Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, November 21, 2013

Jom Memasak : Roti Puri

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 roti puri 

Semalam dan hari ni…redup nyaman je cuaca di kawasan kakakecik..semalam hujan sepanjang hari membasahi bumi…manja2 je turun nya…kalau hujan2 nie makan roti cicah kari sedap jugak kan..Kakakecik teringat gulai ayam yang mak buat tu masih ada..elok lagi tak basi…apa lagi google la resepi roti puri…kakakecik dapat 2-3 resepi yang berlainan..tapi kakakecik cuba resepi yang dikongsi di MyResepi…

 

Kalau dulu setiap kali bulan posa..bila buka posa ramai2 belah family ayah..Mak Teh Ah akan buat..sekilo tepung..berebut2 kadang kala tak cukup…Itu dulu je la..sekarang tak de lagi buka posa ramai2 gitu..Pastu kalau pergi Perlis..sure g makan di gerai depan Taman Guru Kangar..taman selepas TNB kat roundabout tu…Nie dah dapat resepi cuba la buat sendiri…Alhamdulillah menjadi.

 

RESEPI ROTI PURI

Resepi Asal: Yatiezaini (myR)

Bahan-bahan ( 12 biji )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 sudu kecil garam *
  • 3 sudu makan minyak masak *
  • 2 sudu makan gula * (boleh kurangkn jika x suka manis)
  • 175ml air panas *
  • 40-50ml air (jika perlu)
  • Minyak utk mengoreng

step roti puri

Cara-cara membuatnya :
  1. Satukan tepung gandum dan yis ke dalam satu bekas yang besar. Kemudian gaul rata.Ketepikan
  2. Satukan garam, gula, minyak masak dan air ke dalam periuk kecil. Panaskan atas api hingga gula hancur.
  3. Kemudian masukkan bahan yang dipanaskan itu ke dalam tepung (Sedikit demi sedikit) Gaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
  4. Dengan mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbuk roti (breadcrumb)
  5. Jika perlu, tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tangan dan menjadi doh
  6. Tutup doh dengan kain bersih yang dilembabkan terlebih dahulu.Perap doh selama 30min.Doh akan kembang sekali ganda dari saiz asal.
  7. Pastu boleh la dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil. Agak2 la saiz tu berapa ya.
  8. Canai doh seperti canai doh kuih karipap. Canai hingga habes doh dahulu.Barulah start menggoreng.
  9. Siap utk digoreng.....goreng sebijik sebijik ok...Gorengan dimulakan dengan doh yang pertama dicanai. Barulah roti sempat mengembang sementara menunggu turn untuk digoreng.

 

****Tips utk menggoreng :
Gunakan api yg kecil / sederhana, orang cakap kena pandai main api..kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mengelembong / naik kembong
Semasa mengoreng hdklan disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA

 

psst : kalau di pasir salak katanya panggil tepung tempek…tapi roti puri nie sama je kan dengan roti arab

Jom Memasak : Bihun Sup Ayam Bersambal Cili Merah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Terpaksa naip semua entry bihun sup ayam nie..petang semalam dah siap taip panjang berjela pun siap dengan resepi bagai..just nak masuk kan gambar sahaja lagi..Tup2 letrik xde…ingatkan akan ada dalam peti draft..rupa2nya tak de…uwaaaaaaa..nak tak nak arini kena la tekan keyboard semula…takmau biar tertangguh…nanti basi plak bihun sup tu..

bhun sup

Gara-gara bihun sup ayam..dah hampir 40jam kakakecik tak jamah nasi…asyik dok ulang makan bihun sup aje…last makan nasi ari buat sambal telur rebus goreng tu…tak pasal2 arini dok muntah angin..padan muka ang shida… Sebenarnya, kakakecik dah teringin benar nak makan bihun sup ayam bersambal cili merah nie..sampai ke Tanjung Dawai kakakecik jejaki..tapi itu la setakat boleh lepaskan keinginan sahaja..tak cukup lengkap bahan nya..makan tetap habis…sluuuurp sluuurp..Nak puas hati buat sendiri kan…So apa lagi 2 malam lepas kakakecik start la kerja gila wat sup ayam di malam hari..hahahaha..bila panggil kazen mai makan..dia kata beli ke.ye la mana de orang wat bihun sup malam2 kan…itu la nama nya kalau dah mengidam tu..cukup bahan jalan je…

  bhun sup tjg dawai

Bihun Sup Tanjung Dawai

 

Okey resepi nya…anggaran je ye…sup nya pun simple2 aje…lebih kurang orang lain buat jugak..

