Coretan Terbaru KakakeciK

Sunday, March 25, 2012

Selepas Lebih 20 Tahun, Kini Ku Jejaki Semula Dengan KBU

 

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Setelah hampir melebihi 20 tahun kakakecik tidak menjejak kan kedua-dua belah kaki kakakecik ini ke satu tempat peranginan di Pendang…akhirnya Jumaat lepas..kakakecik kembali menjejak kan sepasang kaki ini ke Bukit Perak…bukan Bukit Merah ye Dek Nasz…Bukit Perak bukan di Perak tetapi di Kedah dalam daerah Pendang…kawasan air terjun yang tak berapa nak terjun…

 

Semua ini adalah unplan…semua nya hanya kebetulan…Pakcu buat status di KBU…panas2 nie mandi air terjun best jugak…pastu Kiera plak gtau kalau tak balik kg (ipoh) boleh tak dia nak datang umah kakakecik untuk buat kek karamel…kakakecik on je dengan kiera…tup tup petang khamis tu Jucy post status di KBU..yang dia malas nak balik SP..so dia tanya la sesapa nak lepak dengan dia..masa dia post status tu Pakcu dan Wany ada di kedai Kakakecik…dan kakakecik plak tengah oncall dengan Kiera pasal Baju Tshirt KBU…apa lagi,terus suggest mai Pendang la…sanggup tu Kiera tangguh basuh baju kemas rumah semua ke hari Sabtu..sebab nak datang berkelah dengan kami adik beradik KBU…walaupun tak ramai tapi tetap best…

 

Pagi tu seawal jam 7.15pg kakakecik dah masuk dapur…nak sediakan sarapan pagi untuk mak ayah dan adik2 serta masakkan lauk untuk bawak ke Bukit Perak…untuk family bfst pagi tu kakakecik buat nasi lemak..alhmdlah sempat pun masak sebelum mak dan ayah pergi kursus haji..untuk KBU, masak lemak kari sardin, sambal belacan dan nasi putih… Pukul 10.45 jugak la baru kami bergerak ke Bukit Perak..kecian Pakcu dok tunggu di sana…sampai awal kot dia..kami mintak maaf ye Pakcu, Wany tersesat masa nak mai umah kak…ingatkan ikut jalan kampung cepat sampai kan Wany..sekali sesat..xpe jadikan ia sebagai pengalaman…Kakakecik memang dah tatau jalan ke Bukit Perak nie…simpang nak ke sana tahu la..lokasi tempat tatau..teruk tak…hahahaha..masa p dulu zaman budak2…la dah dewasa kan…

 

Ok ok tak mau melalut banyak…jom kita layan gamba kami berlima di Bukit Perak…

             

IMG_2545

rezeki kami berlima di tengahari jumaat lepas…Sedap kan..ada ikan kembung bakar, masak lemak kari sardin, rendang udang, telur dadar, sambal belacan dan ulam…

 

1

kakakecik dan kiera menggunting ikan…masa nie dok tahan geli je sebab tak biasa basuh ikan tanpa menggunakan air paip..selalu basuh cucuh air…huhuhu…Sedap nya ikan kembung tu..lemak manis…tanpa garam..bakar tawar…pakcu macam biasa la lelaki tunggal kena la pelekat hidupkan api jadikan bara…berpeluh2 pakcu…

 

2

Sementara tunggu ikan masak di bakar..bergambar dulu…gambar atas tu kakakecik mengipas bakal mempelai..sekali tengok macam budak2 main pengantin..hahaha…air kat atas nie jernih..bersih..nampak batu2 nya…

 

3

Ikan dah masak….tunggu lagi..makan la….makanan versi Pot Luck..pakat2 bawak sorang sejenis 2..jucy bawak sandwich, keira : rendang udang, wany : roti sosej, kentang goreng dan keropok ikan, pakcu : ikan tamban kering (dibakar) dan ulam, kakakecik : Masak lemak kari sardin, nasi, sambal belacan..ops air mineral dan air kuib syakira n jucy beli..air oren kakakecik bawak sebotol je..hehehe

 

5    4 Bila dah kenyang…nak berendam la…kami tak mandi pun…just lepak2 sembang2 dlm air je..haha…sedar tak sedar dah pukul 3 petang…dengan seluar baju basah nie kami semua balik..hahaha tanpa salin pakaian….sampai umah kakakecik semua pakat mandi..oppps pakcu balik kuala nerang la…

 

Thanks Jucy, kiera, pakcu dan wany…melapangkan masa jumaat lepas dan mengembalikan kakakecik ke Bukit Perak…mana yang tak dapat pergi tu..sila nangis sampai basah erk..hahahaha

7 comments:

cik AngguR said... [Reply]

melampau nya hahahahaha

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [Reply]

teringat masa kita p berkelah kat bukit wang hehe

Mat Gebu said... [Reply]

Comey jee duyung2 muslimah...haha...

fRaMe+LenSeS said... [Reply]

tak rasa pape. ahahha :P

Rozuan Ismail said... [Reply]

amboi, gathering bestnya

kiera'sakura said... [Reply]

sebenarnya kan, kira dok risau ikan tue hanyir sbb x basuh ngn asam..huhu

Cik Z@i Pen@nG said... [Reply]

syoknya...alahai...bl la leh join lg