Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, August 5, 2013

Jom Mengukis : Tart Nenas aka Tart Gulung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

TART GULUNG

Projek seterusnya untuk hari lebaran tahun nie adalah menggentel, menekan dan menggulung atau lebih mudah mengetart. Kali ni kakakecik buat awal..sebab 2 hari terakhir Ramadhan dah tak mau lagi membuat biskut raya..nak tumpu ke tempahan kek karamel sahaja. Alhamdulillah tahun nie masih ada lagi rezeki untuk kek karamel..Next year macam ada projek baru je…

 

Okey abaikan projek projek itu…Tart nenas/tart gulung nie kakakecik masih mengguna kan resepi Mak Tie, dah lebih 10 tahun kakakecik setia dengan resepi nie..memang ikut step gulungan yang Mak Tie ajar dan atas permukaan tart pun tak di sapu telur..masih mengekalkan keaslian tart gulung Mak Tie..just jem je dah tak buat sendiri..dop sempat..kakakecik beli jem nenas jenama Nona..sekilo baru RM7.50…banyak tu…masih ada berbaki lagi…

tart jem

Kekonon nak guna acuan baru..sanggup beli acuan gedabak besar tu..tapi hasilnya amat tak puas hati..bila gulung dia pecah…da la hampir 2 loyang besar da kak Ja tekan..kecian dia…last2 kami guna acuan biasa guna yang kecik tu..Tu la jangan derhaka akan tatacara tart Mak Tie.

tart

 

RESEPI : TART NENAS/TART GULUNG MAK TIE

BAHAN-BAHAN :

  • 500 gm butter
  • 150 gula halus
  • 1 kg tepung gandum (tapi  x akan habis semua guna)
  • 6 sudu minyak mazola
  • 1 sudu esen vanilla
  • 1 biji telur
  • Jem Nenas

CARA-CARA MEMBUATNYA :

  1. Pukul butter dan gula (jangan sampai terlalu kembang)
  2. Masukkan telur, minyak mazola dan esen vanilla
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan tidak melekat pada tangan
  4. Terap adunan menggunakan acuan samprit dan letak jem nenas..gulung dengan teliti.
  5. Bakar dengan suhu 175C selama lebih kurang 15-20 minit..hingga keperangan permukaan atas nya.
IMG_20130804_003009

Alhamdulillh tart nie menjadi kesukaan family kakakecik terutama kak Munirah..malam kami mengetart dia sampai balik dr Perlis…dan dan duduk nak makan panas2..kata nya tart ateh buat sedap…ikutkan memang da de orang nak tempah pun tart ni..tapi kakakecik tak terima..dulu masa kak Ja dik Ilah tak kawen lagi kakakecik memang ada ambik tempahan biskut nie pun. InsyaAllah tahun depan boleh la kot buka tempahan biskut raya..

 

Selamat Mencuba.

3 comments:

Obat Tradisional Maag Terlaris 2013 said... [Reply]


Terimakasih , Semoga Sukses Dan Sejahtera

Yan Ty said... [Reply]

Gulungan nya sangat nampak kemas.

diana said... [Reply]

Biskut kegemaran ramai nih..