RESEPI : BIHUN SUP AYAM BERSAMBAL CILI MERAH

BAHAN A : BIHUN

  • 1 bungkus bihun
  • 2 sudu makan serbuk kunyit / pewarna kuning
  • Air secukupnya

Cara menyediakan bihun :

  1. Didihkan air untuk merebus bihun. Masuk kan pewarna kuning atau serbuk kunyit.
  2. Apabila air sudah mendidih masukkan bihun dan kacau-kacau sikit bagi bihun masak rata. Tutup api, biarkan sekejap bihun terendam dalam air tapi jangan terlalu lama nanti bihun lembik.
  3. Bial bihun dah masak, lembut. Toskan bihun sambik jirus dengan air paip. Balik2kan bihun dan biarkan bihun ditos hungga dihidang (supaya bihun tidak bergumpal dan mudah dileraikan apabila nak makan)

 

BAHAN B : KUAH SUP

  • 1/2 ekor ayam
  • 1 bungkus sup bunjut
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya
  • 1 batang daun sup (potong kasar)
  • 2 inci halia ***
  • 3 ulas bawang putih ***
  • 3 biji bawang merah ***
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga

Cara2 Membuatnya:

  1. Bahan-bahan yang tanda *** diketuk2 manja (tak halus tak kasar, biasa2 sahaja hasilnya) untuk dijadikan bahan tumis.
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan tumis bersama bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga hingga bawang keperangan dan wangi.
  3. Masukkan air  dan sup bunjut.
  4. Masukkan ayam dan tutup periuk biarkan ia mendidih. Masak sehingga ayam empuk.
  5. Bila ayam hampir empuk..masukkan daun sup dan perasakan dengan garam serta perasa secukupnya..biar merenih & ayam benar2 empuk.. tutup api..

**Jika dibuat cara merebus - Masukkan air dlm periuk dan segala bahan2 sekali gus dan rebuslah sehingga ayam empuk..baru tabur bawang goreng dan daun sup.

 

BAHAN C : SAMBAL CILI MERAH

  • 1 bungkus kecil serbuk cili
  • 1 cawan air (kakakecik ambik kuah sup)
  • 2 sudu gula
  • sedikit minyak utk menumis.

Cara-cara membuatnya :

  1. Panaskan minyak api perlahan,masukkan serbuk cili kacau jgn sampai hangit.
  2. Masukkan air dan gula.
  3. Kacau hingga sebati jangan ada yangg berketul. Biarkan ia pekat kacau2 sikit.
  4. Bila dah nampak pecah minyak.Tutup api, sedia untuk dihidangkan dengan bihun sup.
bawang goreng

 

BAHAN C : UNTUK HIASAN / TABUR

  • Ayam yang siap dipotong kecil (ambil dari kuah sup)
  • Daun bawang (hiris)
  • Cili merah (hiris)
  • Lobak masin hancur (dicuci & goreng sekejap)
  • Bawang goreng (lagi sedap kalau goreng sendiri…wangi)
  • Tauhu (goreng dan potong dadu)
  • Sambal Cili

 

Okey dah  siap semua, apa lagi amik mangkuk..isi bihun dan ayam yang telah dipotong. Hiaskan dengan bahan tabur. Masukkan kuah. Hidangkan dengan kuah sambal merah. Jangan lupa baca Bismillah dan doa makan.

