PETIS...apa dia ye petis tu...bila google paste char keow teow...rata2 resepi guna petis...cheq tatau nie...betis tau la...hehe
PETIS = OTAK UDANG
PETIS...apa dia ye petis tu...bila google paste char keow teow...rata2 resepi guna petis...cheq tatau nie...betis tau la...hehe
PETIS = OTAK UDANG
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Kawasan kakakecik kembali berjerebu sejak semalam…pagi semalam time drive kerja da nampak kabus..tapi time balik keje tu makin kabur je..eh tak kan la kabus petang2 hari kan…nie sah sahih jerebu…Malam bila keluar nak hantar kek karamel, cahaya lampu pun malap je nampak….semua nya diselubungi jerebu….
Pagi nie…makin tebal kabusnya…eh makin teruk jerebu nya…sesekali berangan dok tempat tinggi dan sejuk…hahaha..suka suki je kan kakakecik nie..
Dah tak nampak bukit bukau di seberang sawah sana…
Awan…tiang pencawang telefon tu pun tak nampak da…beza sangat dengan gambar di entry 2 Syawal 3 tahun lalu…
Rindu Awan…
psst : Tempat korang camne…jerebu tak?
Jom kita ber’shuffle’ eh eh bukan nari shuffle tu…silap la…shepherd…shepherd pie..kalau sapa yang suka gila kentang macam kakakecik mesti suka la shepherd pie nie..Walau pun kakakecik tak makan kentang putar KFC tu..shepherd pie berketul2 kakakecik boleh makan. Eh, bukan je kakakecik suka ye…mak pun dah tangkap muat masuk mulut tau..kami sekeluarga start makan nie bila minggu terakhir Ramadhan aritu Kak Munirah dok ada di rumah..dia la wat, bukan sekali tapi dua kali…makan berebut2..
Sebenarnya sebelum Kak Munirah wat, kakakecik memang teringin da nak buat bila ternampak Ruzz post di instagram nya..terus tanya resepi..hehe..apa benda yang berasaskan kentang cepat2 je mintak resepi ye dak…hehe..tapi petang semalam baru la kesempatan kakakecik buat..itu pun mak dok sebut2 je chepel hahaha…
Resepi nie mudah tapi renyah skit la..hehe…kalau nak mencuba di alu2kan…
Resepi : Shepherd Pie Daging
Bahan-bahan Pie
Cara-caranya :
***kakakecik ada tambah daun sup dan daun bawang
Bahan- bahan Inti daging
Cara-cara buat inti daging
Dah siap kentang untuk pie dan inti daging nie…so, tunggu apa lagi jom kita sediakan shepherd pie..Sediakan bekas pie yang aluminium tu..kakakecik guna bekas aluminium panjang je, nak guna loyang pun boleh jugak..nak guna bekas comel2 yang porselin pun boleh..
Selamat mencuba
p/s : jika guna bekas besar…dan nak potong biarkan ia sejuk dahulu..kalau tak nanti terburai habis..hehe
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Hari nie 18 Ogos 2013…hari pertama bekerja setelah cuti panjang bermula satu hingga tujuh belas Ogos…perghh…lama gila kakakecik cuti raya tahun nie…kalah budak2 sekolah dan orang kawen…Jangan jeles..sapa yang boleh bagi cuti panjang macam nie tanpa isi borang dan sain…hehe….sendiri mau tau la..
Okey okey tak nak bagi korang jeles…walau kakakecik cuti panjang tak bermakna kakakecik dok goyang kaki lepak santai atas katil di dalam bilik (eh ada jugak la macam ni tiga pat kali dalam tempoh 17 hari tu). Boleh dikatakan sepanjang tujuh belas hari cuti sempena raya posa ada je yang kakakecik buat..bermula dengan persiapan menyambut hari raya…buat biskut2 raya…masuk je minggu nak raya…ahad dah start siapkan tempahan kek karamel sehingga la hari raya ke-empat..Raya pun tak sempat ke mana sangat..Raya pertama awal tu hanya siapkan bihun soto, tenghari skit ke rumah Tok Wan dan sedara2 lain di dalam kampung…lewat petang balik kampung sebelah ayah..beraya dengan Tok yang tengah sakit..
Hajat di hati 13hb dah nak start kerja..tapi itu la da tak pergi beraya mana lagi..raya kelima kebetulan Dik Ilah start cuti setelah kerja sehingga raya ke-4. So, raya kelima tu la baru ke rumah Mak Cik, Dek Nasz dan Mak Teh Yah…Dah tak jadi keja ari Selasa 13hb..
