Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, March 5, 2012

Si Anak dan Emak Berperang Di Dapur

Assalamualaikum…

Jumaat lepas kakakecik dan emak berperang di dapur…berperang merebut bawang, pisau, dapur, kuali dan sebagainya untuk menyiapkan juadah tengahari…kalau jumaat sebelum2 nie kakakecik berperang sorang-sorang…tetiba jumaat lepas mak dah plan nak masak something yang dah lama kami sekeluarga tak makan…

DSCN8164 

Anak udang masak cabai (cili padi)…kebiasaan nya mak buat masak cabai ini menggunakan anak ikan yang “disaut” kat sawah pada musim orang ambil (tuai) padi… tetapi kerana keinginan yang tinggi nak makan masakan nie..anak udang pun boleh la…janji kena dengan tekak selera kita sekeluarga

 

DSCN8176

Kakakecik pulak buat sambal ikan bilis+petai…tak banyak pun buat…2keping petai dan segenggam ikan bilis sahaja…menu kami hari jumaat lepas amat simple tapi menyelerakan…

 

 

 

psssst : walau seringkas sesimple mana kita memasak…keikhlasan masa memasak tu penting…ikhlas masak dengan penuh kasih sayang….insyaAllah semua akan sedap apabila di makan…

7 comments:

.: iEyLa :. said... [Reply]

yummehh!!!
dapnye udang kecik2 tu kak..hihi

kiera'sakura said... [Reply]

terliur tgk udang tue..hhuhuhu

cik AngguR said... [Reply]

trliuQ tgk smbal petai

aDisH.sHidA said... [Reply]

@.: iEyLa :. nyum nyum...akka suka makan saja...meratah x mau makan dengan nasi

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura jmpt makan kiera hehehe..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@cik AngguR sue makan ke petai..ada yg xmakan petai..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

perghh ada smbl petai gak..nak!!!