Coretan Terbaru KakakeciK

Wednesday, November 13, 2013

Jom Memasak : Cheese Cake Meleleh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

IMG_20131108_160623

Mohon ampun dan maaf, dah bermingguan kakakecik tak conteng di sini..Sibuk menjaga mak di hospital selama seminggu…Mood blogging pun menurun sebagaimana mood untuk baking…2 minggu jugak la mixer tak disentuh..oven tak dipanaskan..

 

So khamis dan jumaat lepas kasi warming up skit, kalau tak start memang tak akan jalan la kan..walau ada keinginan..malam jumaat sebelum adik balik kampus wat sherperd pie, mak dok teringin..Alang-alang dah oven dikeluarkan..Jumaat tu kakakecik nak mencuba buat cheese cake..bahan dah beli sebelum raya haji lagi..Kekonon nak buat masa raya haji.tapi tak sempat..Jumaat lepas baru sempat buat..kebetulan Abang On dan Kak Tie buat makan2 skit sempena besday Saffiya…Boleh la bawak ke rumahnya..

 

Resepi..kakakecik ambik kat google je tak ingat ambik dari blog mana…mintak halal ye tuan punya resepi..Abaikan hiasan yang comot tu..

 IMG_20131108_160447

Resepi : Cheese Cake Meleleh

Untuk Kek:

  • 100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
  • 60g tepung jagung*
  • 1 sudu kecil baking powder*
  • 1 sudu besar ovalette
  • 100g gula kastor
  • 4 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
  • 75g mentega cair

Cara:

  1. Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
  2. Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.

 

Untuk Cream:

  • 250g cream cheese
  • 120g susu pekat manis
  • 50ml UHT Whipping cream

*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair

 

Untuk hiasan:

  • 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan:

  1. Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
  2. Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
  3. Parutkan cheddar cheese di atas kek.

 

Selamat Mencuba…Jangan tanya kakakecik sedap ke idak sebab kakakecik memang tak makan cheese cake..tapi kakak dan anak buah kata sedap..sedap la kot kalau tak, tak habis la :)

2 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said... [Reply]

memang sedaplah, cheese tu pada krimnya saja, kan.. so bolehlah makan keknya sahaja.. hehe

Z@i Z@mR33 said... [Reply]

ohmai...tergugat iman lg skali tgk kek kak