Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, December 23, 2010

~Kek Gula Hangus~

salam....dah lama sebenarnya shda teringin nak wat kek gula hangus (KGH) nie....shda mmg suka sgt makan...dulu mak selalu beli utk bfst...pastu jiran pun selalu buat n kasi makan...bila dok blog walker ke blog masakan (hana, mat gebu n lain2) terjupe la resepi KGH nie....rasa mcm sedap je...teringin gak nak wat sendiri...so apa g amik la resepi kat blog hana.....mengikut / berdasarkan blog hana resepi nie hana amik dr widad kat myresepi...


Bahan-bahan
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 sk soda bikarbonat- hana ltk 1sk je
  • 4 biji telur
  • 2 sb mentega
Cara-cara
  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam.
so semalam memandangkan shda cuti sebab bawak adik g hosp..balik umah rehat2 sampai tertido(almaklum la ujan) bila terjaga tu terus terpk nak wat KGH nie..dok kira2 jam cukup nie malam t leh bakar.....sebenarnya target nak wat nie jumaat last week tp shda terlupa bawak balik resepi yg dah print out....tepung, b/soda, telur sume dah beli jumaat lepas....tp alangkah hampa nyer bila shda check tepung yg shda beli mak dah wat roti canai....shda terpaksa la p mintak tepung kat umah tokcik...hahha..secawan nak p beli x padan....hehhee...

shda perap cmne hana suggest....shda perap hampir 4jam tu pun adik dok kelam kabut tanya bila nak bakar...mula2 adik egtkan agar2..hehehe....

guna oven kecik je

kenapa jadi cmni erk pastu bhgn bawah tgh2 mcm berlubang


ini hasil nya...alhmdulillah...menjadi lubang2 nyer...


psstt: nak bg hitam kena bg hangus erk gula tu....sebab shda wat perang2 je....memang setelah masuk kan butter akan keras ke air gula.....so sapa yg ada pengalaman tolong gtau erk...

2 comments:

pekaka said... [Reply]

ermm sedapnyer nmpk....tuk sy rasa xder ker...

CaHaYaNuRQaSiH said... [Reply]

nampak je sedap erk....
tu belum makan g...hehehe...
kalau makan sure nak lagi...
i'allah jumaat nie nak wat puding caramel lak