Coretan Terbaru KakakeciK

Tuesday, November 19, 2013

Jom Memasak : Sambal Telur Rebus Goreng

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Sehari dua ni rasa malas je nak ke dapur untuk masak bekalan tengahari di tempat kerja..dah la malas nak masak…malas plak nak keluar pegi beli makan..sanggup tahan lapar sampai sakit kepala..cukup la semalam je buat perangai begitu (padahal last week pun buat gak perangai malas tu). So arini dek tergoda dengan sambal tumis telur pengantin yang PCM buat..sememangnya kakakecik dah lama tak buat sambal telur nie…kakakecik pun pagi tadi buat la sambal telur rebus goreng..kenapa plak rebus goreng? jeng jeng tu kena baca sampai habis la ye…

smbl telur

Resepi tak de la buat ala2 PCM sebab kakakecik tak makan sotong kering..hehee..so nie resepi kakakecik…

Bahan-bahan :

  • 3 biji telur rebus yang dikupas kulit
  • 1 biji bawang besar, bahagia dua dan potong melintang
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 senduk cili kisar
  • garam dan gula secukup rasa
  • 5 biji bawang merah kecil (dimayang halus)**
  • 2 ulas bawang putih (dimayang halus) **
  • 1 batang serai (diketuk2 manja) **

Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng telur rebus yang telah dikupas kulit hingga keperangan. Ketepikan.(ini la dinamakan telur rebus goreng)
  2. Dengan menggunakan lebihan minyak goreng telur tadi, tumis bahan bertanda ** hingga harum.
  3. Kemudian, cili kisar dan sedikit air. Masak hingga cili garing dan pecah minyak.
  4. Masukkan asam gelugur, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
  5. Akhir sekali masukkan bawang besar, kacau dan masak hingga bawang lembut. Curah la atas telur rebus yang dibelah dua..Selamat mencuba

3 comments:

qaseh dalia said... [Reply]

dapat makan kat bintulu nnt pun best ni haha

Kira Sakura said... [Reply]

kenapa kena goreng kak? kalau tak goreng?

Alwanie Ismail said... [Reply]

Klau xgoreng xsdap!!��