Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, November 1, 2012

Tekanan dan Takut dengan Periuk Tekanan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Memandangkan stok daging korban ada banyak dalam esbox tu..bagitau la mak nak buat sup..boleh jugak makan dengan bihun kan..saja la nak rasmi pressure cooker yang mak beli sejak bulan posa aritu…tak guna-guna dok simpan elok je dalam kotak…apa barang kan beli tapi tak guna…..First time memasak sup menggunakan periuk tekanan (pressure cooker) agak menakutkan dan memberi tekanan kepada kakakecik..

 

Sememangnya kakakecik mengaku…serius kakakecik tatau nak guna camne periuk tu..terpaksa baca paham manual nya..nak tutup bagi ketat penutup periuk tu pun tatau dari arah mana..teruk kan kakakecik…elok dah setengah jam daging + air dok atas api…dok bunyi wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit wiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit dengan berasap….alamak….riso nya…mau tak riso abg on kata…meletop tatau la….huhuhu…

 

Selepas setengah jam tu..nak buka penutup periuk tu ketat plak..p gtau mak..mak kata kena bagi sejuk dulu..tak pun curah air..bagi cepat sejuk….kakakecik dengan tenaga yang tak seberapa nie..angkat la pressure cooker yang agak berat dengan isi air dan daging ke sinki..curah2 air paip…dah boleh buka…waaaaaaaaah banyak lagi air dalam periuk nie..tapi bunyi macam dah nak kering…

 

Alang-alang dah buka pressure cooker tu..kakakecik masukkan sup yang telah ditumis, dimasukkan rempah ratus ke dalam pressure cooker…EH sebelum tu kakakecik masukkan daging dan stok nya dalam periuk sup yang telah ditumis..tapi risau takut meruap (teringat Fienaz time nie)…terpaksa la tuang semula sup daging tu dalam pressure cooker..buat penat je kan kakakecik nie…buat kerja dua kali…nak tunjuk rajin lebih plak…biarkan sup tu sejam..dengan periuk dok berbunyi isyarat daging dah empuk gamaknya…….bila dah agak okey..sejuk kan….pergh memang lembut gila daging nya…..tak sabar nak balik makan sup petang nie….

 

pssst : mak kata lepas nie nak wat serunding boleh la rebus daging dalam periuk tu.

8 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

ooo ada bunyi witt witt eh.lum ada rezeki nk beli lg.nnt nk cari gak la.tak tau brand apa yg ok

Citarasa Rinduan said... [Reply]

produk amway kan?..
hehehehe.
lama2 dh terro

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Lydia Miza(Aidyl Azim) a;a ada bunyi tapi tak sekuat bunyi cerek la...tp boleh dengar jauh gak la...

shida pun yg mak punya...nanti awak beli boleh selalu wat sup tulang

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Citarasa Rinduan tatau la produk amway ke apa ayu..mak yg beli..rasa2 nya bukan amway punya kot...

1st time kan terkejut la skit..harap2 lepas nie ok la

kiera'sakura said... [Reply]

kak. periuk tue ngorat akak ek? hahahahahaaha :p

Wan Mat Isa said... [Reply]

Jgn lupa bubuh mnyk kat bibir tutup spy mudah buka ikut lawan jam

Wan Mat Isa said... [Reply]

Jgn lupa bubuh mnyk kat bibir tutup spy mudah buka ikut lawan jam

Matdin said... [Reply]

Periuk tu ckp piweet!!!! Eh? Hehehe...

jom jenguk sini