Rabu 14hb nak la masuk kerja…tup2 pagi Rabu, mak call suruh bawak kain baju mak ayah ke rumah Mak Teh.sebab keadaan tok dah tenat, tak sanggup nak tinggalkan..Dalam pukul 11 lebih kami bertiga, kakakecik, Dik Ilah dan Sorfina ke rumah Mak Teh…Sepanjang tenghari Rabu(Raya Ke-6) kakakecik berada di rumah Mak Teh..keadaan tok semakin tenat/ nazak masa pukul 6.00 petang…6.45 petang tok menghembuskan nafas terakhirnya dengan tenang sekali. Dan inilah kali pertama kakakecik melihat seorang insan terdekat pergi menemui penciptaNya depan mata…Khamis (Genap seminggu beraya) pukul 11.00 pagi tok dikebumikan….Al-Fatihah untuk arwah tok..semoga arwah tok ditempatkan di kalangan orang2 beriman…
Bermula malam pertama hingga ke tujuh, setiap petang or malam kakakecik serta mak ayah akan berulang alik ke kampung untuk tahlil arwah tok…Nie pun tak sempat lagi nak buat tart nenas yang orang tempah..InsyaAllah kakakecik akan sedaya upaya menyiapkan tempahan tu…
pssst : Mesti jiran-jiran kiri kanan kedai nie tertanya2 kan kenapa la kakakecik cuti lama sangat…jangan satgi depa dok kata kakakecik cuti kahwin da la…tengok jari tak berinai pun kan..hehee
**Tahun ni tiada open house, tapi Khamis malam Jumaat nie ada wat tahlil di rumah..jemput la datang**
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Projek seterusnya untuk hari lebaran tahun nie adalah menggentel, menekan dan menggulung atau lebih mudah mengetart. Kali ni kakakecik buat awal..sebab 2 hari terakhir Ramadhan dah tak mau lagi membuat biskut raya..nak tumpu ke tempahan kek karamel sahaja. Alhamdulillah tahun nie masih ada lagi rezeki untuk kek karamel..Next year macam ada projek baru je…
Okey abaikan projek projek itu…Tart nenas/tart gulung nie kakakecik masih mengguna kan resepi Mak Tie, dah lebih 10 tahun kakakecik setia dengan resepi nie..memang ikut step gulungan yang Mak Tie ajar dan atas permukaan tart pun tak di sapu telur..masih mengekalkan keaslian tart gulung Mak Tie..just jem je dah tak buat sendiri..dop sempat..kakakecik beli jem nenas jenama Nona..sekilo baru RM7.50…banyak tu…masih ada berbaki lagi…
Kekonon nak guna acuan baru..sanggup beli acuan gedabak besar tu..tapi hasilnya amat tak puas hati..bila gulung dia pecah…da la hampir 2 loyang besar da kak Ja tekan..kecian dia…last2 kami guna acuan biasa guna yang kecik tu..Tu la jangan derhaka akan tatacara tart Mak Tie.
RESEPI : TART NENAS/TART GULUNG MAK TIE
BAHAN-BAHAN :
CARA-CARA MEMBUATNYA :
Alhamdulillh tart nie menjadi kesukaan family kakakecik terutama kak Munirah..malam kami mengetart dia sampai balik dr Perlis…dan dan duduk nak makan panas2..kata nya tart ateh buat sedap…ikutkan memang da de orang nak tempah pun tart ni..tapi kakakecik tak terima..dulu masa kak Ja dik Ilah tak kawen lagi kakakecik memang ada ambik tempahan biskut nie pun. InsyaAllah tahun depan boleh la kot buka tempahan biskut raya..
