Assalamualaikum….
Yes…shida dah boleh buat keropok lekor sendiri….tapi xde la sesedap kepok lekor terengganu dan kelantan…tapi yang penting..mak, adik suka…mak siap minta buat lagi…i’allah mak esok2 cheq buat..harap2 rasa mcm kelantan or ganu punya kan…lepas nie tak perlu dok ngidam nak makan kepok lekor..janji ada ikan dan tepung ubi…pasti menjadi…
Keropok lekor nie memang dah lama shida nak cuba buat sendiri…dulu masa sunah adikeciku up entry INI shida ingatkan En Adnan Mat Gebu kita buat sendiri…huhuhu..baru nak tengok resepi nya…tetapi memandangkan keinginan nak buat tu tinggi selepas tv3 ke rtm siarkan tentang keropok lekor losong…esok nya terus shida search resepi….hehhee…akhirnya shida dapat…semalam ia menjadi kenyataan….
Bahan2
- 1kg ikan kembung/selayang/mackerel
- 240-260ml tepung kanji/sagu/ubi
- air utk merebus
- minyak utk menggoreng
- garam secukup rasa
- serbuk perasa – optional
Cara membuatnya:
- asingkan isi dari tulang ikan kalau guna ikan mackerel kena siatkan dulu kulit ikan supaya senang untuk blend
siat dari kepala hingga ke ekor ikan - kisar isi ikan hingga hancur
- campurkan isi tadi dengan tepung dan garam
- uli sebati dan bentukkan memanjang
- jerang air hingga mendidih kemudian rebus hingga keropok timbul
- angkat dan toskan sebelum dihiris nipis dan goreng keropok hingga masak
Selamat mencuba…