Coretan Terbaru KakakeciK

Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan 1433H #3 : Menu Berbuka

Assalamualaikum…

Sepatutnya nie entry semalam, elok je kakakecik terasa nak buat entry nie baru teringat cik nikon s210 terlupa nak ambik di atas katil sebelah bantal pembaringan kakakecik..huhuhu…so terpaksa la ditunda ke hari nie.(masa kakakecik taip entry nie line TM xde…boring sangat)

 

3 Ramadhan hari terakhir adik berbuka kat umah, sebabnya 4 Ramadhan dah kena masuk hospital..kecian lak kat dia berbuka bersahur di hospital…so, awal-awal lagi dia dah req nak keow teow hailam berkuah…balik je keje sampai umah terus kakakecik ke dapur, tengok adik dah siap potong sayur dan daging…kakakecik hanya menumis dan membuat kuah nya je…mudah kerja kakakecik kan…

 DSCN9469 

Taraaaaaaaaaaaaaaaaaa..nie la dia keow teow hailam yang kakakecik buat untuk adik dan kami sekeluarga…makan sampai puas ye dik. Eh, tak kan berbuka dengan keow teow hailam je kot…tak de la macam tu ada lagi kuih lain..nasi pun ada….kalau tak sayang perut boleh la makan keow teow nie saja…Agak-agak nya apa la ye kuih sampingan bagi kami berbuka pada 3 ramadhan yang lepas….

  DSCN9466

kenal tak kuih-kuih dalam pinggan tu…yang 1 jenis tu mesti ramai yang tahu kan..MURTABAK…beli je banyak orang jual kat bazar tu antara sedap dengan tak je..yang nie beli kat kampung..up 3 biji dari 2 biji sehari sebelum nie…okey kakakecik kenal kan kuih yang sebelah bawang murtabak tu popia bilis…awin da tanya masa kami dok sms, “akak popia bilis tu camne ye” hehhee…awin awin..alahai nie kes sambal ikan bilis time sahur ada lebih..kebetulan kakakecik de beli kulit popia sabtu tu…so main taruk sambal bilis dan gulung, goreng je la…erm yang balut dengan daun pisang tu sapa tau nama nya….ye ke nama kuih tu…betul ke…nama kuih tu adalah tepung bungkus…ada juga orang panggil puteri tido sebilik ke apa ntah…yang pasti kakakecik semua panggil tepung bungkus…kuih nie mak wat time bulan posa je..hehhe…

DSCN9472

Nie rupa dalam nya…ada 2 biji kelapa manis dalam adunan tepung+santan tu…alamak resepi…tatau sangat la…korang cuba la google ye…sori…

 

pssst : semalam lawak la plak rasanya berbuka di atas katil hospital…

2 comments:

onie said... [Reply]

tepung bungkus my peberetttttttttttttt,hehe... mutabak dan juga keow teow hailam :D

Mrs. Abi said... [Reply]

besarnye popia bilis tu...hahahahahahahaha