Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, April 3, 2014

Misi Mencari Buah Peach

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Satu minggu nie asyik memikir je design untuk deco kek karamel yang ditempah oleh seorang customer untuk dijadikan hantaran tunang.. Pada awal perancangan kakakecik akan beli bunga kecik2 gumpaste dan menggunakan fondant untuk tulisan nya..Tapi agak mengecewakan bila kakakecik dapati fondant tak sesuai untuk di letak kan atas kek karamel..

 

Mati akai jugak la kakakecik 2-3malam untuk membuat memikirkan alternatif lain..Nak guna bunga readymade gumpaste pun tak berani jugak risau mencair..Dah beli pun bunga nya..simpan je la ye..untuk next projek..

 

Alternatif terakhir adalah menggunakan buah untuk menatarias nya…Kakakecik ke tesco untuk misi mencari buah peach, anggur dan strawbery.. Puas mencari buah peach tak jumpa..Anggur ada, strawbery pun ada..Buah peach je tak de..huhuhu…Alhamdlah rezeki kakakecik dapat strawbery cameron last stok RM1.75 untuk 200gm(ada la dalam 10 biji dalam 1 pek tu) terus sambar, anggur tanpa biji RM6.99 rasanya..banyak jugak..

16-manfaat-buah-persik-bagi-kesehatan

Malam selepas misi mencari buah peach tak jumpa tu..kakakecik pun cerita la dengan mak, p tesco tadi cari buah peach..mak tanya buah peach tu camne..kakakecik pun google la..ooo macam buah epal bentuk dan warna nya..masa di Tesco tu belek setiap label di bahagian buah2an segar…

 

Habis la sahabat2 kakakecik dok ngadu pasal idea deco kek karamel nie..hehe..tak ketinggalan dengan MyBFF YM, Serai Wangi..nak tau ke apa kami borak kan.janji tau jangan gelak..kalau gelak tak nak share hehe

 

AS : buah peach sini xde, tu yg nak letak anggur..pastu kiwi kalau murah boleh la beli

SW : dlm tin shida, peach tu, xde ke?

AS  : OOH PEACH DLM TIN KE, egt nk beli yg buah sebiji, hahahaa

SW : peach tu..mana2 semua pakai yg dlm tin..hehe..

 

huhuhu baru kakakecik tau buah peach orang dok guna tu dalam tin rupanya..hahaha..katanya serai kalau yang sebiji2 fresh mmg payah laa...kecuali supermarket omputih yg mahal2 tu..Opps bukan kakakecik sorang je yang tatau buah peach tu dalam TIN….ada kawan AL yang dok mencari jugak buah peach bahagian buah di tesco nie..

Noraliaa Farhana Mohd Ali hehe comel je kak shida...mcm kwn al dulu la...die nak masak ape tah...brape kali taw die gi tesco n giant...tp slalu tade...pastu ckp "aliaa asal ta jumpe buah peach...ke mmg naseb aku bile pegi abes"...spai la bile gi sesame al tny nak beli peach ke ta...br al taw slame ni die cari bahagian buah...hehehe

Okey…dah tau buah peach dalam tin, haruslah pergi cari kan..di kedai bahan bakery pendang ada 1 jenis je..dah tu tin besar n mahal..kebetulan semalam pegi serdang dan selama..balik tu singgah la TESCO extra seberang jaya, haaaa ambik bersusun…bertingkat2 plak tu..pilih je mana yang nak…kakakecik ambik yang “ayam brand” sebab semua buah peach dlm tin tu tak de logo halal jakim…ada logo halal biasa tu…kakakecik pilih ayan brand coz keluaran brunei hehehe…

peach

Pssst : harap2 menjadi projek mendeco kek karamel esok..dan memenuhi kehendak pelanggan yang tak kisah deco apa janji comel dan menarik…Thanks kepada pcm, ayu citarasa rinduan, finaz, wany, aima, serai yang bagi pendapat atas persoalan dari kakakecik mengenai projek deco ini…

2 comments:

diana said... [Reply]

saya pun baru tau..hehehe..

Kira Sakura said... [Reply]

kira pun tatau selama nie kak. sebab tak pernah berkeinginan nak beli peach. tue yg buat tatau je tue hihihihi