 

Mesti ada yang tertanya2 kenapa yang kakakecik teringin benar nak makan bihun sup ayam bersambal cili merah ye….eh ke tak da yang nak tau pun sebabnya..hahaha,perasan plak macam orang nak tau…tak kisah la..nak jugak bagitau..Dulu, zaman kakakecik sekolah rendah dan menengah…lewat tahun 80an dan awal tahun 90an gitu, kat kampung kakakecik ada 1 gerai yang jual bihun sup ayam…Boleh kata selalu jugak la kakakecik dan kawan2 dok makan di situ…sambil makan borak…biasa la budak2 kan time tu..seronok je keja nya..lepas makan g main…memang sedap la bihun sup ayam Chop Pam tu..asal lak bihun sup Chop Pam…hahaha..arwah pakcik nie dulu keja kat loji air di kampung…depa dok kuarters..itu yang orang kampung panggil dia chop pam…Al-Fatihah untuk arwah yang telah kembali ke Rahmahtullah pada Awal Muharam baru2 nie…

 

Itu dulu selalu dapat makan, tapi sekarang nie susah nak cari kedai yang jual bihun sup ayam bersambal cili merah…kebanyakan jual bihun sup daging…kalau ada yang jual bihun sup ayam sambal merah pun..kekadang bahan tabur nya tak cukup..sokmo depa letak daun bawang dan bawang goreng..kalau ada yang letak tauhu goreng atau lobak asin tu…1bonus la mangkuk bihun sup tu….Itu yang boleh kakakecik buat sendiri dengan bawang goreng yang digoreng sendiri wangi je time hirup sup tu..puas makan berulang2…Okey Selamat Mencuba ye..

 

psst : esok holiday di seberang laut..

Tuesday, November 19, 2013

Jom Memasak : Sambal Telur Rebus Goreng

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Sehari dua ni rasa malas je nak ke dapur untuk masak bekalan tengahari di tempat kerja..dah la malas nak masak…malas plak nak keluar pegi beli makan..sanggup tahan lapar sampai sakit kepala..cukup la semalam je buat perangai begitu (padahal last week pun buat gak perangai malas tu). So arini dek tergoda dengan sambal tumis telur pengantin yang PCM buat..sememangnya kakakecik dah lama tak buat sambal telur nie…kakakecik pun pagi tadi buat la sambal telur rebus goreng..kenapa plak rebus goreng? jeng jeng tu kena baca sampai habis la ye…

smbl telur

Resepi tak de la buat ala2 PCM sebab kakakecik tak makan sotong kering..hehee..so nie resepi kakakecik…

Bahan-bahan :

  • 3 biji telur rebus yang dikupas kulit
  • 1 biji bawang besar, bahagia dua dan potong melintang
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 senduk cili kisar
  • garam dan gula secukup rasa
  • 5 biji bawang merah kecil (dimayang halus)**
  • 2 ulas bawang putih (dimayang halus) **
  • 1 batang serai (diketuk2 manja) **

Cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali, goreng telur rebus yang telah dikupas kulit hingga keperangan. Ketepikan.(ini la dinamakan telur rebus goreng)
  2. Dengan menggunakan lebihan minyak goreng telur tadi, tumis bahan bertanda ** hingga harum.
  3. Kemudian, cili kisar dan sedikit air. Masak hingga cili garing dan pecah minyak.
  4. Masukkan asam gelugur, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
  5. Akhir sekali masukkan bawang besar, kacau dan masak hingga bawang lembut. Curah la atas telur rebus yang dibelah dua..Selamat mencuba

Syukur, Bahagia dan Seronok

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Sabtu minggu lepas, kakakecik rasa bahagia dan seronok sangat bila dapat jamu sedara adik beradik dan sahabat yang kunjung ke rumah untuk menikmati laksa air tangan sendiri..Ada laksa kuah lemak..ada laksa kuah asam pedas..pilih je mana satu yang nak makan..Yang menjadi pilihan tentu la laksa kuah lemak…bertambah2 orang tu makan sampaikan mamanya terkejut..ada jugak yang langgar pantang semata2 laksa yang kakakecik buat..terharu nya…

laksa2

laksa1 

Syukur Alhamdullilah, mak pun nampak semakin sihat bila rumah penuh dengan sedara mara..Macam la ramai sangat kan..tapi dari tengahari hingga ke malam la rumah penuh..Bermula tengahari tu Kak Ja  anak beranak sampai, pastu Finaz dan Mama nya datang untuk temubual mak tentang bunga daun getah..Lewat petang, Mem Besar KBU: CIK GKSB plak sampai…lepas maghrib Abang On anak beranak…Pak Su anak beranak…Selepas isyak Pak Lang anak beranak…penuh riuh rumah dengan dorang semua..

sabtu2

sabtu1

Dah pakat balik semua..baru Abang Din anak beranak sampai dari Perlis..memang rasa macam hari raya plak hari tu..Laksa pun 4 peket habis..Yang best nya tu..bila masing2 dah kenyang makan laksa..dok pulun makan keropok lekor, keropok ikan dan buah2…Alhamdulillah seronok kan dapat kongsi rezeki dengan orang lain..

