Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, March 5, 2012

Jom Memasak : Kek Lapis Vanilla Coklat Berlapis-lapis2 COKLAT nya

 

Assalamualaikum…melapis dah menjadi rutin bulanan bagi kakakecik…kalau dulu sekali buat 1 adunan utk loyang 8 x 8 tapi sekarang nie dah makin mantop sekali buat 2 adunan sekali gus…20 biji telur, 1 kg butter, 2 tin susu pekat semua nya sekali adun….tapi part yang tak best nya mixer kat umah tu x boleh muat utk 2 adunan…tapi kakakecik nie hati waja bantai je buat dalam mixer tu…bila sampai part nak masukkan tepung kakakecik tukar ke bekas lain yang lebih besar dan guna mixer yang biasa punya..pegang sendiri…janji masa nak bagi butter n telur kembang tu kakakecik tak perlu tunggu n pegang mixer….boleh la buat kerja lain kan…

 

Sebenarnya kakakecik buat kek lapis vanilla coklat nie utk bawak ke event KBU..BBQ @Titi Hayun n Tawan Gunung Jerai… 1 biji memang khas utk KBU dan 1 biji lagi semestinya utk makan2 di rumah la…tapi malam tadi kakakecik hantar sedikit kepada Pejabat Giatmara Negeri Kedah…macam biasa la kan kakakecik masih setia menggunakan adunan yang telah kakakecik jatuh cinta sejak kali pertama menyentuh nya…adunan kek lapis pandan choco berry by Sunah Sakura (sampaikan mak masa makan kek lapis vanilla coklat masih lagi dok kata mak suka kek lapis yang ada wana hijau, merah,kuning tu…huhuhu sah2 la pandan choco berry….mak adunan nya sama je…just rasa je lain….dah tu mak kata x bau rasa horlick lak hahaha…macam2 la mak nie..makan je la :P )

 

Cer tengok aisya makan okey je….aisya skrg dah suka makan kek…dan dia suka tengok kakakecik masak…harap nanti dia boleh tolong kakakecik…

DSCN8200

 

DSCN8205 Kek Lapis Vanilla Coklat utk BBQ KBU…4 x 8 jugak la muat dalam bekas nie…

 

DSCN8196Ini semestinya untuk stok makan2 di rumah…pagi tadi hanya tinggal 1 ketul yang size 2 x 4 je lagi…

 

Resepi leh semak DI SINI…tetapi untuk kali ini kakakecik ubah sedikit susunan lapisan nya….(bukan sengaja) tak sengaja nie..terlebih bahagi adunan coklat tu banding vanilla…tengah2 melapis…sambil sukat2 la adunan nie…erm cmne nie adunan coklat terlebih plak..tanya kakak, dia kata sama je adunan tu…tapi kakakecik yakin adunan coklat tu lebih…terpikir la cmne nak buat nie…kalau tak nanti membazir dan tak cukup plak ketinggian nya…so terjadi la lapisan coklat di tengah2 tu 4 lapis…tapi ok la kan…lain skit..rasa still sama lagi…apa pun kita kena berani mencuba..yakin je masa buat…

 

SELAMAT MENCUBA

 

pssst : tak perlu kata apa2…melapis je kerja kakakecik…makan kek sokmo badan pun dah rasa kembang semacam..huhu

2 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

dapnyer...huhu.eh yg ni tak pki kaya eh?kaya dah habis la kat umah ni

Che Ruzaini Nick said... [Reply]

nik dapat rasa kek ni sabtu lepas... yummy2!