Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, March 19, 2012

Tauchu….Terasa Jakun Nya Diri Ini

Assalamualaikum…

Tengahari hari ini..kakakecik sedikit merasa diri ini JAKUN…sebab nya sebelum kakakecik lunch (awal tak kakakecik lunch, pukul 12.30 dah lunch..gara2 tak bfst pagi tadi) godek2 la dapur tanpa sempadan…dok cari resepi mee rebus..teringin nak belajar buat mee rebus…mee kari…bila kakakecik jumpa resepi Mee Rebus Cik Ani…salah satu bahan nya..adalah TAUCHU…alamak…terus terpikir…mana nak beli tauchu nie…camne lak rupanya…parah la macam nie…kalau tak letak nanti x sedap mee rebus tu…

 

macam biasa la kan…kalau tatau kita jangan malu bertanya…so kakakecik tinggalkan komen kat entry CMG…sambil tu search la jugak kat google camne rupa Tauchu..tak nampak sangat camne…aduuuus…search kat web la…mana tau ada sapa2 yang baik hati cerita tentang Tauchu nie…alhamdulillah ada pun…thanks Kak Wana Potret Kasih yang kongsikan sedikit info tentang TAUCHU

 

Tapi….kat pendang nie..kedai mana ada jual erk..kebetulan time tu kakakecik ada sorang customer yang pernah buka kedai makan dan gerai yong tau fu….sekali lagi dengan muka selamba tak malu nya…kakakecik menanya “kak ton, kak ton…tauchu tu macam mana…kat mana ye ada jual tauchu tu?” HAHHAHAHA gelak dalam hati…jawapan Kak Ton “tauchu tu dalam botol, kat kedai cina dalam pekan pendang tu ada…kat pasaraya pun ada, nak buat apa tu” senyum simpul nya kakakecik..“erm nak buat mee kuah”…kak ton dengan baik hati nya bagitau…" jangan letak banyak tau..tauchu tu masin”…okey kak ton..terima kasih banyak2…muaaaaaaaaaaaaaaaaaaah (eh eh tak cium dia pun la)

Selama nie kakakecik ingatkan tauchu nie macam kekacang..kan ia dari kacang soya…tatau lak dia dah diperam dan di botol kan..Okey lepas nie boleh la kakakecik pergi cari TAUCHU…rupa nya yang dalam botol…kalau x jumpa botol macam nie jgn berat mulut tanya tauke kedai ye kakakecik…

4 comments:

.: iEyLa :. said... [Reply]

time kecik2 dlu arwah nenek slalu masak kangkung goreng campur tauchu..
skrang xpenah mkn dah..huhu

kiera'sakura said... [Reply]

buat gulai taucu pun sedap, buh ikan kayu...

Cik Sara said... [Reply]

Mak angkat kat Johor suka masak Tauchu.. Mak dekat rumah, dulu rajinlah juga buat masak tauchu, tapi sejak balik ke utara, tak masak tauchu dah....=D

heee..sama kan??=D

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Reply]

org wat yong taufoo mmg pki dlm sos mereka biaanya.kadang2 ada yg ganti ngan sos tiram