Coretan Terbaru KakakeciK

Tuesday, May 8, 2012

Spek Oldskool dan Bulu Mataku…

 

Assalamualaikum dan selamat petang,

 

Tak tahu la ramai or tak sapa2 yang pernah jumpa kakakecik nie perasan yang bulu mata kakakecik nie panjang…panjang tapi tak lentik…mungkin ada yang tak perasan sebab terlindung dengan spek yang power boleh tahan tinggi nya…Sabtu yang lepas, selepas pergi Jenan tengok Angah friendly ragbi dengan kedah dan penang, adik ajak pergi Digi Centre kat Jalan Pegawai..so alang2 pergi Jalan Pegawai kakakecik pun nak pergi la Berjaya Optical untuk survey spek yang orang pakai sekarang nie…yang jenis oldskool tu…kebetulan masa adik pergi kedai spek di Mydin, kakakecik saja suruh dia check mata nie…power pun dah bertambah…tapi kakakecik tak nak buat di kedai adik wat tu..sebab tak biasa dan kakakecik dah biasa wat di Berjaya Optical…dah hampir 10 tahun kakakecik menggunakan perkhidmatan Berjaya Optical biarpun orang kata mahal tapi kakakecik puas hati dengan kualiti yang diberikan..pernah buat di kedai spek lain…kakakecik pakai pening dan tak selesa…last2 kena pergi buat semula kat Berjaya Optical

 

DSCN8802

Tahap kerabunan kakakecik…spek sekarang, Kanan : rabun 575, silau –25, Kiri : rabun 575, silau –125… tetapi ada penambahan dan penurunan…memang kakakecik dah tau…almaklum la dah 20 tahun berkaca mata…power baru yang diperlukan kalau kakakecik buat spek baru…Kanan, rabun 625 naik 50 dan silau kekal 25, sebelah kiri plak rabun pun naik tapi tak banyak 25 je…silau pun naik jugak… dari –125 jadi –150… sabar je la kan..nak wat macam mana…

 

adik

Spek bingkai ala-ala macam nie kakakecik nak buat….tetapi alangkah hampa nya kakakecik bila dah berkenan dengan 1 frame tu, warna brown+red warna kegemaran kakakecik…bila test alahai….dah jadi wiper…bulu mata kakakecik panjang…sentuh cermin…

 

aku

  Tengok la bulu mata kakakecik yang panjang dan tidak lentik nie…

 

Yang lawak nya, amoi kedai spek tu kata… “u kena gunting la bulu mata tu, xpun ketip2 bagi lentik dan pakai maskara” uwaaaaaaa, mau tak leh tido la kalau gunting bulu mata nie…pakai maskara, paling x suka..leceh dan takut muka nie nampak garang..hahahaa…kakakecik bukan reti bab2 mekap nie…

 

Kakakecik ada 2 pilihan sekarang nie..pergi cari frame di kedai lain dan bawak pergi Berjaya Optical untuk pemasang lens tak pun buat contact lens..hehehe..dulu kakakecik pernah pakai contact lens…pakai setahun je..lepas tu dah pakai…insyaAllah lepas2 nie pakai kot…bila tu tunggu la…

 

pssst : frame spek yang kakakecik pakai sekarang nie dah hampir 5 tahun…lens dah 2 kali tukar…frame masih lagi ok…lens lagi mahal dari bingkai tau..almaklum la power tinggi kena la buat lens yang baik..jeles dengan adik nie...arini spek dia siap..

6 comments:

Iffah Afeefah said... [Reply]

mmg panjang

jd wiper x tahan haha

Iffah Afeefah said... [Reply]

mmg panjang

jd wiper x tahan haha

Rozuan Ismail said... [Reply]

ingtkan kakakecik dah tadi, rupanya org lain.hikhik

haniekunie said... [Reply]

oh gtu ceritenye.. pakai mascara takde la nampak garang.. guna clear mascara. tp pastikan dah kering, baru pakai specs. karang kena kat lens pulak

cik maya cullen said... [Reply]

hahaaa..lucu lah..ade ke disuruh gunting bulu mata,..hehe..sama kes lah dgn kite,bulu mata panjng so xleh pkai spek mata..dh ase mcm wiper keta je haha

kiera'sakura said... [Reply]

gunting? miahahahaha ape ke lawak beno.. kihkihkih.. kira pun tgh nk terai2 pakai contact lens. lens nya ada dah tp still takut nk pakai..hihihi