Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, November 19, 2012

Taman Dapur di Cameron Highlands

Assalamualaikum dan Selamat Petang..

 DSCN0536

08112012- Kakakecik berkesempatan berkenalan dengan pokok2 herba dan rempah ratus yang sebelum ni hanya guna yang dah dikeringkan…tetapi bila pergi je MARDI di Cameron Highlands..masuk Taman Dapur..waaaaaaaaaaah teruja nya..macam2 pokok yang ada..kebanyakan 1st time kakakecik tengok dan macam tak percaya je tu pokok yang kakakecik pernah guna pakai…

 DSCN0524

Cuba teka nie pokok apa….kakakecik pun terkejut gak bila tengok pokok nie..biar betul…tapi memang betul la tu adalah pkok jintan putih…

 DSCN0525

Selama nie dok guna jintan putih biji-biji…bila tengok pokok nya..daun panjang2..pelik gak…

  DSCN0530

Ini plak pokok rosemary yang kakakecik dok cari-cari sangat tu…bila dah jumpa tak de plak nak beli..hahaa…teruk kan

DSCN0534

Okey, cuba teka plak pokok apa nie..yang selalu jugak digunakan dalam sos spaghetti…bukan bukan…salah…jawapan nya tengok la gambar di bawah hehe…

 DSCN0535

Pokok oregano la…banyak guna dorang taman pokok oregano nie..taman kat tanah macam biasa je..sempat jugak la kakakecik petik dan ambik bau nya..hehe…saja nak try bau yang fresh….

DSCN0532 

Ini adalah pokok herba yang menarik perhatian kakakecik…dorang buat bonsai lagi…kalau perhati betul2 pokok apa la ye..tengok daun tu macam daun sup….tapi nie bukan pokok sup or pokok saderi..ini la pokok parsley….

 

Kalau korang ke CH cuti2 sekolah nie..jangan lupa pergi MARDI ye…tiket masuk RM8.00 utk dewasa…tapi aritu kakakecik pergi lawatan dengan 2 biji bas..sorang RM4.00 aje…opps kakakecik dan semua yang pergi tu tak perlu bayar…PPK Pendang Selatan yang bayarkan hehe..masuk free la jawapan nya…memang best kat dalam MARDI tu…macam2 yang boleh kita tengok dan belek..tak rugi…

8 comments:

juicy X said... [Reply]

aikkk kt cameron ka????area mna?

aDisH.sHidA said... [Reply]

@juicy X kat MARDI...

Z@i Z@mR33 said... [Reply]

uik?mahainya tiket time cuti skolah...hr tu p rsnya 4 hengget ja kot

kiera'sakura said... [Reply]

pesal kira tatau pendang buat jenjalan tue? grrrrrrrr tekejut jugak tgk pokok jintan putih tue. dh tue cm ner leh jadi bijik tue?

aisyah lola cham said... [Reply]

http://aisyahlolacham.blogspot.com/

hawiz said... [Reply]

cantik pokok tu..

izyantyPersonalTaste said... [Reply]

pernah p mardi cameron tapi tak perasan lak herba dapur nie he3..

Areef Ibn Naim said... [Reply]

erm, sy mcm plan nak gi CH lg cuti sekolah ni, sbb adik belum pnah pegi lg...

sy pun suka gi MARDI ni... sbb pegi MARDI ni mcm kita dh explore sume tpt2 kt CH ni...