Selamat Mencuba.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Setiap rumah kalau berhari raya mesti kebanyakan nya ada biskut nie kan..Biskut apa..biskut almond london…ini adalah tahun ke3 rasa nya kakakecik buat sendiri..Alhamdulillah atas resepi almond london perkongsian PCM di Tiffin Biru…kakakecik telah jatuh cinta dengan resepi yang dikongsi..sekali buat bukan satu adunan tapi dua adunan…dapat la 2 balang tinggi.. banyak ke..itu pun belum tentu cukup…almaklum la pakat nak bawak tupperware sendiri hehhe untuk bawak balik umah masing2…
RESEPI : ALMOND LONDON
BAHAN-BAHANNYA :
125 gram mentega berkualiti tinggi
225 g tepung gandum*
1 camca teh emplex (penggaring biskut)*(*disatukan dan ayak)
70 g gula aising
1 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
150 biji badam berkulit (kurang lebih)
BAHAN HIASAN :
300 gram coklat masakan
1/3 camca teh lemak sayur
Badam cincang secukupnya, dipanggang harum
CARA MEMBUATNYA :
Badam tadi digoreng hingga kuning keemasan. Tuang minyak dalam kuali, masukkan badam tadi dalam minyak sejuk. Hidupkan api sederhana dan biar badam tergoreng secara perlahan2 hingga kuning keemasan, kacau sekali sekala. Angkat, toskan dan letak atas beberapa helai paper towel. Sejukkan.
Putar mentega, gula aising dan esen vanilla hingga sebati. Masukkan kuning telur dan putar hingga rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dan adunan menjadi doh yang lembut. Bulat2 kan doh dan rehatkan sekejap, tutup dengan kitchen towel bersih yang telah dilembapkan.
Ambil secubit doh tadi, balutkan pada sebiji badam, bentukkan bujur dan susun dalam dulang pembakar. Buat hingga siap. Bakar pada suhu 175C selama 20 minit atau kuning keemasan. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya.
Cairkan coklat masakan dengan kaedah double-boiler, masukkan lemak sayur, kacau rata. Ambil sebiji almond london togel tadi, letak dalam paper cup kecil, sudukan 3/4 camca teh coklat cair tadi sehingga menyelimuti almond london. Susun dalam loyang pembakar. Buat lagi dan susun rapat2 seperti dalam gambar diatas. Tabur sedikit badam cincang sementara coklat masih cair. Biar coklat mengeras dan boleh simpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba semua, sekali mencuba pasti nak buat lagi tahun depan...
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Buat pertama kali nya Ainur terpaksa ditinggalkan di kampung untuk berhari raya di sini. Ibu dan abah nya ada tuntutan kerja. Ibu kerja pada hari raya hingga raya ke4. Abah nya plak kena pergi Sabah selama sebulan..Kecian Ainur Sorfina kena tinggal…Nasib baik la Sorfina tak pandai lagi tanya…tapi dari segi reaksi riak wajah nya…tahu dia mencari2 ibu nya..kadangkala nampak dia sedih je..luluh juga hati Ateh melihat nya..Macam petang semalam sebelum berbuka dok mintak suruh dukung je…
Alhamdulillah Sorfina dikelilingi abang2 dan kak2 sepupu yang rajin melayan nya..Kak Aisya kekonon nak bancuhkan susu untuk Adik Sorfina, sekali dia hanya boleh datang siang sahaja..homesick tak boleh tinggal umah taman..hahhaa..cakap kemas bukan main..Malam tadi rasa nya dia hanya bangun sekali sahaja…tidur dengan Achu nya…anak mama kata kan..Tapi kain pelikat Abahnya pasti kena ada di sisi nya masa tido…sebab nya bila dia berenggang dengan abahnya dia akan demam..dengan ibu ini adalah kali pertama..kita tengok la camne keadaan je nanti…harap Sorfina okey la..
Tapi camne nanti bila raya kedua hingga raya ke empat..abang2 dan kakak2 sepupu nya pakat balik Perak umah keluarga masing2…Adakah Ateh, Tok, Achu nak ikut beraya di Perak juga..keputusan belum lagi di buat…
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
German Cookies…resepi mudah yang menarik hati dan minat kakakecik untuk mencuba nya tahun nie.. Hajat di hati nak ada perubahan biskut raya tahun nie…asyik2 biskut yang sama je setiap tahun.x syok jugak kan…Pada mula nya kakakecik ternampak myKembo Shida Anwar post kat wall dia..kalau x silap daripada page group Buku Resepi ke apa ntah..tengok je guna tepung apa..ooo tepung kentang…nak kena beli la la tepung nya if nak buat kan…
Rabu..selepas tutup kedai…singgah bakery di Pendang untuk membeli tepung kentang…jenguk2 ada tepung ready made.instant punya untuk germany cookies..tapi kakakecik tak beli pun…mana mencabar kan guna tepung dah siap semua..hehehe…
Tup2 khamis tu nampak kak Yatie Sinar Kehidupan share German Cookies nya di FB…lagi la kakaecik bersemangat unuk buat nya…Petang tu jugak kakakecik buat..hehehe…
Resepi : German Cookies
BAHAN-BAHANNYA :
CARA MEMBUATNYA :
