..balik umah rehat2 sampai tertido(almaklum la ujan) bila terjaga tu terus terpk nak wat KGH nie..dok kira2 jam cukup nie malam t leh bakar.....sebenarnya target nak wat nie jumaat last week tp shda terlupa bawak balik resepi yg dah print out....tepung, b/soda, telur sume dah beli jumaat lepas....tp alangkah hampa nyer bila shda check tepung yg shda beli mak dah wat roti canai....shda terpaksa la p mintak tepung kat umah tokcik...hahha..secawan nak p beli x padan....hehhee...
shda perap cmne hana suggest....shda perap hampir 4jam tu pun adik dok kelam kabut tanya bila nak bakar...mula2 adik egtkan agar2..hehehe....
shda perap cmne hana suggest....shda perap hampir 4jam tu pun adik dok kelam kabut tanya bila nak bakar...mula2 adik egtkan agar2..hehehe....
guna oven kecik je
psstt: nak bg hitam kena bg hangus erk gula tu....sebab shda wat perang2 je....memang setelah masuk kan butter akan keras ke air gula.....so sapa yg ada pengalaman tolong gtau erk...
2 comments:
ermm sedapnyer nmpk....tuk sy rasa xder ker...
nampak je sedap erk....
tu belum makan g...hehehe...
kalau makan sure nak lagi...
i'allah jumaat nie nak wat puding caramel lak
Post a Comment