Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, February 2, 2012

Tuju Pot/Tin : Mengimbau Permainan Zaman Kanak-kanak

Assalamualaikum…dan selamat petang

 

Baru-baru ni anak-anak sedara kakakecik pakat balik umah tok depa…semua asyik dok mengadap laptop main game…tak kira siang tak kira malam…larang main game di laptop…handphone ibu ayah ummi abah dorang plak jadi mangsa….tak pun terngok Astro Channel Ceria yang kita tak boleh nak join sama-sama tengok…

 

Satu petang tu dah puas melarang dorang main game di laptop, so suruh la dorang main kat luar umah…main tuju kasut ke…menjadi jugak la cadangan tu…dorang main bukan main riuh lagi…kakakecik yang masa tu tak bape sihat, tido…tetiba tengah sedap tido dengar plak abg ipar (ayah aisya n aiman) dan adik pikah (mama pikah skrg ni) menjerit…waaaaaaah dorang main sekali ke dengan anak-anak sedara nie…

 

Kakakecik apa lagi celapak la bangun tengok…time tu dorang dok main tuju kasut (baling selipar)… bola pun guna selipar gak…apa barang main semua guna selipar nie…kakakecik suruh kak ja (ibu aiman n aisya) buat bola macam kami main dulu2…yang guna suratkhabar letak batu 2-3biji balut dengan plastik barang…baru la best main…

 

Bila dah siap bola, rancak la dorang main..kakakecik apa lagi..join jugak la dorang main tuju kasut…tapi tuju kasut nie leceh skit sebab nak kena letak betul2 kasut tu bagi berdiri…sekali lagi kakakecik bagi cadangan main tuju pot…kakakecik dengan mat aidil (anak jiran) bersemangatnya p belakang umah kutip tin-tin susu…main depan umah je…berpeluh jugak la..yang nak demam pun boleh hilang tau…mau tak nya lari ke sana ke mari rasa mcm tak cukup je tanah tu takut kena tuju..MATI la lepas tu dah x boleh main nak susun tin tu lagi…

 

PEMBAHAGIAN KUMPULAN : kami guna cara lai lai tang ling tang plong……(gambar terdelete.huhuhu)

DSCN7782

Ketua Kumpulan “OH SOM” nak tengok sapa yang mula dulu

 

  DSCN7781

Aisya pun nak OHSOM jugak…

 

DSCN7778

Bowling Orang Dulu2…TUJU POT / TUJU TIN..Cer tengok bola tu…best tu kalau kena…

 

2 hari berturut anak-anak sedara kakakecik main (oppps bukan anak sedara je..ayah, abg ipar, kakakecik dan adik..jiran sebelah umah pun main jugak tau…) memang hepi sangat-sangat…keesokan harinya pun anak jiran masih mai tanya…" “arini tak mau main lagi ke…sori la mat aidil depa dah balik umah depa dah”

 

psssst : baru budak2 skrg nie best nya permainan zaman 80-90an kan…

6 comments:

Mr. Adam said... [Reply]

pastu kalau dah tamplom nak taw geng sapa start dulu kena men MILO plak..hehe

.: iEyLa :. said... [Reply]

sampai skrang ieyla tak expert kalau bab2 OHSOM nih..hihi

Подтверждаю (fadzli) said... [Reply]

as salam..
wah..hehe..sama la kita kak. main tuju tin. tapi kurang la..

selalunya guna lastik. sebab kat belakang rumah, dah memang hutan belantara. seronok la 'memburu'.

haa..bila ingat balik, selalu main biji getah..alamak..lupa lah..nak buat main macam mana. mak yang ajar. haha

:p

Along Usop said... [Reply]

dulu rajen main ngan spupu kat rumah nenek.. skang ntahlaa

Rozuan Ismail said... [Reply]

game ni dulu popular dekat umah belakang umah wan

haniesaad said... [Reply]

part kena tengalong dgn bola betoi belakang tu yg paling ingat. senak teruih!