Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, January 16, 2012

Kek Karamel Kali Kedua…Strawberry Coklat..Balas Bekas

Assalamualaikum……maaf kakakecik masih lagi up entry makan-makan..al-maklum la cuti 3 hari di rumah…macam2 la yang kakakecik masak di dapur tu…di hari Sabtu…buat kali keduanya kakakecik buat kek karamel..kalau di pagi hari kakakecik buat kek karamel pandan orange…petang nya pulak strawberry coklat…memang sedap la kek nie…(bukan nak puji masakan sendiri tapi memang sedap pun) mak sedara siap tanya kot…caramel tu beli yang siap ke…tak lah mak ngah.. “cheq buat sendiri”… si sepupu la (anak mak ngah) siap suruh senaraikan barang2 yang perlu utk buat kek karamel dan bila2 senang mintak kakakecik pergi rumah dorang..buat kek karamel..dorang nak tengok teknik2 nya kot..alahai kakakecik pun 1st time buat dan tengok2 di internet je…tapi xpe..kakakecik bukan jenis kedekut ilmu..tak salah kita kongsi kan…

 

kek karamel coklat

Nampak macam ice cream le plak…kan kan…aik kata strawberry kenapa tak wana merah pun…plain je…sebenarnya kakakecik just letak essen strawberry je…

 

Alhamdulillah malam tu jugak habis kek karamel kakakecik buat nie..selain makan2..kakakecik bagi dengan mak ngah dan mak nyang untuk balas bekas dorang…masa mak sakit dok hospital adik2 ipar mak nie bawak makanan utk mak..so kakakecik tak kan nak bagi bekas kosong balik kan..so kena la wat something..tak puas lak rasanya kakakecik makan aritu,macam nak buat lagi..tapi bukan malam nie ok…

 

Resepi mai klik kat SINI

 

pssst : petua untuk membuat “Meringue”, apa yang kakakecik dapat dari Dapur KakZu…pastikan telur kuning dan setitik air pun tak ada dalam telur putih..kalau x meringue x menjadi dan kek akan jadi mcm bengkak…alhmdlah kakakecik buat menjadi…tak guna cream of tartar pun boleh jugak..so jgan risau sapa yang xde cream of tartar..xperlu susah p beli noo

5 comments:

Rozuan Ismail said... [Reply]

huhu.akak ni saje kan.buat lapar je

Muslimah Optimis said... [Reply]

balik nanti nak buat lah

Iffah Afeefah said... [Reply]

lawa sgt kak

suke tgk

haniesaad said... [Reply]

sedapnya kak. meleleh ayaq liuq tgk kek akak.

Mama Ema said... [Reply]

suka kakchik masak kek-kek bagai ni..