Coretan Terbaru KakakeciK

Saturday, August 3, 2013

Jom Mengukis : Choco Chip Cookies

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

 

Biskut kedua yang kakakecik mengukis untuk AidilFitri tahun nie adalah Choco Chip Cookies..Pertama buat tau setelah tergoda tengok Ayu dan Lydia Miza buat...alhamdulillah menjadi…Resepi kakakecik dapat daripada blog Kak Yatie Sinar Kehidupan, thanks kak Yatie share resepi nya

choco chip cookies

Kakakecik bahagikan adunan kepada dua bahagian…satu bahagian dibiarkan plain dan satu bahagian lagi letak serbuk koko..hehe..tapi mak mintak buat lagi yang plain..alahai mak choco chip da habis la…next time ye kita buat..mak banyak tolong kakakecik masa buat biskut nie…terima kasih mak…

choco chip cookies3

Resepi : Choco Chip Cookies

Bahan-bahan :

  • 1 cawan gula kastor/halus-Ikut Kak Yatie guna 1/2 cwn je
  • 1 cawan gula perang  
  • 1 cawan mentega
  • 1 cawan minyak
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar susu segar (guna susu cair je)
  • 4 cawan tepung gandum
  • secubit garam (tak masuk kan pun)
  • 1 sudu kecil cream of tatar
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1/2 cawan walnut cincang  (kakakecik guna badam nib yang telah dipanggang)
  • 2 cawan semisweet chocolate chip
  • 1 sudu kecil esen vanila

choco chip cookies1

Cara-Cara Membuatnya:
  1. Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.Yatie gaul guna whisk je.
  2. Masukkan tepung gandum, garam soda bikarbonat, badam dan coklat chip. Gaul uli hingga sebati. Simpan adunan di dalam peti ais selama 1jam..
  3. Adunan memang lembik...sudukan satu sudu kecil diatas dulang pembakar...jarak²kan sket sebab nanti kukis akan mengembang sket....dulang tak perlu gris..
  4. Bakar pada suhu 350 'F (175 c) dalam 10-15 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven..
  5. Setelah kukis perang, angkat dan sejukkan diatas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.

 

Tips daripada Noorsha

  1. cookies ni agak rapuh..jika suka cookies yang keras sedikit , lebihkan tepung ikut citarasa atau tambah sedikit tepung jagung..tapi noorsha sarankan ikut saja resepi, ia memadai dan tidaklah terlalu rapuh sampai nak pegang pun x boleh.. juz nice :)
  2. walnut boleh ganti dengan kekacang lain... tapi kali ni noorsha guna coklat chip saja since kekacang memang da abih pun...:)
  3. untuk bentuk yang lebih cantik dan tidak meleper selepas dimasak, masukkan sebentar adunan yang siap diuli dalam fridge selama 30 minit..selepas itu bolehla disudukan atas dulang pembakar dan masak seperti biasa....semasa proses membakar juga disarankan simpan adunan dalam fridge supaya tidak cair...
  4. rasa kukis lebih sedap bergantung pada jenis coklat chip dan mentega yg digunakan...so guna coklat chip n mentega yg berkualiti untuk kesedapan yang maksima...:)
  5. kalau mentega da masin kurangkan sket garam :)

 

Selamat Mengukis

2 comments:

diana said... [Reply]

tahun ni tak jual biskut raya ke??

eqbalzack said... [Reply]

simpan cikit. abg eq nak raya umah shida nnt. hehe