Coretan Terbaru KakakeciK

Monday, May 20, 2013

D.I.Y : Persiapan Majlis #Brown Paper Bag

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

 

Sekarang kakakecik tengah sibuk uruskan persiapan majlis kahwin. Bukan majlis kahwin kakakecik ye, tapi majlis kawen sepupu kakakecik yang agak rapat antara kami. Mak dan Makcik(mak bakal pengantin) adalah dua beradik perempuan 1 mak 1 ayah. Mak kakakecik seperti tok bagi sepupu (anak2 makcik). Mak cik sebelum kahwin memang duduk dengan mak, kenduri kawen makcik dulu pun buat di rumah mak. So, sendiri pikir la bagaimana rapat nya kami.

 

Memandangkan bakal pengantin duduk nun jauh di Melaka, susah la nak uruskan apa yang patut. Sebagai kakak sepupu  yang baik dan sementara belum kawen nie boleh la tolong skit mana yang mampu. Salah satu nya adalah paper bag untuk tetamu. Memang dari awal perancangan lagi kakakecik dah bagitau Mak Cik dan Pak Cik..paper bag untuk orang ramai, takpe cheq uruskan..

Picture 216

Untuk majlis sepupu nie kakakecik siapkan 2000 paper bag..brown paper..beli kat Mydin. Murah je..RM3.10 sepeket yang ada 100 keping tu. Kalau beli tak sampai 10 peket RM3.20..Dah sediakan 2000 keping, kena la beli 20 pekat. Total keseluruhan duit yang keluar untuk paper bag adalah RM62.00. Plan awal nak letak dolly paper..tapi bila di congak congak…dolly paper mahal..sekali ganda harga paper bag. So, kakakecik decide print out je design ke atas paper bag tu. Alhamdulillah printer laserjet HP kakakecik nie boleh print tak de buat kelaku sangat…Syukur sangat2. Dah siap print pun 1500. ada lagi 500 yang menunggu giliran.  

Picture 229

Kakakecik ada wat 2 design untuk print out atas paper bag nie..design pun guna word je..saiz untuk paper bag nie adalah A5..

Picture 233

Simple je design nya..nanti di dalam paper bag ni akan isi gula2, muffin dan jajan. Dan dilekatkan riben kat atas lipatan bag tu. Riben pun belum cukup 2000 lagi…Grrrrrrrr..InsyaAllah mampu siapkan sebelum majlis,2 minggu lagi..

17 comments:

MR & MRS MAKMUM said... [Reply]

simple & cantik....kak shida tlg buatkan boleh hahaha

kiera'sakura said... [Reply]

dulu kira pun nak buat mcm nie. tp seperti dh cite tadi. tak diperkenankan sebabnye kawan adik badik ramai org yg berpangkat. jadi rasa mcm xbpe sesuai nk bagi kata diorang. sebab kan xnk sediakan beg vvip byk. ingat sticker yg kira print kat akak tue? kononya nk lekat kat paper bag nie la. tp sudahnye lekat kat btol jem je :D

diana said... [Reply]

cantik jugak buat gini..simple je..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said... [Reply]

lagi jimat kalo buat cop stamp pad tu...

aDisH.sHidA said... [Reply]

@kiera'sakura hehe..kecian nya..x dperkenankan...

aDisH.sHidA said... [Reply]

@diana a;a simple je..

aDisH.sHidA said... [Reply]

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr memang pun wat cop lagi murah tp di sini nak cari kedai yang leh wat design mcm kita nak susah,,pastu risiko nak cop dengan masa lagi..lenguh jugak dok tekan2..masa dah jimat di sini..print kita leh wat keje lain

Z@i Z@mR33 said... [Reply]

k.shida ni kreatif la...

Sunah Sakura said... [Reply]

akak..pandainye....lagi jimat ye print atas ni je? memula ingat nak letak doily paper jugak...tapi macam mahal kan...ok ok..nanti print je lah atas kertas lain, then tampal...tak yah guna doily paper...

Seorang wanita & isteri pada suami... said... [Reply]

nak tanye masa prnt xjem ke?
pakai printer jenis apa ye?
tunjuk la cara2 print... slalu kalau masuk kertas tebal2,printer slalu jem...

Seorang wanita & isteri pada suami... said... [Reply]

xjem ke masa print?
pakai printer jenis apa ye?

sebab slalu kalau try2 buat, masuk paper bag ke 2-3 dah mula jem...

tunjuk la step printing tu...

Anonymous said... [Reply]

salam sis boleh x nak soft copy untuk design tu.. boleh yer..ni email sya... shuhada_abdulhamid@ymail.com

Anonymous said... [Reply]

Blh thu..gna printer apa eh...

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Anonymous saya guna hp laser jet 1020

Anonymous said... [Reply]

Salam...akak boleh x sy nk jugak copy boleh x kak?? bielafisyah@yahoo.com

aDisH.sHidA said... [Reply]

@Anonymous salam dik, sori aritu HD pc akak rosak...hilang semuanya.

hnz ennterprise kad kahwin said... [Reply]

Salam cik

HNZ Enterprise Kad Kahwin pembekal printed brown paper bag / white paper bag / colorful kraft paper bag ( 6 warna).

Kami juga mencetak kad kahwin custom pada harga murah dan sticker kahwin

Boleh layari facebook kami

https://www.facebook.com/hnzkadkahwin