 

 

p/s : untuk mencuba laksakuah asam pedas boleh refer entry laksa utara..ada resepinya. Manakala untuk laksa kuah lemak..boleh ke entry laksa kuah lemak pendang mai…selamat mencuba ye

Thursday, November 14, 2013

Singgang Ikan Pembuka Selera

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Apa Khabar semua sahabat2 kalian..moga sihat hendaknya..Kakakecik dan Mak tak berapa nak sihat sangat..malam tadi dua-dua orang masuk tido awal…Bangun pagi nie buat manja dengan mak mengadu yang rasa nak demam dan pening je (sambil pegang dahi check tahap kepanasan)…Mak kata dia pun tak berapa nak sihat baik lagi..Ubat yang amik di PMC dah habis..

 

Yang paling best tu mak tanya nak makan apa..Masak ayaq ikan ke? Terus mengiaya kan sebab memang dalam hati kakakecik nak mintak mak buat masak ayaq ikan pun..erm, masak ayaq ikan tu camne ye…mungkin kalau kakakecik sebut singgang ramai yang tau kan..haaaaa masak tu la..yang simple mudah ringkas tapi sedap sangat..pembuka selera kalau demam x sihat nie..itu yang mampu di telan..Mak pun dah paham benar..kalau tak sihat tu je nak..

ikan singgang

Pagi tadi sebelum mai kerja makan dulu nasi putih dengan kuah singgang nie..sedap..Terima kasih mak buatkan masak ayaq ikan nie..sayang mak lebih..adik beradik yang lain jangan jeles ye…

Wednesday, November 13, 2013

Jom Memasak : Cheese Cake Meleleh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

IMG_20131108_160623

Mohon ampun dan maaf, dah bermingguan kakakecik tak conteng di sini..Sibuk menjaga mak di hospital selama seminggu…Mood blogging pun menurun sebagaimana mood untuk baking…2 minggu jugak la mixer tak disentuh..oven tak dipanaskan..

 

So khamis dan jumaat lepas kasi warming up skit, kalau tak start memang tak akan jalan la kan..walau ada keinginan..malam jumaat sebelum adik balik kampus wat sherperd pie, mak dok teringin..Alang-alang dah oven dikeluarkan..Jumaat tu kakakecik nak mencuba buat cheese cake..bahan dah beli sebelum raya haji lagi..Kekonon nak buat masa raya haji.tapi tak sempat..Jumaat lepas baru sempat buat..kebetulan Abang On dan Kak Tie buat makan2 skit sempena besday Saffiya…Boleh la bawak ke rumahnya..

 

Resepi..kakakecik ambik kat google je tak ingat ambik dari blog mana…mintak halal ye tuan punya resepi..Abaikan hiasan yang comot tu..

 IMG_20131108_160447

Resepi : Cheese Cake Meleleh

Untuk Kek:

  • 100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
  • 60g tepung jagung*
  • 1 sudu kecil baking powder*
  • 1 sudu besar ovalette
  • 100g gula kastor
  • 4 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
  • 75g mentega cair

Cara:

  1. Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
  2. Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
  3. Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.

 

Untuk Cream:

  • 250g cream cheese
  • 120g susu pekat manis
  • 50ml UHT Whipping cream

*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair

 

Untuk hiasan:

  • 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan:

  1. Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
  2. Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
  3. Parutkan cheddar cheese di atas kek.

 

Selamat Mencuba…Jangan tanya kakakecik sedap ke idak sebab kakakecik memang tak makan cheese cake..tapi kakak dan anak buah kata sedap..sedap la kot kalau tak, tak habis la :)