Coretan Terbaru KakakeciK

Thursday, May 24, 2012

Jom Memasak : Garlic Bread Ala-ala Pizza Hut

 

Assalamualaikum dan selamat petang

Kalau pergi pizza hut tak sah kalau tak order Garlic Bread, kira nya garlic bread dah jadi pilihan yang wajib..kakakecik boleh habiskan 2 biji kot garlic bread tu..janji panas..pergh cicah plak dengan mushroom soup…cicah je..hirup nya tak yer mushroom soup tu…dah lama kakakecik teringin nak buat garlic bread nie, dok belek jugak la resepi2 yang telah di ambil…masalah bin problem buat kakakecik adalah daun parsli..mana la nak cari daun tu…tak pernah lak tengok rupa nya…kadang2 tu p tesco terlupa nak cari…

 

Awal minggu aritu pergi Kedai Bahan Kek Sayang di Alor Setar, masa nak amik buttercup utk buat kek lapis ternampak la garlic butter spread…tengok harga RM6.50 so ambik je la..lepas nie boleh la buat garlic bread dengan mudah…waktu mana terasa nak makan..potong roti..sapu je butter nie…bakar..dah boleh makan..tak perlu nak start enjin keta tekan minyak g pizza hut…

 

garlic-butter

Ok la semalam sebelum balik kerja biasa la kan singgah la kedai frozen nie..nak cari roti untuk wat garlic bread..dok nampak roti sosej..fuuuh nasib baik ada roti tu…kakakecik tak guna roti perancis sebab tak sempat dah nak tempah tiket nak g perancis..kot belah pendang nie mana nak ada roti tu…huhuhu..tak kisah la roti sosej 10bun rm2.40 pun sedap..lembut je…sejibik macam pizza hut punya tau…

 

DSCN8859

 

Tak lengkap rasanya kalau garlic bread tak de mushroom soup..mushroom soup pun kakakecik beli yang dah siap..balik tuang, bancuh, bagi mendidih je…kakakecik beli cream of mushroom campbell’s..1st time beli nie..hahaha tatau la sedap ke idak...sebelum nak buat semalam pun tanya dulu..ada tak sesapa nak makan…kak ja si ibu mengandung je kata nak makan..so buat half je…membazir lak kalau x habis..opps memang dah membazir pun semalam…tak habis pun kak ja makan..x sedap erk.

 

DSCN8863

Camne ada macam garlic bread pizza hut tak…

 

Ok lah…kali nie tak resepi khusus untuk garlic bread sebab kakakecik buat yang readymade tapi..kakakecik nak gak kongsi resepi garlic bread yang kakakecik dapat tapi belum mencuba nya lagi…

Bahan-Bahan :

  • French bread/Roti Gardenia
  • 8 ulas bawang putih
  • 100 gram mentega/majerin
  • Parsley (daun ketumbar), fresh atau kering (dihiris halus);

Cara-caranya :

  1. Cincang lumat/tumbuk bawang putih yang telah direbus(5 minit) atau yang sudah dibakar di dalam oven toaster selama 3-5 minit . Sentiasa check semasa membakar, bimbang hangus.
  2. Campurkan bawang putih tersebut bersama mentega/majerin dan daun parsley
  3. Gaul hingga sebati
  4. Potong menyerong roti dan sapukan garlic spread kedua-dua belah bahagian permukaan
  5. Masukkan di dalam oven (sapukan dulu mentega di atas loyang) dengan suhu 140 darjah celcius selama 20 minit atau sehingga roti tersebut kekuning-kuningan, atau boleh juga dimasak menggunakan pembakar roti.
  6. Selepas roti masak boleh dihidangkan dan makan bersama sup cendawan atau sup ayam

Selamat mencuba

10 comments:

Eny Yusnizar said... [Reply]

saya selalu buat mcm ni.. pakai roti yg org selalu buat hot dog tu je, panas kan roti dalam microwave dlm bebrapa minit, roti tu jgn potong, biar sebijik sebijik. bila roti dh panas, baru potong dan sapu butter dicelah celah potongan roti panas tadi. dan tutup semula potongan tu. barulah rasa butter dan garlic dia meresap dlm roti dan aroma bila kita buka roti tu masa nak cecah dlm sup hmmmmm cubalah k :)

eh kita org jitra... dekat lah kan hehehhe

Rozuan Ismail said... [Reply]

pergh, pasni makan garlic bread kat umah akak je lah ye

i.am.who.am.i said... [Reply]

adeh lapar ~ btw, folo blog kite nt . :) #your802follower :)

Anonymous said... [Reply]

whoah this blog is fantastic i really like reading your
posts. Keep up the great work! You understand, lots
of people are hunting around for this info, you could
help them greatly.
Stop by my blog - click through the following web page

Anonymous said... [Reply]

Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate
your efforts and I will be waiting for your further post thanks once again.
My site :: click the following article

fazliana said... [Reply]

salam...simple sgt.nk la ambil resipi nie utk mskkn utk anak2..tqvm,,jom follow blog sy,,www.mamafisya.com

Anonymous said... [Reply]

My brother suggested I might like this website. He was totally right.
This post actually made my day. You cann't imagine just how
much time I had spent for this info! Thanks!

Also visit my blog - isagenix products

Anonymous said... [Reply]

Ahaa, its nice dialogue on the topic of this article at this place at this weblog, I have read all that, so now me also commenting here.


my site ... search engine marketing (http://www.crunchbase.com/organization/engage-the-crowd)

chegu lie said... [Reply]

Thanks for sharing the most easiest recipy. By the way its not wasting my time.

Siti Fadzelah64 said... [Reply]

Pandainya..thnks