***1 adunan dpt lebih kurang 70+ keping.. kalau nak lebih gandakan adunan..Kakakecik buat 2 adunan..
Alhamdulillah…biskut nie mendapat keluluasan piawaian Abang On…dia kat sedap..tapi mak lak kata xleh makan sebab dia cair bila di dalam mulut..hehehe..Selamat mencuba biskut mudah tanpa telur nie..berbaloi sebab sedap…
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Puasa tahun nie tak de lagi buat laksam untuk berbuka.dah 2 kali beli di gerai.tapi laksam nya bukan laksam terengganu kuah putih tu. Jumaat baru2 nie..mak ada sebut nak makan laksam..lagipun mak tak berapa nak sihat. So, semalam kakakecik pun melapis dan mengukus laksam..puas makan sebab buat sendiri berulang kali boleh makan..
Resepi nya…macam resepi sebelum2 nie..tapi semalam kakakecik buat 2 adunan….
RESEPI : LAKSAM
BAHAN-BAHAN
Mee laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam
Kuah
ikan kembung [direbus dan dibuang tulang macam buat laksa]
sedikit halia -dikisar
sedikit bawang putih –dkisar
bawang besar/merah –dikisar
lada hitam -dikisar
santan secukupnya
asam keping/ asam gelugur
garam dan gula secukupnya
Ulam
timun, kacang panjang, taugeh, bawang besar.
Sambal
cili masak merah
cili padi
belacan
garam secukupnya
Cara membuat mee laksam:
Gaulkan semua bahan. sapu tudung periuk dengan sedikit minyak masak. ambik sedikit adunan dan ratakan diatas tudung periuk. kukus sehingga masak. dan gulung.
Ulang sehingga adunan habis.
Cara membuat kuah laksam:
Kisar isi ikan.(yang telah diasingkan tulang dan isi)
Halia, bawang putih, bawang besar dan lada hitam dikisar bersama dan dituangkan ke dalam peiuk berisi ikan.
Masukkan santan pekat.
Kemudian masukkan asam keping, garam secukupnya.
Kuah dimasak sehingga sedikit pekat.
Cara membuat sambal cili:
Tumbuk kesemua bahan sehingga lumat. sedia dimakan bersama laksam.
Selamat Mencuba ye…laksam style gini da menjadi kegemaran family kakakecik.tapi tu la kak ipar kakakecik kak tie boleh lak dia g makan dengan kicap hahaa..lawak ngat eh…ingat laksa ke apa…raya nie macam nak buat hari raya ke3 or ke4…
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..
Biskut kedua yang kakakecik mengukis untuk AidilFitri tahun nie adalah Choco Chip Cookies..Pertama buat tau setelah tergoda tengok Ayu dan Lydia Miza buat...alhamdulillah menjadi…Resepi kakakecik dapat daripada blog Kak Yatie Sinar Kehidupan, thanks kak Yatie share resepi nya
Kakakecik bahagikan adunan kepada dua bahagian…satu bahagian dibiarkan plain dan satu bahagian lagi letak serbuk koko..hehe..tapi mak mintak buat lagi yang plain..alahai mak choco chip da habis la…next time ye kita buat..mak banyak tolong kakakecik masa buat biskut nie…terima kasih mak…
Resepi : Choco Chip Cookies
Bahan-bahan :
Tips daripada Noorsha
Selamat Mengukis
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
Kakakecik last kerja Rabu lepas…Khamis dah start cuti…terpaksa cuti awal memandang kan satu jenis biskut pun tak buat lagi…sebab 2 hari terakhir puasa nak tumpu siapkan tempahan kek karamel sahaja….
Biskut sarang semut adalah biskut pertama kakakecik mengukis bagi tahun nie..dah lama sebenarnya tak buat biskut sarang semut…bekas acuan sagat yang ayah buat pun dah tatau hilang ke mana..Resepi pun bukan guna resepi turun temurun selama nie..mencuba resepi baru…Resepi nya kakakecik dapat daripada blog 1001 rasa, Noorsha..resepi asal Chef Hanielieza..
Jom kita semak resepinya mana tau korang nak cuba buat kan..
RESEPI SARANG SEMUT
Resepi Asal : Chef Hanieliza
Bahan-Bahannya :
Hiasan
Cara Membuatnya :