Coretan Terbaru KakakeciK

Wednesday, August 29, 2012

AidilFitri #3 : Biskut Filipina Bergajus

Assalamualaikum dan selamat petang..

 

Masih dalam bulan Syawal kan..so masih ada la mood raya..boleh la kakakecik share biskut kedua yang pertama kali kakakecik buat untuk raya tahun nie..BISKUT FILIPINA BERGAJUS..tak perlu ke Filipina untuk dapat kan biskut nie..kakakecik pun tatau kenapa biskut nie diberi nama begini..ops macam biasa la resepi di mana lagi kalau tak ambik dari blog Tiffin Biru, thanks CMG share resepi nie..boleh jugak mencuba kebetulan ada gajus 1 peket kat umah..

gajus

Jom kita semak resepi Biskut Filipina Bergajus

 

RESEPI : BISKUT FILIPINA BERGAJUS

Sumber : Tiffin Biru - Dapur Tanpa Sempadan

BAHAN-BAHANNYA :

  • 200 gram mentega
  • 60 gram lemak sayur @ shortening
  • 110 gram gula aising, diayak
  • 2 kuning telur
  • 140 gram tepung naik sendiri (self-raising flour)*
  • 140 gram halus (mat guna tepung gandum)*
  • 140 gram tepung sagu ubi*
  • 1/4 camca teh soda bikarbonate*(*disatukan, gaul rata dan ayak)
  • 80 gram cornflakes, kisar halus
  • 1 camca teh esen vanilla (mat guna butter vanilla)
  • Gajus secukupnya
  • Kuning telur, untuk mengglis
  • Coklat masakan secukupnya#
  • Sedikit lemak sayur#

CARA MEMBUATNYA :

  1. Gaul tepung yang telah diayak tadi dengan cornflakes yang dikisar halus. Ketepikan. Putar mentega, lemak sayur dan gula aising hingga rata dan sebati. Masukkan kuning telur satu per satu dan juga esen vanilla. Putar rata. 
  2. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung + cornflakes kisar tadi sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh. Matikan mixer, gaul rata doh dengan spatula dan tutup dengan tuala dapur bersih yang telah dilembapkan.
  3. Bagi doh pada 4 bahagian, ambil 1 bahagian, canai antara 2 lapisan plastik kurang lebih 1/2 cm, terap dengan acuan pilihan anda dan susun dalam dulang pembakar. Buat hingga siap. Sapu kuning telur atas biskut dan hias dengan 1/2 biji gajus. 
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan dan drizzle dengan coklat cair. Biar coklat beku dan simpan biskut dalam bekas kedap udara.

**Cairkan coklat cara double boiler, iaitu coklat masakan diletak dalam bekas tahan panas dan bekas tadi ditenggekkan atas air mendidih, kacau hingga cair. Tambah sedikit lemak sayur, kacau rata dan biar sejuk sedikit.

 

pssst : CMG kata rasa biskut ni lemak2 manis dan ringan, rapuh tapi rangup, kakakecik buat rasa macam gebu je..pegang skit je dah lerai..kena pegang slow2..

5 comments:

Rozuan Ismail said... [Reply]

menyelerakan tgk. rugi duk jauh. kalau x dah lama g umah kak shida

Iffah Afeefah said... [Reply]

akk buat ikut resepi bebetul x?

slalu lemak byk tu y rapuh sngt

xske biskut rapuh

cm xde gg je makan bskut tu

Iam Yanty said... [Reply]

Macam sedap je , nama pun unik. org lemah lembut je r leh mkn cmtu hikhik

Cik Pulau said... [Reply]

kalau dia gebu je tukar nama jadi biskut pendang bergajus.. hahahaha

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

wah ada cereal..suka3