Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, November 1, 2012

Jom Memasak : Cornflakes Coklat

Assalamualaikum dan Selamat Petang…

 

Kalau raya-raya (raya haji dan raya puasa je) sebelum nie kakakecik buat cornflakes madu aje…tapi untuk raya haji kali nie kakakecik menerai buat cornflakes coklat yang mudah kerana tak perlu masukkan dalam oven…mau plak buat sorang-sorang…heehee…EH mak tolong la malam buat cornflakes coklat nie..mak tolong tabur2kan manik urai warna warni…Terima Kasih mak…

 

Tapi kan….anak2 buah shida tak nak cornflakes coklat nie..dorang nak cornflakes madu…mana la ateh sempat nak buat sorang2 cornflakes madu kan nak kena masuk oven..alahai ampa nie..sekali sekala ateh nak jugak tukar selera…walau ateh x makan…boring la asyik benda yang sama dari 15 tahun lalu….

 

Resepi cornflakes coklat nie kakakecik ambil di blog Ita Yuzie, ENTRY ini..Jom kita semak resepi yang kakakecik telah tokok tambah:

cornflakes

RESEPI : CORNFLAKES COKLAT

BAHAN-BAHAN

  • 500g cornflakes
  • 300 gram kacang shangton yang telah dicincang2 (kalau nak sedap guna almond strip yang telah di panggang @ sangai dulu sampai rangup)
  • 400g coklat masak
  • bebola manik warna warni untuk hiasan

CARA-CARA

  1. Cairkan coklat masak dengan kaedah double boiler (kalau boleh guna mangkuk steel @ kaca yg besar agak2 muat untuk sebatikan semua bahan2)
  2. Bila coklat dah cair & tidak berketul, masukkan cornflakes & badam tadi
    gaul sampai semua bersalut & rata
  3. Sudukan atas papercup dengan segera
  4. Hiaskan dengan memanik warna warni
  5. Letak bawah kipas @ biar sehingga coklat keras
  6. Biar seketika sebelum disimpan dalam bekas kedap udara

Dah siap.... mudahkan tak perlu oven tak perlu mixer hanya perlu rice cooker..kenapa..nie cara mudah nak bagi coklat cair, tengok la tips yang dikongsi oleh Ita dalam entry nya ini

 

*TIPS DARI ITA YUZIE: kalau takut coklat keras sebelum siap sudukan dalam paper cup, boleh letak mangkuk steel atas rice cooker yg ada air menggelegak & "on" kan suisnya.

7 comments:

Mr. Straw said... [Reply]

rajin sggh

kiera'sakura said... [Reply]

kira pun lagi suka yg madu dari coklat. hihihi

tp skang dah tak suka makan. jemu sbb dlu tiap kali raya along mesti buat cornflakes nie

CikSpek said... [Reply]

suka madu dr coklat :)

Citarasa Rinduan said... [Reply]

i likeeee

Thempty Yanty said... [Reply]

Ty suka cornflake madu je!

ct kektus said... [Reply]

nyum nyum. sedapnya. :D

Anonymous said... [Reply]

Akak..Yg almond stripes tu kalau tak letak boleh tak?