Coretan Terbaru KakakeciK

Sunday, August 18, 2013

Cuti Raya 17 Hari

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Hari nie 18 Ogos 2013…hari pertama bekerja setelah cuti panjang bermula satu hingga tujuh belas Ogos…perghh…lama gila kakakecik cuti raya tahun nie…kalah budak2 sekolah dan orang kawen…Jangan jeles..sapa yang boleh bagi cuti panjang macam nie tanpa isi borang dan sain…hehe….sendiri mau tau la..

 

Okey okey tak nak bagi korang jeles…walau kakakecik cuti panjang tak bermakna kakakecik dok goyang kaki lepak santai atas katil di dalam bilik (eh ada jugak la macam ni tiga pat kali dalam tempoh 17 hari tu). Boleh dikatakan sepanjang tujuh belas hari cuti sempena raya posa ada je yang kakakecik buat..bermula dengan persiapan menyambut hari raya…buat biskut2 raya…masuk je minggu nak raya…ahad dah start siapkan tempahan kek karamel sehingga la hari raya ke-empat..Raya pun tak sempat ke mana sangat..Raya pertama awal tu hanya siapkan bihun soto, tenghari skit ke rumah Tok Wan dan sedara2 lain di dalam kampung…lewat petang balik kampung sebelah ayah..beraya dengan Tok yang tengah sakit..

raya

Hajat di hati 13hb dah nak start kerja..tapi itu la da tak pergi beraya mana lagi..raya kelima kebetulan Dik Ilah start cuti setelah kerja sehingga raya ke-4. So, raya kelima tu la baru ke rumah Mak Cik, Dek Nasz dan Mak Teh Yah…Dah tak jadi keja ari Selasa 13hb..

 

Rabu 14hb nak la masuk kerja…tup2 pagi Rabu, mak call suruh bawak kain baju mak ayah ke rumah Mak Teh.sebab keadaan tok dah tenat, tak sanggup nak tinggalkan..Dalam pukul 11 lebih kami bertiga, kakakecik, Dik Ilah dan Sorfina ke rumah Mak Teh…Sepanjang tenghari Rabu(Raya Ke-6) kakakecik berada di rumah Mak Teh..keadaan tok semakin tenat/ nazak masa pukul 6.00 petang…6.45 petang tok menghembuskan nafas terakhirnya dengan tenang sekali. Dan inilah kali pertama kakakecik melihat seorang insan terdekat pergi menemui penciptaNya depan mata…Khamis (Genap seminggu beraya) pukul 11.00 pagi tok dikebumikan….Al-Fatihah untuk arwah tok..semoga arwah tok ditempatkan di kalangan orang2 beriman…

 

Bermula malam pertama hingga ke tujuh, setiap petang or malam kakakecik serta mak ayah akan berulang alik ke kampung untuk tahlil arwah tok…Nie pun tak sempat lagi nak buat tart nenas yang orang tempah..InsyaAllah kakakecik akan sedaya upaya menyiapkan tempahan tu…

 

pssst : Mesti jiran-jiran kiri kanan kedai nie tertanya2 kan kenapa la kakakecik cuti lama sangat…jangan satgi depa dok kata kakakecik cuti kahwin da la…tengok jari tak berinai pun kan..hehee

 

**Tahun ni tiada open house, tapi Khamis malam Jumaat nie ada wat tahlil di rumah..jemput la datang**

5 comments:

Z@i Z@mR33 said... [Reply]

Takziah...

memang cuti pnjg sungguh no...

MR & MRS MAKMUM said... [Reply]

insyaAllah tahun depan berinai la tu hehehehe

Azwa said... [Reply]

takziah kak

diana said... [Reply]

Takziah untuk keluarga shida..

cantik la baju kaler tu..:)

✿ pink velvet ✿ said... [Reply]

takziah