Coretan Terbaru KakakeciK

Friday, March 16, 2012

Jom Memasak : Kek Karamel Dwi-Warna BIDAN TERJUN


Assalamualaikum…lintas langsung dari Kangar, Perlis

Kek Karamel Dwi Warna BIDAN TERJUN le plak macam-macam la kakakecik kasi nama untuk kek karamel.  Kek karamel kakakecik buat malam tadi oppps malam tadi plak..malam semalam  boleh dikatakan kek karamel BIDAN TERJUN… HAHHAHA…bukan nya apa kek karamel nie kakakecik buat selepas rasa macam tak cukup je puding permata dan puding rainbow marble yang kakakecik buat.. Tapi memang pun Kek Karamel adalah pilihan pertama untuk dijadikan pencuci mulut program tersebut…last minit petang sebelum hari program…Risda Pendang call tukar kan kepada puding sahaja… tu yang kakakecik buat puding permata dan puding rainbow marble…
DSCN8305
KEK KARAMEL DWI-WARNA
Bahan bahan:
GULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula
** taburkan gula pasir dalam loyang . Jadikan gulakan gula hangus. Ratakan pada keseluruhan loyang supaya kek tak melekat pade loyang
Bahagian atas ( karamel )1/2 tin susu cair @ 1 cawan penuh
70 gm gula castor
1/2 sudu teh vanilla
3 kuning telur
** Campurkan kesemua bahan di atas dan kacau dengan perlahan dan sebati, jangan sampai berbuih. Ketepikan

Lapisan kek (A)140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak
** campurkan air, kuning telur dan minyak masak hingga berbuih, dan masukkan gula..pukul lagi hingga kembang
** Masukkan tepung yang telah diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit, pukul lagi hingga sebati
** Ketepikan
Meringue (B)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 sudu teh krim tartar
**Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi, masukkan cream of tartar dan pukul hingga kembang dan  bila diterbalikkan bekas, telur tidak akan jatuh)
Campurkan A dan B..KACAU DENGAN TANGAN(spatula)..kaedah kaup balik, apabila sudah sebati, bahagikan kepada beberapa bahagian, warnakan setiap bahagian dengan warna yang disukai atau campurkan dengan perisa yang disukai. (kakakecik bahagikan kepada 4 adunan, 1-Pandan paste, 1- Oren, 1-Bluberry, dan 1 bahagian lagi coklat.
  1. Tapis dan masukkan karamel dalam loyang gula hangus (loyang saiz 8” atau 9”)
  2. Masukkan adunan kek yang telah diwarnakan secara berselang seli..kakakecik mulakan dengan 1senduk adunan pandan, 1 senduk perasa oren di atas perasa pandan, 1 senduk bluberry  atas lapisan adunan oren dan 1 senduk adunan coklat atas adunan bluberry ..dan begitu la seterusnya diselang seli sehingga adunan habis)
  3. Panaskan oven selama 10 minit
  4. 45 minit pertama guna api bawah dan 15 minit lagi api atas dan bawah pada suhu 180 darjah
  5. Bakar kek dengan kaedah double boiler dan gunakan air panas. (RUJUK DI SINI)
  6. Setelah masak biarkan 10-15minit, kek akan perlahan-lahan merenggang dari tepi loyang dan terbalikkan kek akan keluar dengan sendirinya dari loyang
  7. Sejukkan sekurang-kurangnya 1 jam dalam peti ais sebelum dipotong
Selamat mencuba
DSCN8279
Macam biasa la kan…buat 2 biji sekali gus…1 biji utk dessert program dan 1 biji lagi utk family makan…mak dah jatuh cinta dengan kek karamel
DSCN8287

Dah habis dah jom memasak untuk harini…nak pergi tolong adik buat aiskrim malaysia…dan rehat2 kan badan (dipaksa drive utk balik kjap lagi)

4 comments:

.: iEyLa :. said... [Reply]

yummmeehhh!!!

AMMAR YASIR said... [Reply]

Sedapnya... Mintak sikit boleh?

Jemput komen entri ni:
http://www.blogammar.com/hot-blogger-penipu/

eiela said... [Reply]

wah,,saya tak pernah try lg buat nih.

kiera'sakura said... [Reply]

x berkesempatan nak buat lagi.. ritu kakak ngn along smbut besday bdak bedua tue,, dh beli kek siap2... siap ada lebih lagi..huhuhu