Coretan Terbaru KakakeciK

Tuesday, December 27, 2011

Jom Memasak : Puff Sardin

 

Assalamualaikum dan selamat petang…

 

Puff nie adik beradik karipap kan…curry puff…kakakecik memang suka makan karipap dan puff…teringat masa kat umah Mat Gebu akhir syawal aritu…layan sungguh puff dia buat…kami semua siap tapau lagi…dan kakakecik sendiri dah g cari kat tesco di alor setar..tetapi alangkah kuciwanya sebab tak de…sekali minggu lepas pergi sungai petani..target giant or tesco akan kakakecik terjah…YES YES…..puff pastry KAWAN kakakecik temui…itu pun jenuh menanya budak TESCO…depa plak tatau cmne rupa nya…kena plak terangkan…macam kes di TESCO Star Gate…dia bagi kulit popiah…dik nie kulit popiah la…ok mai sini tengok cmne rupa puff pastry ni

 

DSCN9120

ini la rupa bungkusan puff pastry…harga di TESCO Sg Petani Selatan RM 4.89 senang cite RM4.90 la sebungkus ada 10 keping

 

Sardin ada je dalam peti ais di rumah…so apa la menumis la..buat inti nya…simple2 sahaja…nak kena share gak ke bahan2 buat inti sardin nie…

 

Bahan-bahan :

Sardin dalam tin

Bawang Besar – potong dadu

Bawang Putih – potong dadu

Sos Cili

2-3 cili boh (kakakecik guna cili kering yang telah diblender)

Garam secukup rasa

Daun sup dan cili besar

Air

Puff Pastry

 

Cara Membuat :

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar, bawang putih hingga keperangan
  2. Masuk cili boh, sos cili dan juga air, kacau rata dan tumis hingga garing.
  3. Masukkan sardin. Kacau rata, tuang sedikit lagi air dan biar kering, jika perlu tambah garam. Sejukkan.
  4. Ambil sekeping puff pastry, letakkan 3/4 camca besar inti, ratakan dan tutup dengan bahagian berkelar, kemaskan dan tekan tepi2nya dengan garfu.
  5. Alih dalam dulang pembakar, sapu dengan telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 195C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan.
  6. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan...dan hasilnya…

puff sardin

Kenapa ye puff kakakecik ada yang terbuka  tepi nya…..uwaaaaaaaaaa…dah le mak n adik  x suka puff…kakakecik jugak kena habiskan…tak kisah la…lepas nie teringin nak wat bentuk macam INI

 

pssst : sedang makan kek coklat belated birthday..bakal pengantin buatkan special utk sepupu dia yang dok teringin nak makan kek cokelat nie

2 comments:

Iffah Afeefah said... [Reply]

senang je wt die

erm nk cube

y sng leyla try n error

Huda said... [Reply]

kita pun baru first time buat hari tu..tapi puff tuna..kira halal la walaupun tak semegah mat gebu punya..:)